Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze Privacy verklaring voor meer informatie.
Terug naar overzicht
Terug naar overzicht

Hygiëne en fysieke belasting in de zorg

Hygiëne en fysieke belasting in de zorg

Op dit moment is de druk op de zorg ongekend hoog en daarmee ook de fysieke belasting. Het is een onzekere tijd en iedereen neemt passende maatregelen. We denken graag met je mee om (verdere) verspreiding van het virus te voorkomen. Hulpmiddelen zijn noodzaak om het werk vol te houden. Daarnaast zijn de risico’s op kruisbesmetting hoog. In deze blog lees je meer over hulpmiddelen die het werk verlichten en kruisinfecties helpen voorkomen.

Welke hulpmiddelen zet je in?

We hebben echt alle handen nodig! Steeds meer oud-zorgmedewerkers melden zich aan om bij te springen in de strijd tegen het coronavirus. Deze groep bestaat uit gepensioneerde zorgprofessionals en zorgmedewerkers die in een andere sector aan de slag zijn gegaan. Vaak is men gestopt vanwege de hoge fysieke belasting, maar het werk en de huidige urgentie roept! Deze specifieke groep is veelal minder belastbaar en juist voor deze groep kan iedere verlichting helpen. Welke hulpmiddelen zet je in om fysieke belasting te verminderen en kruisinfecties te voorkomen?

Disposable glijlakens

Het EasySlide glijlaken is een wegwerplaken dat geschikt is voor kortdurend gebruik. Het glijlaken maakt transfers eenvoudig, veilig en hygiënisch. Kies zelf over welke lengte je een glijlaken wil gebruiken. Scheur af en laken is gebruiksklaar. Een disposable glijlaken kan gedurende de dag meerdere keren gebruikt worden of direct worden weggeworpen. Het laken is specifiek voor één cliënt en daarmee wordt kruisbesmetting voorkomen. Tegelijkertijd wordt verplaatsen in bed eenvoudig.

Hygiënisch gebruik van tilliften

In deze tijd zijn tilliften onmisbaar. Maar hoe ga je om met de hygiëne? Krijg je de matten op tijd gewassen en gedesinfecteerd terug? Heeft iedere cliënt een eigen tilmat? Met de grote toename in zorgvraagstukken kan dit spaak lopen. Disposable tilmatten kan je gedurende een aantal dagen cliëntgebonden gebruiken. Hiermee beperk je de kans op kruisbesmetting en garandeer je een optimale hygiëne en beschikbaarheid van materialen.

Met “Wassen zonder water” tijd besparen en kruisinfecties voorkomen

Wassen is onderdeel van de dagelijkse hygiëne. Indien je gebruik maakt van “wassen zonder water” is de kans op kruisbesmettingen lager, ook zien we minder weerstand en spanning bij cliënten tijdens de wasbeurt (Zweerts, 2004, Allegaert, 2004). Wassen zonder water kan daarmee de kwaliteit van arbeidsomstandigheden en de kwaliteit van zorg gunstig beïnvloeden. Bovenop deze voordelen is er een tijdsbesparing van 38% te behalen.

Disposable en klinisch bewezen anti-decubitus matras

In geval van inactiviteit en ziekte is er een verhoogd risico op decubitus. Het wisselen van een matras kan behoorlijk belastend zijn voor client en medewerker. Daarnaast is het zonde als er veel tijd verloren gaat in reiniging, logistiek en transport. Repose matrassen bieden in deze situatie de uitkomst. Deze matrassen zijn aan te brengen terwijl de cliënt in bed blijft liggen.

Overzicht hulpmiddelen


Wat kunnen we voor jou betekenen?

Heb je nog andere hygiënische of arbo-technische vraagstukken? Maak een digitale afspraak, we denken graag met je mee. We wensen iedereen heel veel succes en sterkte met alle uitdagingen.

Linda Ten Katen
Linda Ten Katen

Linda is adviseur arbeid en gezondheid en heeft niet alleen affiniteit met ergonomie, maar ook met de zorg. Ze vindt dat de werkomgeving in de zorg een positieve impuls nodig heeft waardoor met minder mensen meer werk kan worden verricht. Linda licht toe: “Met slimme oplossingen voor tillen, transfers, werken op hoogte en de inrichting van zorgorganisaties kan er veel efficiënter én effectiever gewerkt worden.” Ze verzorgt ook veel workshops namens Health2Work.

Ga naar alle blog berichten van Linda