Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze Privacy verklaring voor meer informatie.
Terug naar overzicht
Terug naar overzicht

Waarom een ergonomisch toetsenbord?

28 november 2016
Laatste wijzigingsdatum: vrijdag 27 mrt. 2020
Waarom een ergonomisch toetsenbord?

Zit je de hele dag achter je beeldscherm? Dan gebruik je de helft van de tijd een muis. Het is daarom van belang dat je een fijne ergonomische muis gebruikt. Daarnaast raden we aan om vaker gebruik te maken van sneltoetsen. Het gebruik van de muis neemt daardoor af, maar het gebruik van het toetsenbord neemt toe. Een goed toetsenbord is belangrijk om klachten aan nek, schouders, pols en vingers te voorkomen. Wat is belangrijk bij een toetsenbord?

Eigenschappen van een ergonomisch toetsenbord

  • Het formaat is compact, waardoor je binnen de comfortzone van je schouders werkt. Dit voorkomt nek- en schouderklachten.
  • Donkere symbolen op een lichte achtergrond. Hierdoor is de typesnelheid bij 80% van de gebruikers hoger, dan wanneer je zwarte toetsen met witte symbolen gebruikt. (Bakker Elkhuizen)
  • Lichte toetsaanslag, zodat het typen makkelijker gaat. De toets moet bij het aanslaan een duidelijke feedback geven of laten voelen, zodat je weet dat de toets is aangeraakt.

Compact toetsenbord zonder numeriek

Toetsenborden zijn in verschillende soorten en maten verkrijgbaar. Maar hoe kies je voor jou het best passende toetsenbord? Dit hangt af van je werkzaamheden. Ga eens bij jezelf te rade hoe vaak je het numeriek gedeelte van je toetsenbord gebruikt. Uit onderzoek blijkt dat ongeveer 90% van de gebruikers het numerieke deel niet of nauwelijks gebruikt (Cakir, 2008). Ben jij ook één van deze 90%? Dan raden wij aan om over te stappen op een compact toetsenbord. Gebruik je af en toe een numeriek deel? Dan kun je een los numeriek toetsenbord aansluiten. Het numerieke deel is zowel links als rechts te gebruiken.

Semi-compact toetsenbord

Maak je toch gebruik van het numerieke deel? Dan kun je het beste werken met een semi-compact toetsenbord. Dit toetsenbord is wel compact en heeft een numeriek deel. Hierdoor werk je toch ergonomisch verantwoord. Sommige toetsenborden bieden de mogelijkheid dat je het numerieke deel kunt inschuiven. Zo is je toetsenbord nog compacter! Bij het werken met een toetsenbord met numeriek adviseren wij een centrische muis. Deze kan voor het toetsenbord geplaatst worden waardoor er niet naar de muis gereikt hoeft te worden. Ook handig, hier zitten vaak snelkoppelingen in als knippen en plakken.

Gesplitst toetsenbord

Het kan zijn dat het niet fijn aanvoelt om je polsen in de stand van een compact toetsenbord te plaatsen. Bijvoorbeeld als je een botbreuk hebt in de elleboog. Een gesplitst toetsenbord bestaat als het ware uit twee delen. Deze delen kun je horizontaal en verticaal buigen. Op die manier kun je zelf de hoek van het toetsenbord bepalen en stel je voor jouw handen en polsen de meest ideale positie in.

Werk je achter een laptop?

Als je meer dan 2 uur per dag je laptop gebruikt, dan is het ergonomisch verantwoord om je laptop in een standaard te plaatsen en losse muis en toetsenbord te gebruiken. Zo werk je in één lijn en voorkom je lichamelijke klachten, zoals nek- en rugklachten door het voorover buigen en reiken naar de laptop.

Ik wil advies over welk toetsenbord het beste bij mij past!
Floris Lindeman
Floris Lindeman

Floris is commercieel directeur bij Health2Work. Hij stuurt alle ergonomisch adviseurs in het land aan. “Na meer dan 15 jaar heb ik nog steeds alle dagen veel zin om aan de slag te gaan, het voelt niet als werken. Ik ben oplossingsgericht. Nee is geen antwoord. Vanuit onze vestiging in Blaricum bedien ik vooral de grotere klanten in Midden- en West-Nederland.”

Ga naar alle blog berichten van Floris

Relevante blog posts

"Ik kan weer typen zonder pijn"
"Ik kan weer typen zonder pijn"

Wat doe je als je op een ochtend je vingers naar het toetsenbord brengt en je wijsvinger niet meer wil buigen? Als je instinctief met je hand wegblijft van je muis en je ze...

Maak je werk makkelijk met sneltoetsen!
Maak je werk makkelijk met sneltoetsen!

Een sneltoets is een toetscombinatie op je toetsenbord waarmee je functies of commando’s activeert. Denk bijvoorbeeld aan het knippen en plakken van tekst (Ctrl+X / Ctrl+V)...

De effectiviteit van een laptopsteun
De effectiviteit van een laptopsteun

Mensen werken steeds meer en langer achter een laptop. De Vrij Universiteit van Amsterdam deed onderzoek naar het gebruik van een laptopsteun. In een onderzoek van de Vrije...