Terug naar overzicht
Terug naar overzicht

24/7 ergonomische ondersteuning

24/7 ergonomische ondersteuning

Op sommige werkplekken wordt er dag en nacht gewerkt, zeven dagen per week. Werkzaamheden die we hiermee associëren zijn bewaking en beveiliging. Doordat men in deze sectoren 24/7 aan de slag is, vragen deze werkomgevingen om aangepast materiaal. De stoelen worden 24 uur per dag gebruikt, door wisselende medewerkers. Het ontwerp en de materialen zijn berekend op deze hogere belasting. Deze stoelen noemen we 24-uursstoelen. Maar wat houdt dat precies in?

Het belang van een goede 24-uursstoel

24-uursstoelen worden gemiddeld zo’n vier keer intensiever gebruikt dan een standaard bureaustoel. In meldkamers, dealingrooms en callcenters maken de medewerkers 24/7 gebruik van de stoelen, ook in het weekend of op feestdagen. Medewerkers op een 24-uurswerkplek hebben doorgaans minder mogelijkheden om hun stoel te verlaten. Daarom moet de stoel optimaal comfort bieden. Het vele zitten mag niet ten koste gaan van de gezondheid van de gebruikers. Het is dus van groot belang dat de stoelen ergonomisch verantwoord zijn en de juiste zithouding stimuleren bij iedere gebruiker. Om die reden wordt de 24-uursstoel voorzien van een stevigere mechaniek en een groter voetenkruis voor stabiliteit en comfort.

De 24-uursstoelen moeten geschikt zijn voor verschillende medewerkers die in verschillende shiften werken. Een instelbare en ergonomisch gevormde rugleuning die een actieve werkhouding stimuleert, is eveneens van groot belang. De mechaniek moet ook lichaamsbeweging stimuleren. Goede en vlotte instellingsmogelijkheden zijn hierbij van groot belang. De stoel moet eenvoudig te bedienen zijn. Rug, nek en bekken moeten goed ondersteund worden in de verschillende zithoudingen.

24-uursstoel met unieke geheugenfunctie

De 24-uursstoel moet ingesteld kunnen worden op elke persoon die er gebruik van maakt. Sommige 24-uursstoelen worden zelfs voorzien van een geheugenfunctie. De Memory 24-uursstoel van Health2Work en Trone Seating onthoudt de instellingen van de gebruikers. Elke werknemer die plaatsneemt op de stoel kan met één druk op de knop de stoel naar zijn of haar instellingen zetten. Zo hoeven de gebruikers niet steeds de instellingen aan te passen voor ze aan hun shift kunnen beginnen.

Het belang van comfortabele armleggers

Elke medewerker moet er met hetzelfde comfort gebruik van kunnen maken. Zo moeten de armleggers bijvoorbeeld comfortabel en robuust zijn, zodat de armen steeds worden ondersteund in een ontspannen positie. De armen nemen snel 5% van het lichaamsgewicht in. Dat betekent dat een gebrek aan ondersteuning van de armen snel kan leiden tot heel wat nek- en schouderklachten.

Het belang van een hoofdsteun

Een hoofdsteun is in het geval van een 24-uursstoel wenselijk omdat er vaak gebruik wordt gemaakt van verschillende beeldschermen tegelijk. Dat wil zeggen dat de medewerkers snel moeten kunnen wisselen van kijklijn, en dat het hoofd ook bij verschillende kijklijnen goed ondersteund blijft. Ook de bekleding moet worden aangepast aan 24-uurswerk. De bekleding moet eenvoudig zijn om te reinigen, vuilafstotend en slijtvast zijn.

Benieuwd naar welke 24-uursstoel ideaal is in jouw werkomgeving? Neem contact met ons op.

Neem contact met ons op >
Floris Lindeman
Floris Lindeman

Floris is commercieel directeur bij Health2Work. Hij stuurt alle ergonomisch adviseurs in het land aan. “Na meer dan 15 jaar heb ik nog steeds alle dagen veel zin om aan de slag te gaan, het voelt niet als werken. Ik ben oplossingsgericht. Nee is geen antwoord. Vanuit onze vestiging in Blaricum bedien ik vooral de grotere klanten in Midden- en West-Nederland.”

Ga naar alle blog berichten van Floris