Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze Privacy verklaring voor meer informatie.
Terug naar overzicht
Terug naar overzicht

Infectiepreventie en controle van matrassen in de zorg

Infectiepreventie en controle van matrassen in de zorg

Hier zit een luchtje aan!

Binnen zorginstellingen brengen cliënten veel tijd door in bed. Weet jij eigenlijk hoe het is gesteld met de matrassen binnen jouw organisatie? Weet jij hoe het comfort en kwaliteit van het schuim van het matras is van jouw cliënten? Hoe vaak wordt een matras gereinigd en hoe is het gesteld met de infectiepreventie?

Allemaal vragen die bij aanschaf en onderhoud van matrassen en bedden erg belangrijk zijn. Er wordt een programma van eisen opgesteld waarin wordt gekeken naar infectiepreventie, comfort, reiniging, decubituspreventie, verplaatsen, duurzaamheid en bovenal prijs.

Cliënten in een zorgorganisatie slapen vaker en langer dan de gemiddelde mens. Dan weet je ook dat bovengenoemde eisen niet voor niets gesteld worden. Het belang is duidelijk.

Een goede nachtrust bevordert de zelfredzaamheid van de zorgvrager

Als een cliënt leeft op de grens van (on)mogelijkheden is er een scherpe balans. Een goede nachtrust van de cliënt draagt bij aan:

  • betere medewerking van de zorgdrager bij zorgverlening
  • goede communicatie tussen zorgdrager en zorgmedewerker
  • alertheid van de zorgdrager

Een goede nachtrust van je cliënten heeft een groot effect op de fysieke belasting van jezelf als zorgmedewerker!

Evaluatie van de matras?

Matrassen worden aangeschaft met hoge verwachtingen. Zelden worden de verwachte resultaten geëvalueerd. Er zijn zeer veel factoren van invloed op de werking van een matras. Denk hierbij aan ventilatie, ligduur, transpiratie, lichaamsgewicht, urine, toxische stoffen (via het lichaam, door medicatie), tijdens opbaren, UV-straling, vochtinwerking en reinigen.
Vaak doet een matras na enige tijd niet meer wat ervan verwacht wordt. Soms wordt een matras zelfs een risicofactor voor de gezondheid.

Grote bron van (kruis)infecties en schimmels

De buitenkant van matrassen worden regelmatig grondig gereinigd. Uit ervaring weten we dat de meeste matrassen in ziekenhuizen, verpleeghuizen en andere zorgorganisaties in Nederland zelden gecontroleerd worden op de essentiële punten als:

  • vervuiling aan binnenzijde van de matras
  • schimmelgroei en lekkages in de matras
  • veerkracht van de matras

Bijzonder is het feit dat buiten Nederland, bijvoorbeeld in het Verenigd Koninkrijk, wel toezicht gehouden wordt op de controle van matrassen.

Periodieke matrascontrole

Een periodieke matrascontrole is aan te raden! Dit draagt bij aan een goede nachtrust van de zorgvrager, wat uiteindelijk een groot effect heeft op de fysieke belasting van jezelf, als zorgmedewerker.

Health2Work biedt de mogelijkheid de matrassen periodiek te controleren conform een protocol. De cliënt krijgt de zorg die geïndiceerd is, kuilvorming wordt tijdig opgemerkt, kruisinfecties en schimmels worden tijdig geweerd. Benieuwd naar onze periodieke matrascontrole?

Periodieke matrascontrole aanvragen
Floris Lindeman
Floris Lindeman

Floris is commercieel directeur bij Health2Work. Hij stuurt alle ergonomisch adviseurs in het land aan. “Na meer dan 15 jaar heb ik nog steeds alle dagen veel zin om aan de slag te gaan, het voelt niet als werken. Ik ben oplossingsgericht. Nee is geen antwoord. Vanuit onze vestiging in Blaricum bedien ik vooral de grotere klanten in Midden- en West-Nederland.”

Ga naar alle blog berichten van Floris

Relevante blog posts

Maatregelen infectiepreventie
Maatregelen infectiepreventie

Welke maatregelen treft jouw organisatie voor een veilige en hygiënische werkomgeving? De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) is gestart met thematisch toezicht op inf...

90% decubitusreductie bij preventie
90% decubitusreductie bij preventie

Door het inzetten van preventieve matrassen is in een studie aangetoond dat de reductie van decubitus kan worden verlaagd met 90%. De kosten van decubitus zijn hoog, zowel ...