Terug naar overzicht
Terug naar overzicht

Het belang van een goede stoel bij langdurig zitten

Het belang van een goede stoel bij langdurig zitten

We weten allemaal dat bewegen het beste is voor ons lichaam. Helaas is bewegen niet voor iedereen weggelegd. Sommige mensen worden door ouderdom, een ziekte of een aandoening gedwongen om langdurig te zitten. Voor hen levert een stoel een belangrijke bijdrage in de kwaliteit van leven. Ben jij benieuwd naar het belang van een goede stoel bij langdurig zitten? Lees het in deze blog.

Het belang van goed zitten

Een goede stoel heeft een positieve invloed op je houding en gezondheid. Het kan vele onaangenaamheden zoals rugklachten, spierpijn en last van de gewrichten, ademhalingsmoeilijkheden of moeite met opstaan verhelpen of verminderen. Een belangrijk aspect aan een stoel is dat de stoel rekening houdt met de vormgeving van het lichaam. Bij een scoliose of een kyfose wordt de vormgeving van de stoel extra belangrijk. Bij deze krommingen vereist de wervelkolom extra aandacht. Een goede ondersteuning vanuit de rugleuning is hierbij essentieel om goed zitten te stimuleren.

Rechtop in de stoel zitten is voor veel mensen een te grote inspanning. Het volhouden van een goede zithouding en even van houding wisselen is niet bij iedereen vanzelfsprekend. Een goed passende zitvoorziening moet voldoende stabiliteit bieden tijdens langdurig zitten. Wanneer de zijwaartse stabiliteit van de wervelkolom verminderd is, is zijwaartse ondersteuning van de romp nodig om de wervelkolom en het hoofd recht te houden.

Het belang van goed zitten voor zorgmedewerkers

Een stoel die te diep, te hoog of te breed is kan een negatief effect hebben op het gedrag van cliënten. Veel cliënten die niet lekker zitten beginnen onrustig te worden, te lopen en te dwalen. Daarnaast kunnen er bij cliënten die veel en langdurig zitten drukplekken ontstaan. Dit heeft nadelige gevolgen voor de huidbelasting. Dit vereist extra zorg, voor bijvoorbeeld de behandeling van een decubitusplek.

Goed zitten met de Ergo-Adapt fauteuil

Een goede stoel bij langdurig zitten is de Ergo-Adapt. De Ergo-Adapt is een zeer comfortabele, ergonomische fauteuil die geschikt is voor mensen die gedwongen langdurig zitten. Dit kan zijn door ouderdom, ziekte of een aandoening. De fauteuil wordt volledig ingesteld naar het lichaam om overal de juiste ondersteuning te bieden. Hij kan versteld worden in zithoogte en -diepte. Op heuphoogte zit de komvormige rug die een goede houding stimuleert en ondersteuning biedt bij rompinstabiliteit. In de rug van de stoel zitten spanbanden. Hiermee kun je een kyfose of scoliose ondersteunen.

Leer meer over zit-management

Zou jij als zorgmedewerker meer willen leren over zit-management bij cliënten en over onze nieuwe innovatie de Ergo-Adapt? Wij verzorgen workshops over langdurig zitten en zit-management op locatie, neem contact met ons op voor de mogelijkheden.

Uitproberen op jouw zorg locatie?

Laat je cliënten een andere manier van zitten en relaxen ervaren door een goede stoel. Bekijk ons aanbod zorgstoelen en probeer het uit op jouw zorglocatie. Vraag bij ons een gratis proefplaatsing aan. We denken graag met je mee!

Bekijk alle zorgstoelen
Linda Ten Katen
Linda Ten Katen

Linda is adviseur arbeid en gezondheid en heeft niet alleen affiniteit met ergonomie, maar ook met de zorg. Ze vindt dat de werkomgeving in de zorg een positieve impuls nodig heeft waardoor met minder mensen meer werk kan worden verricht. Linda licht toe: “Met slimme oplossingen voor tillen, transfers, werken op hoogte en de inrichting van zorgorganisaties kan er veel efficiënter én effectiever gewerkt worden.” Ze verzorgt ook veel workshops namens Health2Work.

Ga naar alle blog berichten van Linda