Terug naar overzicht
Terug naar overzicht

Pijn in onderrug en heupen

Pijn in onderrug en heupen

Pijn in de onderrug en heupen is een veel voorkomend probleem bij mensen die veel zitten tijdens hun werk en thuis op bijvoorbeeld de bank. Deze pijn kan je dagelijks leven ernstig beïnvloeden. Het zorgt niet alleen voor fysieke pijn, maar ook je productiviteit gaat omlaag. In deze blog vertellen we je alles over het belang van een goede ergonomische bureaustoel en hoe dit een einde kan maken aan je rug- en heuppijn. Lees snel verder.

Rugklachten onderrug en heupen?

De meest voorkomende oorzaak van het ontstaan van klachten aan de rug en heupen is een slechte zithouding. Als je voor een langere tijd op een verkeerde manier zit, belast je je rug en heupen op een ongezonde manier. Deze belasting leidt tot spierpijn, stijfheid en eventueel chronische klachten. Er ontstaat namelijk een constante onnatuurlijke druk op je wervels en de zenuwen tussen deze wervels. Met een goede ergonomische bureaustoel kun je eventuele klachten verminderen en voorkomen.

Wanneer spreek je van een goede ergonomische stoel?

Wanneer je zoekt op ergonomische bureaustoel kom je heel veel exemplaren tegen. Maar wat maakt een ergonomische stoel nou goed? Een goed een goede stoel biedt de juiste ondersteuning voor je lichaam. Er zijn enkele kenmerken waar je op moet letten bij het uitzoeken van een ergonomische bureaustoel:

  • Verstelbare in hoogte: de stoel moet kunnen worden aangepast aan jouw lengte, maar ook de hoogte van je bureau.
  • Lendensteun: de lendensteun ondersteunt de natuurlijke kromming van je onderrug.
  • Verstelbare armleuningen: armleuningen zorgt dat de armen in een natuurlijke houding rusten. Ze verminderen spanning in de nek en schouders.
  • Diepte en breedte van de zitting: de diepte moet voldoende ruimte bieden om comfortabel te zitten maar ook oncomfortabele drukpunten te verminderen.

Juist afstellen is het halve werk

Met een goede stoel is het probleem niet direct verholpen; ook het instellen is van belang. Het is van cruciaal belang om de stoel goed af te stellen op je lichaam. Wanneer je deze functies juist afstelt op je lichaam voorkom je onnodige druk op je onderrug en heupen wat eventuele pijn voorkomt. Bij het leveren van een bureaustoel geven onze ergonomische adviseurs een uitgebreide zitinstructie, maar ook tijdens onze gratis workshop gezond hybride werken leren we je graag bij. Ook als je in het verleden eens een stoel hebt gekocht, ben je altijd welkom om deel te nemen: https://www.health2work.nl/gezond-hybride-werken.

De voordelen van een ergonomische stoel

Een goede ergonomische stoel zorgt er niet alleen voor dat je er goed bij zit, je lichaam wordt ook nog eens op de juiste manier ondersteund. Dit zorgt ervoor dat je minder snel vermoeid bent en de spieren en zenuwen minder worden belast, zodat pijn in de onderrug en heupen wordt verminderd of zelfs voorkomen.

Conclusie

Pijn in onderrug en heupen kan je dagelijkse leven flink verstoren, maar met de juiste ergonomische stoel kun je deze klachten verminderen. Door te investeren in een goede stoel die je lichaam ondersteunt, zorg je voor een goede zithouding en voorkom je pijn en ongemak in de toekomst. Bezoek onze pagina met ergonomische stoelen en voorkom klachten in je onderrug en heupen.

Linda Ten Katen
Linda Ten Katen

Linda is adviseur arbeid en gezondheid en heeft niet alleen affiniteit met ergonomie, maar ook met de zorg. Ze vindt dat de werkomgeving in de zorg een positieve impuls nodig heeft waardoor met minder mensen meer werk kan worden verricht. Linda licht toe: “Met slimme oplossingen voor tillen, transfers, werken op hoogte en de inrichting van zorgorganisaties kan er veel efficiënter én effectiever gewerkt worden.” Ze verzorgt ook veel workshops namens Health2Work.

Ga naar alle blog berichten van Linda

Relevante blog posts

Top 10 ergonomische bureaustoelen
Top 10 ergonomische bureaustoelen

Een goede bureaustoel is belangrijk om gezond te blijven tijdens lange dagen achter het bureau. Een ergonomische bureaustoel kan helpen bij het voorkomen en verminder...

Waar moet je opletten bij het aanschaffen van een ergonomische bureaustoel?
Waar moet je opletten bij het aanschaffen van een ergonomische bureaustoel?

Hoe kies je voor de juiste ergonomische bureaustoel, die voldoende ondersteuning geeft. In deze blog lees je waar je op moet letten bij het aanschaffen van een ergonomische...

Wat is het belang van een ergonomische werkplek?
Wat is het belang van een ergonomische werkplek?

De afgelopen tijd merk ik dat er veel mensen met rug, nek, pols- en elleboogklachten bij ons aan de bel trekken. Doordat we vaak langdurig zitten, creëren we fysieke belast...