Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze Privacy verklaring voor meer informatie.
Terug naar overzicht
Terug naar overzicht

Waarom is laptopgebruik niet (altijd) gezond?

Waarom is laptopgebruik niet (altijd) gezond?

Een laptop is tegenwoordig niet meer weg te denken uit onze maatschappij en vooral in kantoorpanden wordt er veel gebruik van gemaakt. Een groot voordeel van de laptop is dat hij overal mee naartoe kan en je er overal mee kunt flexwerken. Je herkent vast wel dat je tijdens het werken met een laptop al snel voorover zit met een gebogen nek. Deze houding zorgt voor een verhoogde belasting van de bovenrug, nek en schouders.

Nek- en rugklachten

Nek- en rugklachten komen veel voor bij laptopgebruikers. Hoe dat kan? Dat komt doordat het scherm en het toetsenbord aan elkaar vast zitten. Hierdoor ben je eerder geneigd om naar beneden te kijken en komt er meer spanning op je nekspieren. De juiste houding aannemen tijdens het werken achter een laptop is daardoor erg lastig.

Een nadeel van laptopgebruik is dat je niet in staat bent om toetsenbord en beeldscherm onafhankelijk van elkaar te positioneren. Hierdoor is een ergonomisch verantwoorde opstelling van toetsenbord (juiste afstand) en beeldscherm (juiste hoogte) niet mogelijk. ‘

Minder lichamelijke belasting door gebruik van laptopstandaard

Een studie van Lindblad (2002)1 vergelijkt het gebruik van een laptop met laptop standaard met geïntegreerde documenthouder, extern toetsenbord en externe muis met een laptop zonder enige ergonomische accessoires. De conclusie is dat de mechanische belasting van de nek met 32% afneemt terwijl het comfort met 21% verbetert wanneer een laptop met alle hulpmiddelen wordt gebruikt.

Het meest recente onderzoek uit 2012, uitgevoerd door de Universiteit van Harvard, bevestigt de eerder genoemde bevindingen. In deze studie laten Ashundi en collega’s zien dat er minder hoofd- en nekbuiging is bij het gebruik van een laptopstandaard en dat er minder lichamelijke belasting is ten opzichte van het gebruik van een laptop zonder laptopstandaard.

Welke laptopstandaard is geschikt voor welke situatie?

De keuze voor een laptopstandaard is afhankelijk van je situatie. Ben je veel onderweg of heb je een vaste werkplek? Werk je veel met documenten? Onderstaand een overzicht van een aantal laptopstandaard per situatie die behoren tot mijn favorieten. Bekijk alle laptopstandaards.

Situatie:Soort laptopstandaard:

Mobiel laptop gebruik, flexwerken en zzp'ers,
Gemakkelijke verplaatsing van werkplek.
Geschikt voor laptops met een voorkant dikte van maximaal 1,9 cm.
Maximaal draaggewicht 22 kg.

Roost Stand laptopstandaard
  • In hoogte verstelbaar;
  • Lichtgewicht en inklapbaar;
  • Makkelijk mee te nemen

Mobiel laptop gebruik, flexwerken en zzp'ers
Werken met documenten.
Instelbereik: 11-24cm
Gemakkelijke verplaatsing van werkplek.
Afmetingen laptop13-14 inch, 15 inch

Ergo-q 260 laptopstandaard

  • In hoogte verstelbaar;
  • Compact en opklapbaar;
  • Geïntegreerde documenthouder

Laptopgebruik op de vaste werkplek, flex- en thuiswerkplek.
Werken met documenten.
Instelbereik: 9-26cm
Laptophouder hoeft niet vaak verplaatst te worden.
Geschikt: voor alle laptops tot 17 inch (min. diepte laptop: 20 cm)

Ergo-t 340 laptopstandaard
  • In hoogte verstelbaar;
  • Geïntegreerde documenthouder;
  • Vergrendelingsmechanisme

Wist je dat: Zonder laptophouder laptopgebruik wettelijk slechts twee uur per dag is toegestaan?

