Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze Privacy verklaring voor meer informatie. Meer weten? | Verbergen

Terug naar overzicht
Terug naar overzicht

Als zzp'er aan de slag? Vermijd de keukentafel!

31 oktober 2017
Laatste wijzigingsdatum: woensdag 29 apr. 2020
Als zzp'er aan de slag? Vermijd de keukentafel!

Ergonomie is misschien niet het eerste waar je aan denkt, zodra je je eigen bedrijf start. Hoe zet ik mijn producten goed in de markt en waar haal ik mijn klanten vandaan, dat is wat je bezig houdt.

Dubbelgevouwen achter je laptop

Je maakt lange dagen, vroeg op, laptop op de keukentafel en aan de slag! Tussendoor snel een broodje smeren en weer door. Onderweg naar klanten maak je vaak even gebruik van openbare ruimtes om je mail bij te werken. ’s Avonds eindig je met je laptop op schoot op de bank. Herkenbaar? Volkomen logisch, je legt je ziel en zaligheid in je bedrijf. Maar het is wel slim om stil te staan bij je werkplek. Tot nu toe zit je waarschijnlijk veel dubbelgevouwen achter je laptop, een ideale manier om nek-, rug- en schouderklachten op te lopen. Naast het voorkomen of oplossen van deze klachten, word je met een goed ingestelde werkplek ook productiever. En die productiviteit kun je zeker gebruiken!

In 3 stappen een ergonomische werkplek

1. Fijne omgeving

Je brengt veel tijd door op je werkplek, zorg er daarom voor dat er voldoende daglicht binnenkomt en plaats je bureau bij het raam. Plaats een aantal planten in de werkruimte. Planten zuiveren de lucht en zorgen voor een goede luchtvochtigheid. Uit onderzoek van TNO blijkt dat je bij creatief werk productiever bent, wanneer je planten op je werkplek hebt. Je zult misschien ook veel flexwerken, dan heb je natuurlijk weinig te zeggen over een fijne omgeving. Als je maar zorgt dat je thuisbasis (je eigen werkomgeving, waar je de meeste tijd doorbrengt) goed voor elkaar is.

2. Zorg voor beweging

- Plaats je koffieapparaat en prullenbak ver weg.Het is goed om af en toe van je stoel te komen. Als je lekker bezig bent, vergeet je al gauw de tijd en voor je het weet zit je vier uren achter elkaar in dezelfde houding. Dit is funest voor je lichaam. Een paar tips om in beweging te komen en te blijven:

- Sta op als je belt, hierdoor krijg je meer lucht en kun je beter nadenken en ben je weer even in beweging.

- Maak gebruik van dynamisch meubilair. Wissel je bureaustoel eens af met een dynamische stoel, zoals een swopper.

Wil je meer tips over hoe je in beweging komt? Lees dan de blog met zes tips om meer te bewegen op kantoor. Hier vind je veel tips die je kunt toepassen op een groter kantoor, maar die je ook prima kunt toepassen in je eigen werkomgeving.

3. Een goede werkhouding!

Werk je achter een laptop, dan is het grootste gevaar dat je jezelf dubbelvouwt achter het scherm. Een eenvoudige oplossing is om je laptop in een laptophouder te plaatsen. De laptop staat nu ooghoogte, waardoor je nekklachten voorkomt. Sluit een toetsenbord en muis aan op je laptop. Ik hoor je denken: ik heb toch een mousepad en een toetsenbord op mijn laptop? Dat klopt. Echter, het gebruik van een los toetsenbord en muis vermindert de nekbelasting met 30% en het levert een comfortverbetering van 20%. De moeite waard, lijkt me. Kies in dit geval voor een mini-compact toetsenbord, waarmee je binnen je schoudergebied werkt. Ook neem je dit toetsenbord gemakkelijk mee, voor als je ergens anders gaat werken.

Kleine moeite, groot gemak

Zoals je leest is het gemakkelijk om met een paar aanpassingen je werkplek te verbeteren. Je lichaam is je kapitaal. Krijg je klachten, dan werk je met minder plezier en ben je minder productief. Uiteindelijk kunnen de klachten de overhand nemen en kun je minder uren werken. Dit wil je voorkomen.

Ben je benieuwd hoe jij erbij zit? Stuur een foto van jouw thuiswerkplek naar onze ergonomische adviseurs en zij kijken graag met je mee.

Ja, ik laat mijn werkplek graag checken!
Frederika Rollingswier
Frederika Rollingswier

Wie met Health2Work belt, heeft grote kans Frederika aan de lijn te krijgen. “Ik ben het eerste aanspreekpunt. Ik probeer de andere adviseurs van de binnendienst uit de wind te houden.” Dankzij haar vermogen goed te luisteren en door te vragen, zorgt ze ervoor dat de telefoontjes bij de juiste persoon terechtkomen. Bovendien bieden we service met een hoofdletter S. En dat zie je: mensen komen bij ons terug.”

Ga naar alle blog berichten van Frederika