Terug naar overzicht
Terug naar overzicht

Maak je werk makkelijk met sneltoetsen!

Maak je werk makkelijk met sneltoetsen!

Een sneltoets is een toetscombinatie op je toetsenbord waarmee je functies of commando’s activeert. Denk bijvoorbeeld aan het knippen en plakken van tekst (Ctrl+X / Ctrl+V). Maak je al gebruik van deze sneltoetsen? Dan weet je dat het zoveel sneller is, dan dat je het met je muis zou doen.

En dat is precies wat een sneltoets doet, je werkt efficiënter en daarnaast nog een voordeel; je verkleint de kans op RSI of een muisarm. Omdat de sneltoetsen de muisbeweging vervangt. Door te werken met sneltoetsen kun je meer werk verzetten, met minder klachten omdat je binnen je comfortzone van je schoudergebied werkt.

Heb je de sneltoetsen goed onder de knie?

Dan kun je efficiënter werken! Het scheelt je veel muisklikken tijdens je werk. De basis van sneltoetsen op je toetsenbord staan een aantal toetsen die je hoogst waarschijnlijk niet vaak gebruikt. Je vindt ze vaak linksonder op je toetsenbord. Het gaat om de toetsen Ctrl, Windows (de 4 vierkantjes) en Alt. Om deze drie toetsen te begrijpen moet je ze vaak gebruiken. Al doende leert men!

1. Ctrl is de afkorting van control

Met Ctrl creëer je extra functies, bijv. zoeken is Ctrl+F en ongedaan maken is Ctrl+Z. Deze sneltoetsen kun je uit je hoofd leren, zodat je er goed gebruik van kunt maken. Wij hebben een handige muismat gemaakt, dan heb je de veelgebruikte sneltoetsen bij de hand.

2. Windows is een systeemtoets

De Windows-toets gebruik je om Windows te kunnen aansturen. Druk maar eens op de Windows-toets, zie je wat er gebeurt? Je kunt nu ook direct beginnen met zoeken naar documenten of programma’s.- Met Windows+E start je de verkenner op.- Met Windows+D kom je direct op je bureaublad en gebruik Windows+pijltoetsen om de vensters op je beeldscherm te rangschikken.- Daarnaast kun je je favoriete programma’s onderin de taakbalk oproepen: houd de Windows-toets ingedrukt en toets bijvoorbeeld 3 in, dan komt het programma dat als derde in de taakbalk staat tevoorschijn.Voor de echte ICT’er: met Windows+X kom je in het Windowsbeheer-menu.

3. Alt is de afkorting van alternatief

Met de sneltoets Alt activeer je een menu in Microsoft Windows. Je kunt deze toets heel gemakkelijk leren door in allerlei programma’s de Alt-toets in te toetsen. Probeer het maar eens in Word. Zie je letters en cijfers in beeld verschijnen? Toets je vervolgens één van deze letters of cijfers in, dan ga je verder in het menu.- Gebruik de volgende toetsen om razendsnel een afbeelding in te voegen: Alt > N > 9. Zo kun je heel goed in het menu navigeren. Als je weer uit het menu wilt dan druk je weer op Alt.

Sneltoetsen bestuderen?

Je hoeft dus geen boekwerk te lezen. Het snappen van sneltoetsen is juist belangrijk. Dat is alles… Daarnaast is het altijd handig om er een aantal uit je hoofd te kennen, waarschijnlijk ken je ook al een hoop sneltoetsen. Denk aan Ctrl+Z (= ongedaan maken) of Ctrl+N (=nieuw document/tabblad, afhankelijk in welk programma je op dat moment werkt).

What's in it for me?

Waarom zou je gebruik maken van de sneltoetsen?

  • Je werkt efficiënter en sneller
  • Je ervaart minder klachten, doordat je het gebruik van de muis vermindert en minder handelingen hoeft te verrichten
  • Het werkt preventief tegen klachten, zoals RSI en een muisarm
  • Uiteindelijk kun je bijna een uur per dag besparen door het gebruik van sneltoetsen!

Hoe nu verder?

Begin met het gebruik van sneltoetsen en geef jezelf de tijd om het te begrijpen. ‘Gewoon doen’, dan kom je een heel eind. Wil je liever een online coach? Maak dan gebruik van AltMouse, deze software leert je op een eenvoudige manier welke sneltoetsen van belang zijn voor jou. Tijdens een specifieke muishandeling laat de software de sneltoets zien die bij deze muishandeling hoort.

Verstuur een snelle e-mail!

Onderstaand nog een korte instructie van hoe je op een hele snelle manier een e-mail met een bestand verstuurd. Gebruik onderstaande sneltoetsen:

  1. Ctrl+N
  2. Voeg een e-mailadres toe
  3. 3x Tab en voeg het onderwerp toe
  4. 1x Tab en hier voer je je boodschap in
  5. Alt > N > NE en kies je bestand
  6. Is de e-mail klaar? Toets Ctrl+Enter in om je e-mail te verzenden.

Wij zien jouw email graag tegemoet!

*In deze blog gaat het over de sneltoetsen voor Windows.

Laat je adviseren
Heine de Bruin
Heine de Bruin

Klanten tevredenstellen, daar kan Heine van genieten. Na zijn studie Small Business and Entrepreneurship is Heine van een deeltijdbaan naar een voltijdbaan bij Health2Work gegaan. Heine is leergierig en kreeg de ruimte om zich te ontwikkelen binnen het bedrijf. Inmiddels is hij algemeen directeur. Health2Work biedt veel ergonomische oplossingen en dat is volgens Heine de kracht van het bedrijf. “Als ik klanten adviseer over ergonomische hulpmiddelen bij fysieke klachten, dan kunnen we altijd een geschikt product leveren. Er is bij ons geen ‘nee’ te koop.”

Ga naar alle blog berichten van Heine