Terug naar overzicht
Terug naar overzicht

Cliënten ontfocussen met de 4-senses cap

Cliënten ontfocussen met de 4-senses cap

Onze hersenen verwerken de hele dag informatie die via onze zintuigen binnenkomt. Hierdoor reageren wij op prikkels uit onze omgeving. Bij mensen met een verstandelijke beperking gaat prikkelverwerking moeilijker. Dit kan leiden tot onrust bij de cliënt. Benieuwd hoe de 4-senses cap omgevingsprikkels reduceert en cliënten laat ontfocussen? Lees dan onze blog!

Reduceren van prikkels

Via onze zintuigen krijgen onze hersenen de hele dag informatie door die verwerkt moet worden. Soms komt er echter zoveel informatie binnen dat dit stress en onrust veroorzaakt. Met name in de zorg kan dit problematisch zijn, waar een teveel aan prikkels kan leiden tot gedragsproblemen bij cliënten. Een moment zonder prikkels of een moment met voorspelbare geluiden en licht kan helpen om overprikkeling te voorkomen. De 4-senses cap is een uniek product dat omgevingsprikkels reduceert en cliënten helpt ontfocussen.

Rolstoelvriendelijk

De 4-senses cap is een doorontwikkeling van de 4-senses akoestische stoel, een coconvormige, akoestische stoel waarmee omgevingsprikkels gereduceerd worden. De 4-senses cap is speciaal ontwikkeld voor mensen die niet plaats kunnen nemen in de 4-senses stoel. De cap is een halve cocon op een verrijdbaar onderstel. De cap is makkelijk te verplaatsen en kan als een helm of kapperskap achter een (rol)stoel geplaatst worden. Zo kunnen ook rolstoel cliënten ontfocussen onder de 4-senses cap.

Veilige omgeving

De 4-senses cap biedt uitkomst bij stress en helpt cliënten ontfocussen gedurende de dag: de speciale vormgeving verlaagt het stressniveau en geeft een geborgen gevoel. Overprikkelde cliënten nemen plaats in de stoel en hebben het gevoel dat ze in een eigen bubbel zitten. Hierdoor komen de cliënten direct tot rust. De ingebouwde speakers en verlichting kunnen aangepast worden door verbinding te maken met een tablet of telefoon. De verlichtingskleur en muziek kunnen zo afgestemd worden op de individuele wensen. Zo creëer je een veilige en rustige omgeving.

Daarnaast is de cap aan de binnenkant voorzien van akoestisch materiaal. Dit zorgt ervoor dat omgevingsgeluiden sterk gereduceerd worden.

Onrust en spanning van een cliënt hebben effect op de (on)rust van andere cliënten doordat zij de onrust en spanning overnemen. Het werken met gespannen cliënten vergt extra inspanning en energie van zorgmedewerkers. De 4-senses cap is daarom niet alleen prettig voor de betreffende cliënt, maar ook voor andere cliënten en zorgmedewerkers.

Positieve ervaring

Talant Beetsterzwaag is één van de organisaties die de 4-senses cap in de praktijk getest heeft. Bekijk in onderstaande video de reacties van Talant Beetsterzwaag op de 4-senses cap of lees hun ervaringen.

Jasper Manenschijn
Jasper Manenschijn

In 2011 is Jasper begonnen met het opzetten van de zorgomgeving van Health2Work. “Vanuit mijn woonplaats en vestiging Hengelo opereer ik landelijk. Ik kom vooral bij ziekenhuizen, verpleegtehuizen en revalidatiecentra. De vraag waar ik voortdurend mee bezig ben is: welke ergonomische producten hebben een toegevoegde waarde voor mensen met een handicap?”

Ga naar alle blog berichten van Jasper