Terug naar overzicht
Terug naar overzicht

Overbelasting wervelkolom bij smartphone- en laptopgebruik

Overbelasting wervelkolom bij smartphone- en laptopgebruik

Als je op je smartphone kijkt, wordt je wervelkolom voortdurend belast. Als je je nek in een hoek van 30 graden buigt, bijvoorbeeld bij het gebruik van je smartphone, neemt de druk op de wervelkolom toe.

Als je op je smartphone kijkt, wordt je wervelkolom voortdurend belast. Als je je nek in een hoek van 30 graden buigt, bijvoorbeeld bij het gebruik van je smartphone, neemt de druk op de wervelkolom toe. De druk is zo'n 18 kilo, dit kun je vergelijken met drie bowlingballen.
Bij een hoek van 60 graden ontstaat er een druk van 27 kilo op de wervelkolom, het gewicht van zo'n vier bowlingballen. In een neutrale positie zet je je wervelkolom onder druk met 4,5 tot 5,5 kilo.

Smartphone en laptopgebruik

Hoe gebruik jij je mobiel, heb je jezelf aangewend om deze constant op oogniveau aan te brengen? Of buig je je hoofd naar je mobiel?
En hoe doe je dit met het laptopgebruik? Heb je je laptop op de juiste hoogte of zit je voortdurend voorovergebogen?

Voorkom overbelasting op je wervelkolom

Wen je aan om je mobiel en je laptop op ooghoogte te brengen, zodat je onnodige belasting en druk op de wervelkolom voorkomt! Een laptophouder of een tabletriser zorgt ervoor dat je je laptophouder en tablet op de juiste ooghoogte staat of kunt instellen.

Laat je adviseren

bron: telegraaf.nl

Hadi Smedema
Hadi Smedema

Hadi is ergonomisch adviseur in de regio Friesland en de kop van Noord-Holland. Zijn missie is om iedereen zo’n plezierig, vitaal en productief mogelijke werkdag te bezorgen. “Niet alleen werknemers in kantooromgevingen verdienen een gezonde werkplek, ook in bijvoorbeeld industriële werkomgevingen, op scholen, in zorgwerkomgevingen of onderweg verdien je het om goed te kunnen werken!”

Ga naar alle blog berichten van Hadi

Relevante blog posts

Heb jij de juiste zithouding?
Heb jij de juiste zithouding?

Een goede stoel geeft geen garantie dat je er ook goed op zit. Daarom worden stoelen bij levering altijd door één van onze medewerkers persoonlijk ingesteld. Zit jij nog go...

Beweeg jij wel genoeg tijdens het zitten?
Beweeg jij wel genoeg tijdens het zitten?

Afgelopen weken was het in het nieuws: Nederland is zitkampioen van Europa. Door het vele zitten loop je een grotere kans op overgewicht, diabetes en een hoge bloeddruk. Ee...

Emma: de kantoormedewerker van de toekomst? Liever niet!
Emma: de kantoormedewerker van de toekomst? Liever niet!

Wassen beeld Emma laat zien hoe wij er over 20 jaar mogelijk uitzien: met bochel, rode ogen en spataderen. De hoogste tijd om een dynamische werkhouding aan te nemen!...