Terug naar overzicht
Terug naar overzicht

5 redenen om meer te bewegen op je werkplek

5 redenen om meer te bewegen op je werkplek

Een lange periode van inactiviteit, zoals uren achter je bureau zitten, heeft tot gevolg dat je insulinegevoeligheid slechter wordt. Je suiker in het bloed wordt minder goed opgenomen door je lichaam.1 Dit verklaart mogelijk het vergrote risico op diabetes type 2 en hart- en vaatziekten. Wanneer je veel staat, stijgt de bloeddruk in de aderen. Dit kan de kans op hart- en vaatziekten verhogen.2Belangrijke redenen om in beweging te komen!

Hieronder nog een aantal argumenten om in de benen te komen.

 • Bewegen heeft een positief effect op je gezondheid
  Bewegen heeft een positief effect op je hart, bloedsomloop en bloeddruk en immuunsysteem. Voldoende beweging kan het verouderingsproces vertragen. Gezien we een groot deel van ons leven op ons werk doorbrengen, is het belangrijk om ook te bewegen op je werk. Door het zitten te verminderen en elk half uur af te wisselen met staan, lopen of andere beweging verklein je het risico op gezondheidsklachten.

 • Je verbruikt meer calorieën
  Door meer te bewegen verbrand je meer calorieën. Je verbetert je conditie en ontwikkelt meer spieren. De helft van de volwassenen in Nederland heeft overgewicht (2016 CBS/RIVM) door ongezond eten en te weinig beweging. Door bijvoorbeeld te fietsen achter je bureau verbruik je meer energie, wat helpt om overgewicht te voorkomen.
 • Je houdt je spieropbouw in balans
  Door te bewegen houdt je je spieren actief en je spieropbouw in balans. Tevens heb je een betere doorbloeding en uiteindelijk minder lichamelijke klachten.
 • Verbetert je hersenfuncties
  Niet alleen je spieren, maar ook je hersenen zijn gebaat bij regelmatig bewegen. Beweging bevordert de bloedsomloop. Hierdoor komt er meer zuurstof in je hersenen. Uit onderzoek (Bron Garrett et al., 2016.) blijkt dat medewerkers die werken aan een zit-sta tafel en staand en zittend werken afwisselen, productiever zijn dan medewerkers zonder.

Verschil in hersenactiviteit na 20 minuten stilzitten en 20 minuten lopen.

 • Positieve invloed op je humeur en vermindert stress
  Beweging heeft een positieve invloed op je humeur en kan stress verminderen. Fysieke beweging helpt bloed en daarmee zuurstof naar je hersenen te pompen en stuurt ook humeur verbeterende hormonen. Wetenschappelijk is bewezen dat beweging stress kan verlagen.

Eenvoudig afwisselen van werkhouding

Met de Muvman hoef je niet te kiezen tussen zitten of staan. Het is eenvoudig om te wisselen tussen zitten, staan en leunen. De Muvman is een dynamische zit-stahulp met een flexibel draaipunt in de voet. Door dit draaipunt heb je altijd een volledige ondersteuning van het zitvlak.

De voet van de Muvman helt naar voren. Hierdoor is de afstand tot de tafel, onafhankelijk van de lichaamslengte en lichaamsbouw, altijd optimaal. Met het handvat en door het lichtgewicht verplaats je de Muvman gemakkelijk naar een andere werkplek en kun je zelf een andere werkhouding aannemen. De Muvman is door het grootte hoogtebereik (zithoogte 48 – 81 cm) voor iedere lichaamslengte geschikt. Ook in de detailhandel, in een laboratorium, een praktijk of in een fabriek is de Muvman ideaal. Iedereen kan er mee uit de voeten!

‘Ondersteunt geweldig bij staand werken!’

Sylvia Haans, leveranciersmanager Arbo & Gezondheid bij zorgverzekering CZ raadt de Muvman aan. Sylvia: ‘De Muvman staat bij ons binnen handbereik en ondersteunt geweldig bij het staand werken en zorgt ervoor dat je tegelijker tijd beweegt.’ Na een proefplaatsing zijn er binnen de organisatie dan ook een flink aantal aangeschaft. ‘Een groot voordeel vind ik dat je producten 30 dagen kunt uitproberen. Je zit nergens aan vast!’

Ik wil de Muvman 30 dagen gratis proberen1 Minder-zitten.nl
2 Arbo Kennisplatform over veilig en gezond werken

3 Professor C. Hillman, Ilininois University

Hadi Smedema
Hadi Smedema

Hadi is ergonomisch adviseur in de regio Friesland en de kop van Noord-Holland. Zijn missie is om iedereen zo’n plezierig, vitaal en productief mogelijke werkdag te bezorgen. “Niet alleen werknemers in kantooromgevingen verdienen een gezonde werkplek, ook in bijvoorbeeld industriële werkomgevingen, op scholen, in zorgwerkomgevingen of onderweg verdien je het om goed te kunnen werken!”

Ga naar alle blog berichten van Hadi

Relevante blog posts

Bewegend zitten
Bewegend zitten

‘Stimuleer mensen meer te bewegen en minder stil te zitten’, dat is het advies van de Gezondheidsraad aan onze minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Volgens...

Zitten is ongezond!
Zitten is ongezond!

Langdurig zitten is ongezond en kan zelfs dodelijk zijn. Het is belangrijk om het zitten gedurende de werkdag regelmatig te onderbreken door staan of bewegen. Mensen die me...

30 dagen gratis een product uitproberen
30 dagen gratis een product uitproberen

Onze producten gratis uitproberen in je eigen werkomgeving: dat is toch de beste manier om erachter te komen of de producten echt iets voor jo...