Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze Privacy verklaring voor meer informatie.
Terug naar overzicht
Terug naar overzicht

Hoe kun je omgaan met werkstress?

Hoe kun je omgaan met werkstress?

Stress op de werkvloer is beroepsziekte nummer één in Nederland. Jaarlijks hebben meer dan 1 miljoen werknemers burn-outklachten. En ook tijdens de coronacrisis is en blijft werkstress een belangrijke reden voor verzuim en uitval. De kosten van werkstress gerelateerd verzuim zijn opgelopen tot 3,2 miljard euro per jaar. Veel werknemers (37%) geven aan dat er maatregelen nodig zijn tegen werkstress. Dit alles is te zien in de TNO factsheet "Werkstress in 2021". Maar hoe kun je stress verminderen?

Mentaal sterk!

Wij staan deze week stil bij de Week van de Werkstress die elk jaar georganiseerd wordt door OVAL. Het doel van de Week van de Werkstress is om werkgevers bewust te maken van de mentale kracht en werkstress bespreekbaar te maken. Mentale kracht gaat niet alleen over reageren, maar ook over goed voorbereid zijn op stress of tegenslag. Het centrale thema is daarom dit jaar: Mentaal sterk!

Omgaan met stress

Het is van groot belang dat we uitval van werknemers en burn-outs voorkomen. Aan de werkomstandigheden is helaas niet altijd wat te veranderen, maar aan de manier van omgaan met stress en prikkels wel. Maar hoe ga je daar mee om en hoe kunnen we stress verminderen en het werkplezier vergroten?

Zowel thuis als op kantoor is het belangrijk om werkstress te verminderen. Beweging is een groot onderdeel van de mate waarin je stress ervaart. Door tijdens je werkdag meer te bewegen zorg je voor een vermindering van stress, daarnaast is het verwerken van prikkels en een vast ritme belangrijk. Lees snel verder voor onze 3 tips om stress bij het thuiswerken te verminderen en onze oplossing voor in kantoorruimtes.

Tips tegen thuiswerkstress

Het huidige advies om thuis te werken kan ook extra werkstress met zich meebrengen. Thuiswerken kan zorgen voor een gebrek aan controle over de situatie, minder structuur in je werkdag en een totaal andere werkomgeving. Werk en privé loopt door elkaar, sociale contacten ontbreken en er is veel afleiding. Wij delen graag onze tips tegen thuiswerkstress.

  1. Beweeg regelmatig – bewegen is niet alleen goed voor je lichaam maar ook voor je hersenen. Regelmatig bewegen bevorderd je stemming en verminderd stress
  2. Houd contact met je collega’s – de contactmomenten met collega’s bij het koffiezetapparaat of tijdens de lunchwandeling vallen weg. Maar het is erg belangrijk voor je mentale gezondheid om regelmatig te kunnen praten over hoe je je voelt, vooral in deze tijd. Plan daarom af en toe een telefoontje in met je collega waarin je NIET over werk praat
  3. Zorg voor regelmaat – onderbreek je beeldschermwerk regelmatig door een kleine pauze te nemen of een ommetje te maken. Ook is het belangrijk om je werkdag op vaste tijden te beginnen en af te sluiten en je computer dan ook écht uit te zetten.

De Ontfocusruimte

Om stress op kantoor of op de werkvloer te verminderen creëert Health2Work ‘De Ontfocusruimte’. Deze ruimte is speciaal ingericht om tot rust te komen. In deze ruimte kan je je terugtrekken, weg van alle prikkels.

In 'De Ontfocusruimte' worden de 4-senses akoestische stoelen geplaatst. De akoestische stoel biedt uitkomst bij stress: de speciale vormgeving verlaagt het stressniveau en geeft een geborgen gevoel.

Merk je dat je gestrest of overprikkelt raakt en hierdoor minder goed kan presteren? Neem dan even de tijd om te ontspannen in ‘De Ontfocusruimte’. Door plaats te nemen in de 4-senses akoestische stoel worden omgevingsprikkels gereduceerd. Speel rustgevende muziek af via de ingebouwde geluidsboxen en stel de verlichting af in jouw gewenste kleur en sterkte. Ook kan je video’s afspelen wanneer je je tablet bevestigt in de tablethouder. Hierna kan je weer volledig ontspannen en opgeladen verder met je werk!

Meer weten?

Bekijk in onderstaande video de reacties van de medewerkers van ROC Midden-Nederland op ‘De Ontfocusruimte’, of lees de blog Gun jezelf een ontfocusmoment.

Jasper Manenschijn
Jasper Manenschijn

In 2011 is Jasper begonnen met het opzetten van de zorgomgeving van Health2Work. “Vanuit mijn woonplaats en vestiging Hengelo opereer ik landelijk. Ik kom vooral bij ziekenhuizen, verpleegtehuizen en revalidatiecentra. De vraag waar ik voortdurend mee bezig ben is: welke ergonomische producten hebben een toegevoegde waarde voor mensen met een handicap?”

Ga naar alle blog berichten van Jasper