Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze Privacy verklaring voor meer informatie. Meer weten? | Verbergen

Terug naar overzicht
Terug naar overzicht

Infectiepreventie en controle van matrassen in de zorg

06 december 2016
Laatste wijzigingsdatum: vrijdag 03 apr. 2020
Infectiepreventie en controle van matrassen in de zorg

Hier zit een luchtje aan!

Binnen zorginstellingen brengen cliënten veel tijd door in bed. Weet jij eigenlijk hoe het is gesteld met de matrassen binnen jouw organisatie? Weet jij hoe het comfort en kwaliteit van het schuim van het matras is van jouw cliënten? Hoe vaak wordt een matras gereinigd en hoe is het gesteld met de infectiepreventie?

Allemaal vragen die bij aanschaf en onderhoud van matrassen en bedden erg belangrijk zijn. Er wordt een programma van eisen opgesteld waarin wordt gekeken naar infectiepreventie, comfort, reiniging, decubituspreventie, verplaatsen, duurzaamheid en bovenal prijs.

Cliënten in een zorgorganisatie slapen vaker en langer dan de gemiddelde mens. Dan weet je ook dat bovengenoemde eisen niet voor niets gesteld worden. Het belang is duidelijk.

Een goede nachtrust bevordert de zelfredzaamheid van de zorgvrager

Als een cliënt leeft op de grens van (on)mogelijkheden is er een scherpe balans. Een goede nachtrust van de cliënt draagt bij aan:

  • betere medewerking van de zorgdrager bij zorgverlening
  • goede communicatie tussen zorgdrager en zorgmedewerker
  • alertheid van de zorgdrager

Een goede nachtrust van je cliënten heeft een groot effect op de fysieke belasting van jezelf als zorgmedewerker!

Evaluatie van de matras?

Matrassen worden aangeschaft met hoge verwachtingen. Zelden worden de verwachte resultaten geëvalueerd. Er zijn zeer veel factoren van invloed op de werking van een matras. Denk hierbij aan ventilatie, ligduur, transpiratie, lichaamsgewicht, urine, toxische stoffen (via het lichaam, door medicatie), tijdens opbaren, UV-straling, vochtinwerking en reinigen.
Vaak doet een matras na enige tijd niet meer wat ervan verwacht wordt. Soms wordt een matras zelfs een risicofactor voor de gezondheid.

Grote bron van (kruis)infecties en schimmels

De buitenkant van matrassen worden regelmatig grondig gereinigd. Uit ervaring weten we dat de meeste matrassen in ziekenhuizen, verpleeghuizen en andere zorgorganisaties in Nederland zelden gecontroleerd worden op de essentiële punten als:

  • vervuiling aan binnenzijde van de matras
  • schimmelgroei en lekkages in de matras
  • veerkracht van de matras

Bijzonder is het feit dat buiten Nederland, bijvoorbeeld in het Verenigd Koninkrijk, wel toezicht gehouden wordt op de controle van matrassen.

Periodieke matrascontrole

Een periodieke matrascontrole is aan te raden! Dit draagt bij aan een goede nachtrust van de zorgvrager, wat uiteindelijk een groot effect heeft op de fysieke belasting van jezelf, als zorgmedewerker.

Health2Work biedt de mogelijkheid de matrassen periodiek te controleren conform een protocol. De cliënt krijgt de zorg die geïndiceerd is, kuilvorming wordt tijdig opgemerkt, kruisinfecties en schimmels worden tijdig geweerd. Benieuwd naar onze periodieke matrascontrole?

Periodieke matrascontrole aanvragen
Aafke Wallie van Dijk
Aafke Wallie van Dijk

Aafke Wallie is sinds 2015 marketingmedewerker bij Health2Work. Ze is verantwoordelijk voor alle communicatiemiddelen. “Bij Health2Work hebben we als doel mensen een gezonde werkplek te bieden, zodat ze productiever te werk kunnen gaan. Ook ik vind het belangrijk dat mensen met plezier naar hun werk gaan. Dat wij daar als team voor kunnen zorgen, vind ik een mooie gedachte.”

Ga naar alle blog berichten van Aafke Wallie

Relevante blog posts