Terug naar overzicht
Terug naar overzicht

Werkstress verminderen door beweging

Werkstress verminderen door beweging

Werkstress is een veelvoorkomend probleem in de moderne werkplek. De druk om constant te presteren, deadlines te halen en het balanceren van werk-privéverplichtingen kunnen leiden tot overmatige stress en zelfs burn-outklachten. Gelukkig zijn er verschillende manieren om werkstress te verminderen en één daarvan is door gedurende de werkdag meer te bewegen. In dit artikel zullen we de relatie tussen beweging, ergonomie en het verminderen van werkstress verkennen.

Cijfers over werkstress

De cijfers van TNO spreken boekdelen. Uit hun onderzoek naar werkstress blijkt dat maar liefst 1,3 miljoen werknemers in Nederland last hebben van burn-outklachten. Bovendien zijn 42% van alle werknemers in Nederland van mening dat er maatregelen nodig zijn tegen werkstress. Dit onderstreept de urgentie van het aanpakken van werkstress op de werkvloer.

Meer beweging resulteert in beter werkende hersenen

Het is algemeen bekend dat regelmatig bewegen gunstig is voor ons lichaam, maar wist je dat het ook essentieel is voor onze hersenen? Professor Dr. Erik Scherder, een Nederlandse neuropsycholoog, benadrukt in zijn colleges het belang van beweging voor het brein. Mensen die actief zijn tussen hun vijftiende en vijfentwintigste hebben op latere leeftijd aanzienlijk minder kans op dementie. Maar zelfs na deze leeftijdsfase blijft beweging cruciaal voor de werking van onze hersenen. Stevig doorfietsen of een snelle wandeling maken kan al helpen.

Fysieke activiteit bevordert de bloedtoevoer naar de hersenen en zorgt voor een betere zuurstofvoorziening. Bovendien stimuleert het de afgifte van humeur verbeterende hormonen. Wanneer we te lang stilzitten, kan de hersenfunctie afnemen en ons cognitief vermogen verminderen. Dit kan leiden tot verminderde concentratie, geheugenproblemen en zelfs angst en depressie.

Hulpmiddelen voor dynamisch werken

Een belangrijke manier om beweging op de werkplek te integreren is door middel van ergonomische producten die dynamisch werken stimuleren. Een ergonomisch ingerichte werkplek is ontworpen met het oog op de gezondheid en het welzijn van werknemers. Het doel is om de werkomgeving zo aan te passen dat het comfortabel en efficiënt werken bevordert.

Hier zijn enkele manieren waarop ergonomie en dynamisch werken kunnen bijdragen aan het verminderen van werkstress:

Zit-sta bureaus: deze in hoogte verstelbare bureaus stellen werknemers in staat om afwisselend zittend en staand te werken. Dit bevordert niet alleen de bloedcirculatie en vermindert de druk op de rug, maar stimuleert ook meer beweging gedurende de werkdag.

Staand werken is een uitstekende ergonomische houding. Echter, wanneer je te lang staat, is dit belastend voor je onderrug. Het is daarom verstandig om ondersteunende hulpmiddelen bij het staand werken te gebruiken. Denk dan bijvoorbeeld aan een Steppie of een antivermoeidheidsmat.

Ergonomische bureaustoelen: comfortabele stoelen met goede ondersteuning voor de rug en nek verminderen de fysieke belasting van werknemers, waardoor ze zich beter kunnen concentreren en minder last hebben van pijnlijke spieren.

Dynamisch zitmeubilair: met dynamisch zitmeubilair wordt een actieve houding gestimuleerd zodat je niet steeds in dezelfde zithouding blijft zitten. Dynamisch zitten zorgt voor een betere doorbloeding van je spieren. Niet alleen kun je hierdoor fysieke klachten voorkomen, ook word je productiever. Goede doorbloeding zorgt er namelijk voor dat je langer geconcentreerd kunt blijven werken.

Bewegingspauzes: door regelmatig korte pauzes te nemen om te stretchen, een korte wandeling te maken of zelfs een paar eenvoudige oefeningen te doen, kun je de spanning in je lichaam verminderen en je energieniveau verhogen.

Gezondere werkplek door beweging

Meer beweging gedurende de werkdag, gecombineerd met een ergonomisch ingerichte werkplek, kan aanzienlijk bijdragen aan het verminderen van werkstress en het verbeteren van de algehele productiviteit en tevredenheid op de werkvloer. Het is van cruciaal belang dat werkgevers en werknemers samenwerken om een werkomgeving te creëren waarin beweging wordt gestimuleerd en ergonomie centraal staat. Op deze manier kunnen we niet alleen ons fysieke welzijn verbeteren, maar ook onze mentale gezondheid en prestaties op het werk optimaliseren. Beweging is de sleutel tot een gezondere en gelukkigere werkplek.

Meer weten?

Wij helpen graag mee bij het dynamisch inrichten van jouw werkplek. Wij hebben een uitgebreid aanbod dynamisch kantoormeubilair, waaronder ergonomische loopbanden. Bekijk ons aanbod dynamische oplossingen.

Heb je vragen over dynamische producten of heb je hulp nodig bij het inrichten van een dynamische werkplek? Neem contact met ons op, wij denken graag met je mee! Onze ergonomisch adviseurs staan klaar om al je vragen te beantwoorden en advies te geven over de beste oplossingen voor jouw specifieke behoeften.

Annet Zwinkels
Annet Zwinkels

Annet Zwinkels is Ergonomisch adviseur bij Health2Work. Mensen een gezonde werkplek bieden is haar passie. “Daarom ben ik heel trots om voor Health2Work te werken. Mijn functie als ergonomisch adviseur past me erg goed. Samen met mijn collega’s wil ik het beste voor mijn medemens.”

Ga naar alle blog berichten van Annet