Terug naar overzicht
Terug naar overzicht

Verbeterde houding met een ergonomische werkkruk

Verbeterde houding met een ergonomische werkkruk

In de zorgsector is het van cruciaal belang dat zorgmedewerkers hun werk kunnen doen in een comfortabele en gezonde omgeving. Helaas worden ze vaak geconfronteerd met uitdagingen zoals gebrek aan geschikte zitoplossingen en ongemakkelijke werkhoudingen. Dit kan leiden tot fysieke belasting en gezondheidsklachten. Gelukkig zijn er praktische oplossingen om deze problemen aan te pakken, en één daarvan is het gebruik van ergonomische werkkrukken. In deze blog bespreken we hoe deze krukken zorgmedewerkers kunnen ondersteunen en het welzijn kunnen verbeteren

Waarom een ergonomische werkkruk?

Het werken in de zorg vereist vaak langdurig staan, buigen, tillen en andere fysiek veeleisende taken. Helaas hebben zorgmedewerkers niet altijd toegang tot geschikte zitoplossingen, wat resulteert in slechte werkhoudingen en overmatige fysieke belasting. Dit kan leiden tot rug-, nek- en schouderklachten, vermoeidheid en zelfs arbeidsgerelateerde blessures. Het is duidelijk dat er een dringende behoefte is aan oplossingen om de werkplek van zorgmedewerkers te verbeteren en hun fysieke welzijn te bevorderen.

Een ergonomische houding met een werkkruk

Een ergonomische werkkruk is een speciaal ontworpen stoel die is afgestemd op de behoeften van zorgverleners. Het belangrijkste doel van deze krukken is het bieden van een optimale werkhouding. Ze zijn in hoogte verstelbaar, zodat zorgmedewerkers altijd op de juiste hoogte kunnen werken, of ze nu bezig zijn met aankleden, het helpen bij de voeding of het aantrekken van kousen. Een ergonomische werkkruk kan ook gemakkelijk worden verplaatst, waardoor zorgmedewerkers vrij kunnen bewegen en snel kunnen reageren op de behoeften van hun patiënten.

Voordelen van een ergonomische werkkruk

Het gebruik van ergonomische werkkrukken in de zorg biedt tal van voordelen:

Optimale lichaamsondersteuning: ergonomische krukken zorgen ervoor dat zorgmedewerkers in een gezonde werkhouding kunnen blijven, wat de fysieke belasting op de rug, nek en schouders vermindert.

In hoogte verstelbaar: deze krukken kunnen worden aangepast aan de individuele zitpositie en de aard van het werk dat wordt uitgevoerd, waardoor het comfort en de efficiëntie worden gemaximaliseerd.

Gemakkelijk te verplaatsen: de mobiliteit van ergonomische werkkrukken maakt het mogelijk om snel te schakelen tussen verschillende taken en locaties in de zorgomgeving.

Stimuleert een actieve zithouding: door de vormgeving van de krukken worden zorgmedewerkers gestimuleerd om actief te blijven zitten, wat de bloedcirculatie bevordert en vermoeidheid vermindert.

Grote verscheidenheid aan krukken

Er is een ruime keuze aan ergonomische werkkrukken beschikbaar om aan de diverse behoeften van zorgmedewerkers te voldoen. Enkele voorbeelden zijn krukken met vaste zittingen en zadelzittingen. De keuze van wielen is afhankelijk van de ondergrond waarop de kruk wordt gebruikt, om optimale mobiliteit te garanderen. Deze variatie stelt zorginstellingen in staat om de juiste krukken te kiezen op basis van hun specifieke vereisten. Hieronder zien je een aantal ergonomische werkkrukken, bekijk ons volledige assortiment.

Twizzy

De Twizzy zadelkruk is ideaal voor taken waarbij je afwisselend staat en zit. Dankzij zijn ergonomische zadelvorm wordt het bekken makkelijk gekanteld, wat resulteert in een juiste rughouding en stabiliteit doordat de voeten stevig op de grond blijven. Hierdoor wordt de natuurlijke S-curve in de wervelkolom gestimuleerd, waardoor rugbelasting wordt verminderd.

Wat zijn de top 10 zadelkrukken | Twizzy

Lean Chair

De Lean Chair biedt unieke ondersteuning voor werkzaamheden waarbij voorover leunen nodig is. Met een verstelbare borststeun worden rugspieren ontlast en schouderklachten voorkomen, terwijl de zithoek aanpasbaar is in elke positie en de tegendruk van de borststeun instelbaar is.

Amazone

De Score Amazone zit-stahulp is ideaal voor krappe ruimtes, met een zadelzitting die een correcte zithouding bevordert door de voeten op de vloer te houden. Dankzij de wielen onder de zit-stahulp is deze zeer mobiel en gemakkelijk te verplaatsen.

De zadeldruk Score Amazone | Health2Work

Advies nodig? Welke werkkruk past bij mij?

Wij helpen je graag bij het maken van de juiste keuze! Een ergonomische werkkruk werkt niet alleen preventief, maar ook curatief. Bij bepaalde klachten kan een ergonomische werkkruk uitkomst bieden. Heb je last van lichamelijke klachten en ben je op zoek naar een oplossing? Of wil je een passend advies in jouw situatie? Neem contact op met onze ergonomische adviseurs!

Linda Ten Katen
Linda Ten Katen

Linda is adviseur arbeid en gezondheid en heeft niet alleen affiniteit met ergonomie, maar ook met de zorg. Ze vindt dat de werkomgeving in de zorg een positieve impuls nodig heeft waardoor met minder mensen meer werk kan worden verricht. Linda licht toe: “Met slimme oplossingen voor tillen, transfers, werken op hoogte en de inrichting van zorgorganisaties kan er veel efficiënter én effectiever gewerkt worden.” Ze verzorgt ook veel workshops namens Health2Work.

Ga naar alle blog berichten van Linda