Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze Privacy verklaring voor meer informatie.
Terug naar overzicht
Terug naar overzicht

Wat is decubitus?

Wat is decubitus?

Decubitus zijn wonden die ontstaan bij mensen die langdurig in dezelfde houding liggen of zitten.

Decubitus komt voor in 4 categorieën;

Categorie 1
Niet-wegdrukbare roodheid van de intacte huid

Categorie 2
Oppervlakkig huiddefect van de opperhuid (epidemis), al dan niet met aantasting van de huidlaag daaronder (lederhuid, of demis).

Categorie 3
Huiddefect met schade of necrose van huid en onderhuids weefsel (subcutis).

Categorie 4
Uitgebreide weefselschade of weefselversterft (necrose) aan spieren, botweefsel of ondersteunende weefsels.

Matrassen Meer informatie

Oorzaken

Onder normale omstandigheden zal bij aanhoudende druk op de weefsels, dankzij een tekort aan zuurstof een pijnprikkel optreden. Daarom zal iemand die slaapt elk kwartier, vaak onbewust, een andere houding aannemen, iemand die lang staat vaak van standbeen veranderen, iemand die lang zit regelmatig zijn houding wijzigen.

Bij langdurig aanhoudende druk zal de doorbloeding tekortschieten en weefselnecrose ontstaan. Soms kan dit ook het geval zijn bij kortdurende hoge drukbelasting.

Het wordt versneld wanneer de bloedvaatjes door de wrijf- en schuifkrachten worden afgescheurd of afgeknikt. Vaak zijn het kleinigheden die een decubitus kunnen uitlokken. Zo kan bij een katheterslang of een plooi in het onderlaken plaatselijk een gevaarlijke drukverhoging optreden. Wanneer een patiënt rechtop in de kussens wordt gezet, moet hij worden getild en niet over de onderlaag worden geschoven. Dit ter voorkoming van onnodige schuif- en wrijfkrachten. Om diezelfde reden moet een patiënt in een rolstoel of in een bed rechtop zitten en niet onderuit kunnen zakken. De weerstand tussen huid en contactlaag neemt toe in vochtige ruimten. De kans op beschadigende schuif- en wrijfkrachten wordt hierdoor vergroot. Er moet daarom voor voldoende ventilatie bij transpireren (koorts of hoge omgevingstemperatuur) worden gezorgd. Wanneer de vochtigheid het gevolg is van incontinentie van de patiënt, neemt het decubitusrisico extra toe, omdat de huid door de inwerking van de urine extra kwetsbaar wordt voor mechanische beschadiging en infectie. Het risico wordt nog groter als de patiënt incontinent is voor urine èn faeces.

Voorkomen

Als het lichaam regelmatig van houding verandert, is decubitus in een groot aantal gevallen te voorkomen. Door ervoor te zorgen dat de persoon in een goede voedingstoestand is en er zo min mogelijk schuifkracht of drukverhogende verhogende factoren op het weefsel in kunnen werken. Het is belangrijk om te zorgen voor een schone droge onderlaag. Het is essentieel om van houding te veranderen.

Maatregelen

Er zijn diverse maatregelen bij een verhoogd risico op decubitus. Zo is een goed matras bij het liggen erg belangrijk. Een anti-decubitus matras biedt een hoog comfort. Door de geprofileerde bovenlaag en de hoge kwaliteit van het toegepaste schuim wordt een gelijkmatige gewichtsverdeling van het lichaam bereikt. Hierdoor worden doorligplekken voorkomen.
Een bed met de juiste instelmogelijkheden biedt meer comfort. Dankzij de instelmogelijkheden zijn er verschillende houdingen mogelijk. Dit verkleint de kans op decubitus. Een stoel met verstelmogelijkheden om van houding te wisselen geeft ook meer comfort. Door de mogelijkheid om van houding te wisselen, wordt de kans op drukplekken minder.

Heine de Bruin
Heine de Bruin

Klanten tevredenstellen, daar kan Heine van genieten. Na zijn studie Small Business and Entrepreneurship is Heine van een deeltijdbaan naar een voltijdbaan bij Health2Work gegaan. Heine is leergierig en kreeg de ruimte om zich te ontwikkelen binnen het bedrijf. Inmiddels is hij algemeen directeur. Health2Work biedt veel ergonomische oplossingen en dat is volgens Heine de kracht van het bedrijf. “Als ik klanten adviseer over ergonomische hulpmiddelen bij fysieke klachten, dan kunnen we altijd een geschikt product leveren. Er is bij ons geen ‘nee’ te koop.”

Ga naar alle blog berichten van Heine

Relevante blog posts

Goede zithouding resulteert in minder decubitus en meer mobiliteit
Goede zithouding resulteert in minder decubitus en meer mobiliteit

Bij zitten drukt het gewicht van het lichaam enkel op het zitvlak. Dit zit-oppervlakte is veel kleiner dan bij liggen. Dit maakt de kans op decubitus klachten groter. Volge...

90% decubitusreductie bij preventie
90% decubitusreductie bij preventie

Door het inzetten van preventieve matrassen is in een studie aangetoond dat de reductie van decubitus kan worden verlaagd met 90%. De kosten van decubitus zijn hoog, zowel ...

Preventie decubitus door ‘draaibed’
Preventie decubitus door ‘draaibed’

Cliënten geven aan minder last te hebben van decubitus, omdat het draaien in bed gemakkelijker en minder pijnlijk is....