Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze Privacy verklaring voor meer informatie.
Terug naar overzicht
Terug naar overzicht

Waarom akoestische materialen gebruiken bij kantoorinrichting

Waarom akoestische materialen gebruiken bij kantoorinrichting

Waarom akoestische materialen gebruiken bij kantoorinrichting

Er is niks vervelender dan veel geluid in de werkomgeving van werknemers, vooral op grote kantoren heb je snel last van overlast. Door de geluiden kunnen werknemers zich minder goed concentreren en minder concentratie kan leiden tot mindere prestaties. Een goede akoestiek is dan ook erg belangrijk en heeft een grote positieve uitwerking op werknemers. In deze blog vertellen we je graag meer over goede akoestiek in de kantooromgeving en de voordelen hiervan.

Voordelen van akoestische materialen zoals verbeterde concentratie, verminderd ziekteverzuim en comfort

Wat zijn akoestische materialen?

Akoestische materialen zijn materialen die worden gebruikt om geluid te absorberen, te dempen of te isoleren in een ruimte. Bijvoorbeeld wandpanelen zijn waarbij de geluiden geabsorbeerd worden. Er zijn akoestisch bureauschermen die zorgen voor vermindering van afleidingsprikkels. Een ander verbetering van de akoestiek kan een akoestische tafellamp zijn. Door het verbeteren van de akoestiek van een kantooromgeving verbeter je ook het welzijn van de werknemers. Geluid kan er namelijk voor zorgen dat je afgeleid wordt en je je niet kunt concentreren op je werk.

Voordelen van akoestische materialen

Veel geluiden in de werkomgeving kan ervoor zorgen dat je je niet goed kan concentreren en kan je gezondheid verslechteren. Investeren in akoestiek brengt vele voordelen met zich mee, namelijk:

Concentratie: akoestische materialen helpen geluidsoverdracht tussen ruimtes te verminderen, waardoor de concentratie verbeterd. Geluid kan er namelijk voor zorgen dat je moeite hebt met concentreren. Uit onderzoek blijkt dat iedere onderbreking van je werkzaamheden zorgt voor 10-15 minuten concentratieverlies. Dit benadrukt het belang van een goede akoestiek in een kantoor omgeving.

Minder ziekte verzuim: uit onderzoek blijkt dat een goede akoestiek in je werkomgeving resulteert in minder ziekteverzuim. Dit komt omdat werknemers stress ervaren. Stress kan het immuunsysteem verzwakken en de vatbaarheid voor ziekte verhogen. Als de akoestiek goed is in een kantoorinrichting zal dit leiden tot minder stress

Comfortabele omgeving: een goede akoestiek draagt bij aan het creëren van een comfortabel omgeving. Het verminderen van geluiden kan stress verminderen en het welzijn van mensen verbeteren.

Akoestische oplossingen

Akoestische wandpanelen: een akoestisch wandpaneel is een speciaal ontworpen paneel dat aan de muur van de kamer kan worden bevestigd om de akoestiek te verbeteren. Met akoestische wandpanelen reduceer je de nagalm en wordt geluid geabsorbeerd. Hierdoor wordt een teveel aan geluid als minder hinderlijk ervaren. Daarnaast geven de panelen een ruimte een warm gevoel.

Akoestische bureauscherm: akoestische bureauschermen worden gebruikt om afleidingsprikkels op de werkplek te verminderen. Ze zorgen daarmee voor een toename van de concentratie en productiviteit van de gebruiker.

Akoestische tafellamp: een akoestische tafellamp is een lamp die niet alleen maar licht geeft, maar ook geluid absorbeert of dempt in een ruimte. De lampen zijn ontworpen met materialen die geluidsgolven absorberen of verspreiden.

Akoestische lamp Health2Work

Advies op maat

Ben jij benieuwd hoe de akoestiek in jouw werkomgeving is? Bij ons kan je een akoestiekscan laten uitvoeren om te ontdekken hoe het met de akoestiek in jouw werkomgeving is gesteld. Op basis van de resultaten kijken wij welke akoestische materialen het best in jouw werkomgeving passen.

Akoestiekscan
Jasper Manenschijn
Jasper Manenschijn

In 2011 is Jasper begonnen met het opzetten van de zorgomgeving van Health2Work. “Vanuit mijn woonplaats en vestiging Hengelo opereer ik landelijk. Ik kom vooral bij ziekenhuizen, verpleegtehuizen en revalidatiecentra. De vraag waar ik voortdurend mee bezig ben is: welke ergonomische producten hebben een toegevoegde waarde voor mensen met een handicap?”

Ga naar alle blog berichten van Jasper

Relevante blog posts

Hoe is de akoestiek in jouw werkomgeving?
Hoe is de akoestiek in jouw werkomgeving?

Een kantoortuin bevordert de interactie en kennisdeling tussen jou en je collega’s. Maar pas op! Geluidsoverlast ligt op de loer en rumoer op de werkvloer is een grote irri...