Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze Privacy verklaring voor meer informatie.
Terug naar overzicht
Terug naar overzicht

Nieuwe zitbeleving voor rolstoelcliënt

Nieuwe zitbeleving voor rolstoelcliënt

Stel je eens voor, je komt ‘s ochtends uit bed, gaat in een (rol)stoel zitten en bent zelf niet bij machte om te verzitten, waardoor je noodzakelijk de hele dag in dezelfde houding blijft zitten totdat je ‘s avonds weer naar bed gaat. Iedere dag weer opnieuw. Hou jij dat vol? Zou het niet fantastisch zijn als we rolstoelafhankelijke cliënten ook de mogelijkheid bieden om een comfortabele en variërende zithouding aan te nemen? Een ontspannen houding, waarbij de cliënt van houding kan wisselen, die gelijktijdig een positief effect op de gezondheid heeft.

Dat langdurig zitten schadelijke gevolgen heeft op onze gezondheid, zien we overal terug in onderzoeken en publicaties. Langzamerhand zijn we ons bewust van het feit dat we meer moeten bewegen en van houding moeten wisselen gedurende de dag. Heb je de mogelijkheid om meer te bewegen op je werk? Doe dit vooral als je bijvoorbeeld staand en zittend werken kan afwisselen. Lichamelijk en geestelijk zal je hiervan profijt hebben. De keuze om meer te bewegen, ligt bij jou. Mensen die afhankelijk zijn van een rolstoel hebben deze keuze niet.

Dynamische zorgstoel op maat

Een tijd geleden was ik bij een gehandicaptenorganisatie waar ik een op maat gemaakte en aangepaste zitfauteuil heb ingezet bij een jongeman die normaal de hele dag rechtop in zijn rolstoel zit. In de zitfauteuil krijgt hij bewegingsvrijheid. Het was prachtig om te zien dat het hem goed deed! Eindelijk kon hij zelf ook eens lekker relaxed afwisselen van zithouding, en daardoor volledig ontspannen.

Een mooi voorbeeld van een zitfauteuil is de GE-II. Dit is een dynamische zorgstoel waarbij in het ontwerp rekening gehouden is met de ergonomie en de biomechanica van de mens. De stoel is op veel manieren verstelbaar. Hierdoor kun je wisselen van houding en zorg je ervoor dat je de belasting afwisselt. Op deze manier ontstaat er geen piekbelasting.

Passende zitoplossing voor iedereen

Ieder mens is uniek, of je nu groot, klein, corpulent of dun bent. Of je nou een vergroeiing in je wervels hebt die ondersteund moet worden of een decubitus zitkussen (curatief of preventief) nodig hebt voor iedere vraag bieden we een passende zitoplossing.

Voor sommige cliënten is een standaardoplossing niet voldoende. Daarvoor passen wij onze stoelen aan. Denk hierbij aan hogere stoelen voor bijvoorbeeld een grotere ondersteuningbehoefte, afwijkende maten of verminderde rompbalans. Oplossingen zijn: komvormige ruggen, polsteringen, in hoogte verstelbare voetplaten, schommelstoelen, lagere stoelen of stoelen met werkbladen.

Uitproberen op jouw zorglocatie?

Naast een individuele zitvoorziening kun je ook kiezen voor een gemeenschappelijke zitoplossing waarvan meerdere cliënten gebruik kunnen maken. Op deze manier laat je cliënten een andere beleving van zitten en relaxen ervaren. Hoe fantastisch zou het zijn wanneer alle rolstoelafhankelijke cliënten de mogelijkheid krijgen om ook van houding te kunnen wisselen en te relaxen? Probeer het eens uit op jouw zorglocatie of afdeling en vraag bij ons een gratis proefplaatsing aan. We denken graag met je mee.

Bekijk alle zorgstoelen
Jasper Manenschijn
Jasper Manenschijn

In 2011 is Jasper begonnen met het opzetten van de zorgomgeving van Health2Work. “Vanuit mijn woonplaats en vestiging Hengelo opereer ik landelijk. Ik kom vooral bij ziekenhuizen, verpleegtehuizen en revalidatiecentra. De vraag waar ik voortdurend mee bezig ben is: welke ergonomische producten hebben een toegevoegde waarde voor mensen met een handicap?”

Ga naar alle blog berichten van Jasper

Relevante blog posts

Goede zithouding resulteert in minder decubitus en meer mobiliteit
Goede zithouding resulteert in minder decubitus en meer mobiliteit

Bij zitten drukt het gewicht van het lichaam enkel op het zitvlak. Dit zit-oppervlakte is veel kleiner dan bij liggen. Dit maakt de kans op decubitus klachten groter. Volge...

Wat is decubitus?
Wat is decubitus?

Decubitus zijn wonden die ontstaan bij mensen die langdurig in dezelfde houding liggen of zitten....

Duwen en trekken is een belangrijke oorzaak van fysieke klachten
Duwen en trekken is een belangrijke oorzaak van fysieke klachten

In zorginstellingen worden zware producten vaak handmatig verplaatst, denk aan een ziekenhuisbed of een transportkar met vuile of schone was. Uit onderzoek blijkt dat ongev...