Laptopwerk mag zonder hulpmiddelen niet langer dan twee uren per dag gedaan worden. Bij langer dan twee uren, moet er gebruik worden gemaakt van hulpmiddelen, zoals een laptophouder, externe muis en extern toetsenbord. De wetgeving staat beschreven in arbeidsomstandigheden wet, Artikel 5.1f:

‘’ Apparatuur en meubilair, in gebruik bij het verrichten van beeldschermwerk, voldoen in ieder geval aan de volgende voorschriften: Het toetsenbord kan hellend worden geplaatst en vormt geen geheel met het beeldscherm.’’ Bovenstaand geldt ook voor werken met een tablet.

Laptopstandaard en los toetsenbord en muis

Met een laptopstandaard kun je het beeldscherm op de door jou gewenste hoogte instellen. Hierdoor wordt de kijkafstand geringer en wordt het beeldscherm op de juiste hoogte gepositioneerd. Onnodige oog- en nekbelasting wordt zo voorkomen.

Daarbij is niet alleen de laptopstandaard, maar ook de combinatie van een muis en los toetsenbord erg belangrijk. Ik hoor je denken: ik heb toch een mousepad en een toetsenbord op mijn laptop? Dat klopt. Echter, als het scherm op de juiste hoogte wordt geplaatst, kun je met je handen het toetsenbord en de mousepad van de laptop niet meer comfortabel en ergonomisch bedienen. Een goede ergonomische muis vermindert de belasting in de onderarm en levert een comfortverbetering op doordat je binnen je comfortzone werkt. Voor het toetsenbord adviseren wij een compact toetsenbord waardoor de reikafstand naar de muis beperkt wordt en de spierspanning in de nek en schouders lager.

Een gezonde laptopwerkplek: probeer een maand gratis

Zonder hulpmiddelen is een laptop niet geschikt om langdurig mee te werken. Bij meer dan twee uur laptopgebruik zijn externe hulpmiddelen nodig om aan de wetgeving en praktijkrichtlijnen te voldoen. Zelf uitproberen in je eigen werkomgeving? Bij Health2Work is het mogelijk om producten 30 dagen te testen. Op die manier kun je in je eigen vertrouwde omgeving het hulpmiddel testen en kijken of het gewenste effect er is.

Probeer 30 dagen gratis in je eigen werkomgeving
Joël Van Der Ploeg
Joël Van Der Ploeg

Joël is in 2016 als flexmedewerker begonnen bij Health2Work. Na het behalen van zijn propedeuse in Fysiotherapie heeft hij Communicatie- en Informatiewetenschappen gestudeerd. Nu werkt hij fulltime als ergonomisch adviseur buitendienst. “Een oplossing om klachten te voorkomen of verhelpen kan ik niet alleen, daar is ook de juiste informatie van de klant voor nodig. Ik krijg er energie van om samen tot een passende oplossing te komen.”

Ga naar alle blog berichten van Joël

Relevante blog posts

Overbelasting wervelkolom bij smartphone- en laptopgebruik
Overbelasting wervelkolom bij smartphone- en laptopgebruik

Als je op je smartphone kijkt, wordt je wervelkolom voortdurend belast. Als je je nek in een hoek van 30 graden buigt, bijvoorbeeld bij het gebruik van je smartphone, neemt...

De effectiviteit van een laptopsteun
De effectiviteit van een laptopsteun

Mensen werken steeds meer en langer achter een laptop. De Vrij Universiteit van Amsterdam deed onderzoek naar het gebruik van een laptopsteun. In een onderzoek van de Vrije...

Hoe werk je comfortabel met een tablet?
Hoe werk je comfortabel met een tablet?

Een tablet is gemakkelijk mee te nemen en ook nog eens gebruiksvriendelijk. Het nadeel van een tablet is dat er geen muis/toetsenbord meegeleverd wordt en dat vaak ten kost...