Terug naar overzicht
Terug naar overzicht

Wanneer kies je voor een centrische muis?

Wanneer kies je voor een centrische muis?

Een centrische muis is een muis die je recht voor je toetsenbord plaatst, hierdoor komen je armen, polsen en handen in één lijn. Doordat je muis recht voor je staat werk je in de zogenaamde comfortzone. Wanneer kies je voor een centrische muis? Hoe werkt een centrische muis? En is deze muis geschikt voor jou? Lees in deze blog Durkje haar ervaringen met de centrische muis.

Waarom heb jij gekozen voor een centrische muis?

Durkje: ‘Ik werk met een toetsenbord met een numeriek gedeelte, hierdoor is mijn toetsenbord breder. Om binnen mijn comfortzone te blijven werken is het van belang dat mijn muis hier binnen valt. Vandaar mijn keuze voor een centrische muis.’ De comfortzone is per persoon verschillend. Je kunt achter je persoonlijke comfortzone komen door je armen recht voor je te houden, de ruimte tussen de armen is je persoonlijke comfortzone. Belangrijk is dat de breedte niet buiten de schouders uitsteekt.

Centrische muizen zijn geschikt om in te zetten bij schouderklachten, doordat je comfortzone aansluit bij jouw lichaam. Daarnaast is een centrische muis ook geschikt als je last hebt van pols- of armklachten. Dit komt doordat je automatisch wisselt tussen je linker- en rechterarm, waardoor er niet één hand overbelast raakt. Durkje werkt met de Mousetrapper Delta. Durkje: ‘Zelf had ik geen last van klachten, ik heb de muis preventief ingezet toen ik veel administratieve werkzaamheden uit ging voeren.’ Als je veel administratieve werkzaamheden uitvoert gedurende de dag is dit type ergonomische muis geschikt. ‘Door de knoppen op de muis kan ik eenvoudig en snel kopiëren en plakken. Dit zorgt ervoor dat ik mijn werk sneller uit kan voeren.’ Aldus Durkje.

Hoe werkt een centrische muis?

Als je werkt met een standaard muis en toetsenbord ontstaat er vaak een constante spanning op je onderarmen. Dit kan zich uiten in pijn in je arm en/of schouders. Om deze spierspanning te verminderen kun je gebruik maken van een ergonomische muis. Er zijn meerdere soorten ergonomische muizen, een centrische muis is daar één van. Deze muis plaats je voor je toetsenbord. Hierdoor zijn je armen, handen en polsen in één lijn. Doordat je niet meer naar je muis hoeft te reiken voorkom je onnodige belasting voor je nek en schouders.

Er zit een korte gewenningstijd aan het werken met deze muizen, Durkje: ‘Ik heb een hele korte tijd moeten wennen, volgens mij was dit ongeveer een halve dag. De muis werkt erg nauwkeurig, het scrollen moet even wennen maar werkt erg fijn door de instelbare knoppen.’ De Mousetrapper Delta werkt erg nauwkeurig en de zes toetsen zijn gemakkelijk te programmeren met de gratis unieke MT Keys Software. Hierdoor werk je efficienter en sneller. Daarnaast is de Mousetrapper Delta gemaakt van 100% gerecycled kunststof!

Wanneer is een centrische muis geschikt voor jou?

Allereerst is het belangrijk om te achterhalen of je een ergonomische muis in wilt zetten omdat je op dit moment klachten ervaart of omdat je klachten wilt voorkomen en/of je werkzaamheden sneller uit wilt voeren. Mocht je last hebben van klachten dan is het goed om te kijken waar je last van hebt. Als je met name last hebt van je schouders dan is een centrische muis geschikt.

Wil je klachten voorkomen of sneller werken? Voer je met name administratieve werkzaamheden uit? Dan is een centrische muis geschikt. Bij veel centrische muizen kun je knoppen zelf programmeren. Dit zorgt ervoor dat je dagelijkse werkzaamheden sneller uit kan voeren.

Meer weten? Neem gerust contact met ons op!

Als je nog vragen hebt over centrische/ergonomische muizen of persoonlijk advies wilt mag je altijd contact met ons opnemen. Wist je dat je met een centrische muis 20% minder spierspanning hebt?

Hadi Smedema
Hadi Smedema

Hadi is ergonomisch adviseur in de regio Friesland en de kop van Noord-Holland. Zijn missie is om iedereen zo’n plezierig, vitaal en productief mogelijke werkdag te bezorgen. “Niet alleen werknemers in kantooromgevingen verdienen een gezonde werkplek, ook in bijvoorbeeld industriële werkomgevingen, op scholen, in zorgwerkomgevingen of onderweg verdien je het om goed te kunnen werken!”

Ga naar alle blog berichten van Hadi