Terug naar overzicht
Terug naar overzicht

Rugklachten aan je onderrug?

Rugklachten aan je onderrug?

Heb je een zittend beroep en heb je last van rugklachten aan je onderrug? Jij bent niet alleen. Veel mensen ervaren dezelfde klachten, vooral mensen die veel uren zittend doorbrengen. Zoals hele lange dagen achter je bureau. Er zijn verschillende ergonomische hulpmiddelen die je werkdag kunnen verlichten en eventueel te verhelpen. In deze blog lees je hoe je rugklachten in je onderrug kunt aanpakken met ergonomische hulpmiddelen van Health2Work.

Hoe ontstaan rugklachten tijdens je werkdag?

Wanneer je langdurig in de verkeerde houding zit ontstaan er rugklachten in de onderrug. Deze verkeerde houding kan ontstaan door het onjuist instellen van je werkplek. Dit wordt vaak veroorzaakt door een niet optimaal ingerichte werkplek, waardoor je onbewust een verkeerde houding aan neemt. Factoren die bijdragen aan rugklachten aan de onderrug zijn:

  • Je stoel biedt onvoldoende ondersteuning in de (onder)rug;
  • Je werkplek is te hoog of te laag ingesteld;
  • Je bureaustoel heeft onvoldoende aanpassingsmogelijkheden;
  • Je beweegt onvoldoende tijdens je werkdag.

Een van deze factoren of zelfs een combinatie van factoren zorgen ervoor dat rugspieren en zenuwen worden overbelast. Dit leidt tot pijn en stijfheid in de onderrug. Ergonomische hulpmiddelen dragen bij aan het verminderen van rugklachten.

Wat levert het gebruik van ergonomische hulpmiddelen op?

Het gebruiken van ergonomische hulpmiddelen kan aanzienlijk bijdragen aan het verminderen en voorkomen van rugklachten aan de onderrug. Er zijn verschillende voordelen:

  • Verbetering van de lichaamshouding. Ergonomische bureaustoelen ondersteunen je (onder)rug en zorgen dat je ongedwongen in een natuurlijke houding zit.
  • Vermindering in spierbelasting. Een goed ingerichte werkplek vermindert de belasting op spieren, zenuwen en gewrichten.
  • Stimuleren van meer beweging. Ergonomische hulpmiddelen zoals zit-sta-bureaus stimuleren om regelmatig van houding te wisselen. Het regelmatig wisselen van houding stimuleert doorbloeding en flexibiliteit.

Welke ergonomische hulpmiddelen voor rugklachten in de onderrug

Er is een breed aanbod aan ergonomische hulpmiddelen die specifiek zijn ontworpen om rugklachten aan de onderrug te voorkomen en verminderen. Waarvan wij de populairste producten voor je hebben opgesomd:

  • Zadelkrukken. Zadelkrukken zoals de Amazone zadelkruk zijn specifiek ontworpen om een ongedwongen actieve zithouding aan te nemen. Deze houding vermindert druk op de onderrug.
  • Zit-sta-bureaus. Een zit-sta-bureau stimuleert het afwisselen tussen zittend en staand werken. Dit zorgt voor een goede doorbloeding en minder belasting op de rug.

Conclusie

Er zijn verschillende hulpmiddelen die rugklachten kunnen verminderen en zelfs voorkomen. Wil je meer informatie over hoe je jouw werkplek ergonomisch kunt inrichten? Lees dan onze blog ergonomie op de werkplek. (https://www.health2work.nl/blo...) Hier geven we je meer tips.

Ergonomisch advies

Voor meer tips, tricks en advies kun je terecht bij onze ergonomische adviseurs. Zij voorzien je graag van een werkplek die past bij jouw lichaam. Door het opvolgen van deze adviezen en het inrichten van een ergonomische werkplek verminder en voorkom je rugklachten aan je onderrug. Heb je vragen of wil je persoonlijk advies? Neem contact op met de experts van Health2Work. Zij helpen je graag verder!

Annet Zwinkels
Annet Zwinkels

Annet Zwinkels is Ergonomisch adviseur bij Health2Work. Mensen een gezonde werkplek bieden is haar passie. “Daarom ben ik heel trots om voor Health2Work te werken. Mijn functie als ergonomisch adviseur past me erg goed. Samen met mijn collega’s wil ik het beste voor mijn medemens.”

Ga naar alle blog berichten van Annet

Relevante blog posts

Pijn in onderrug en heupen
Pijn in onderrug en heupen

Ervaar pijn in de onderrug en heupen? Dit is een veelvoorkomend probleem. In deze blog vertellen we je alles over het belang van een goede ergonomische bureaustoel en hoe d...

Minder (rug)klachten dankzij een ergonomische bureaustoel
Minder (rug)klachten dankzij een ergonomische bureaustoel

Zitten: we doen het veel, lang, en niet altijd goed! Kantoormedewerkers zitten al gauw zo’n 10 uren per dag en dan hebben we het niet alleen over werkuren...