Terug naar overzicht
Terug naar overzicht

Waarom een ergonomisch toetsenbord?

Waarom een ergonomisch toetsenbord?

Om lichamelijke klachten te voorkomen bij beeldschermwerk, is het aan te raden om een ergonomisch toetsenbord te gebruiken. Een geschikt toetsenbord kan naast het verminderen van muisklikken, door sneltoetsen, ook onnodige belasting en spanning op de polsen en handen voorkomen. Lees meer over ergonomische toetsenborden en ontdek ons aanbod in deze blog.

Eigenschappen van een ergonomisch toetsenbord

Een ergonomisch toetsenbord heeft verschillende eigenschappen die bijdragen aan een comfortabele en gezonde werkhouding. Zo heeft het toetsenbord een compact formaat dat ervoor zorgt dat je binnen de comfortzone van je schouders werkt, waarmee je nek- en schouderklachten voorkomt.

Daarnaast zijn de symbolen op het toetsenbord meestal donker met een lichte achtergrond. Dit zorgt ervoor dat de symbolen beter zichtbaar zijn en het typen gemakkelijker gaat. Bij zwarte toetsen met witte symbolen kunnen de symbolen soms moeilijker te zien zijn, vooral in een slecht verlichte omgeving.

Een lichte toetsaanslag is ook belangrijk, zodat het typen gemakkelijker gaat en de toets duidelijk feedback geeft of laat voelen wanneer deze is aangeraakt. Dit zorgt voor minder spanning op de vingers en handen bij het typen, waardoor je langer comfortabel kunt werken.

Compact toetsenbord

Het is belangrijk om een toetsenbord te kiezen dat past bij jouw werkzaamheden. Als je het numerieke gedeelte van het toetsenbord niet of nauwelijks gebruikt, is het aan te raden om over te stappen op een compact toetsenbord zonder numeriek gedeelte. Als je af en toe het numerieke deel gebruikt, kun je een los numeriek toetsenbord aansluiten. Het is ook mogelijk om een semi-compact toetsenbord te gebruiken dat een numeriek gedeelte heeft, maar nog steeds ergonomisch verantwoord is.

Bij het werken met een toetsenbord met numeriek gedeelte wordt aangeraden om een centrische muis te gebruiken, zodat deze voor het toetsenbord kan worden geplaatst en er niet naar gereikt hoeft te worden.

Gesplitst Toetsenbord

Als het plaatsen van je polsen in de stand van een compact toetsenbord niet comfortabel aanvoelt, kan een gesplitst toetsenbord de oplossing zijn. Dit type toetsenbord bestaat uit twee delen die horizontaal en verticaal kunnen worden gebogen, waardoor je de hoek van het toetsenbord naar jouw wens kunt aanpassen en de meest ideale positie voor je handen en polsen kunt vinden.

Werk je met een laptop?

Als je meer dan twee uur per dag achter een laptop werkt, is het ergonomisch verantwoord om deze op een laptopstandaard te plaatsen en een losse muis en los toetsenbord te gebruiken. Op die manier werk je in een rechte lijn en voorkom je lichamelijke klachten zoals nek- en rugpijn door het voorover buigen en reiken naar de laptop.

Welk toetsenbord is geschikt voor jou?

Wij helpen je graag bij het maken van de juiste keuze! Een ergonomisch toetsenbord werkt niet alleen preventief, maar ook curatief. Bij bepaalde klachten kan een ergonomisch toetsenbord uitkomst bieden. Heb je last van lichamelijke klachten en ben je op zoek naar een oplossing? Of wil je een passend advies in jouw situatie? Neem contact op met onze ergonomische adviseurs. Zij helpen jou graag bij het kiezen van een geschikt toetsenbord!

Hadi Smedema
Hadi Smedema

Hadi is ergonomisch adviseur in de regio Friesland en de kop van Noord-Holland. Zijn missie is om iedereen zo’n plezierig, vitaal en productief mogelijke werkdag te bezorgen. “Niet alleen werknemers in kantooromgevingen verdienen een gezonde werkplek, ook in bijvoorbeeld industriële werkomgevingen, op scholen, in zorgwerkomgevingen of onderweg verdien je het om goed te kunnen werken!”

Ga naar alle blog berichten van Hadi