Ergonomische ondersteuning voor in je auto

Hoeveel tijd breng jij door in je auto? Volgens CSA Research spenderen Europeanen gemiddeld 4 jaar en 1 maand van hun leven in de auto. Een goede zitoplossing tijdens het autorijden is dan ook erg belangrijk.

Ik wil een gratis autostoelcontrole

Een gezonde zithouding in je auto

Hoe is het gesteld met jouw autostoel? Een gezonde zithouding in je auto is net zo belangrijk als een gezonde werkhouding op je werkplek. Eveneens geldt dit voor je zithouding in een vrachtwagen of bijvoorbeeld bouwmachine. Onvoldoende ondersteuning van de stoel is vaak de oorzaak van klachten in rug, nek, schouders en benen.   

Auto's zijn de laatste jaren in technisch opzicht steeds verbeterd, maar een belangrijk aspect als een autostoel is achtergebleven. Een autostoel is niet alleen een zitplaats, maar inmiddels ook je mobiele werkplek. We verrichten veel arbeid in een auto. Rijden is een actieve interactie, waarbij het lichaam onderweg veelvuldig wordt blootgesteld aan horizontale en verticale schokbelasting. Die belasting is een aanslag op het lichaam. De wervelkolom, en daarmee alle verbonden structuren, zoals spieren, banden, gewrichten en de tussenwervelschijven hebben het zwaar te verduren. Een ergonomische autostoel verbetert het zitcomfort en voorkomt rug,- nek,- schouder en beenklachten tijdens het rijden.

Goede redenen om aandacht te besteden aan een gezonde zithouding en de best passende stoel in een auto, vrachtwagen, bestelwagen of machine, zodat je ontspannen en comfortabel achter het stuur zit.

Onderscheidend zitcomfort

Wanneer je uren in je auto doorbrengt en het fungeert als mobiele werkplek, kan een goede stoel het verschil maken. Dit zitcomfort creëer je door een individuele op maat gemaakte stoel. Na het aanmeten van de persoonlijke autostoel heb je de perfecte pasvorm, met een zo groot mogelijk raakvlak tussen jou en de stoel. De op maat gevormde rug- en zitkussens zorgen voor de juiste ondersteuning van been,- lende- en schoudergedeelte. Hierdoor voorkom je verstijving van de rug- en beenspieren. Onze autostoelen hebben een speciaal ontwikkelde pasvorm voor schouders, taille, bekken en bovenbenen. De zijwaartse ondersteuning-op-maat zorgt voor het maximaal onderdrukken van schokken en het opnemen van acceleratie- en axiale krachten.

Het aanmeten van een persoonlijke autostoel

Bij de meting is het belangrijk dat de bestuurder in eigen auto wordt opgemeten. Allereerst wordt de lichaamslengte en het gewicht van de bestuurder opgemeten. We kijken naar de rugvorm en doen een rugholling-meting om te beoordelen of deze opgevuld moet worden. Vervolgens bepalen we de zitlengte, er moet wat ruimte zitten tussen het einde van het zitkussen en de knieholte. 

Instellen van autostoel

Houd ook rekening met de keuze van je auto. Niet alleen de stoel moet kloppen, ook de auto moet bij je passen. In een te kleine auto zit je teveel met opgetrokken benen, waardoor je uiteindelijk klachten krijgt. Een voorbeeld van het verschil tussen Duitse en Franse auto’s: in een Duitse auto zit de pedalen set (met koppeling, gas en rem) verder weg dan in een Franse auto. Heb je korte benen? Dan is een Franse auto in dit geval geschikter. 

Juiste zithouding in de autostoel

Er zijn een aantal punten waarmee je rekening moet houden om een goede zithouding te creëren in een auto.

  • Hoogte stoel: stel je stoel zo in dat je bovenbeen zo vlak mogelijk staat. Voorkom dat je knie hoger staat dan je heup. Dan voorkom je dat je bekken achterover kantelen, waardoor er teveel druk op je onderrug, zitbeenderen en staartbeen komt.
  • Afstand stuur: zorg voor een lichte knik in je armen. Je mag je armen nooit overstrekken.
  • Rughoek: stel de rughoek in op 100 à 110 graden. Ga niet te rechtop of te ver naar achteren zitten.
  • Afstand benen tot pedalen-set: let op dat je stoel niet te ver van de pedalen-set af staat. Zo voorkom je spanning in je benen en voeten bij het reiken naar de pedalen.

Verkeerde zithouding

Juiste zithouding
Autostoel onderhoud aanvragen

Naast autostoelen kunnen wij je ook passend advies geven over andere voertuigstoelen. Denk hierbij aan een vrachtwagenstoel, bestelwagenstoel, chauffeursstoel of machinestoel. Geef dit aan in je aanvraag. 

Vrijblijvend advies

Gerdina helpt jou graag met het vinden van de juiste stoel. Bel 088 240 00 60 voor direct gratis advies.

  • Minder lichamelijke belasting, kans op verergering van klachten neemt af.
  • Zitcomfort betekent betere ondersteuning, trillingsdemping en vochtafvoer.
  • Een goede stoel werkt motiverend en gaat hinderlijke afleiding tegen in het verkeer.
Welke stoel is geschikt voor mij?

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze Privacy verklaring voor meer informatie.

Cookies accepteren