24 juli 2014

‘Het evalueren van vier verschillende muis designs op houding en spieractiviteit tijdens het gebruik’. Het computergebruik is de afgelopen jaren zowel thuis als op het werk enorm gestegen. Hiermee is ook het aantal klachten en aandoeningen (RSI klachten) onder andere veroorzaakt door het gebruik van een verkeerde muis toegenomen.

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat computergebruik vaker de oorzaak is van hand- en onderarmklachten dan van schouder- en nekklachten. Dit wijst er onder andere op dat klachten eerder veroorzaakt worden door langdurig muisgebruik dan door gebruik van het toetsenbord.

Daarom is onderzoek gedaan naar het effect van gebruik van verschillende computermuizen op de lichaamshouding en mate van spierspanning. Uit dit onderzoek blijkt dat de mate van spierspanning en de lichaamshouding afhankelijk zijn van de soort muis die wordt gebruikt en de plaats van de muis ten opzichte van computer en toetsenbord.

Van de muizen die zijn getest, zorgen centrische muizen, waaronder de ‘Rollermouse’ voor de meest neutrale en juiste houding van schouder, pols en hand. Ook worden de onderarm spieren door gebruik van deze muis het minst belast. Tot slot blijkt de ‘Rollermouse’ het meest gebruiksvriendelijk.

Lees het volledige onderzoek

Door Jeroen Schipper

Jeroen Schipper was van 2011 t/m 2016 verantwoordelijk voor de IT binnen Health2Work. In 2016 heeft Jeroen een nieuwe uitdaging gevonden en is sindsdien niet meer werkzaam bij Health2Work.

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze Privacy verklaring voor meer informatie.

Cookies accepteren