Terug naar overzicht
Terug naar overzicht

De ergonomie van Het Nieuwe Werken

De ergonomie van Het Nieuwe Werken

Het Nieuwe Werken betekent eigenlijk: werken waar en wanneer je wilt. De voordelen van deze werkvorm zijn inmiddels bekend. Men heeft meer vrijheid om de tijd zelf in te delen, maakt minder woon-werk kilometers én er is minder kantoorruimte nodig.

Advies aanvragen

Op grond van de wet moeten werkgevers zorgen voor goede en veilige arbeidsomstandigheden. Maar wanneer werknemers bij invoering van Het Nieuwe Werken bijvoorbeeld thuis gaan werken, heeft de werkgever natuurlijk minder zicht op de manier van werken en de werkplek. In het Burgerlijk Wetboek en de Arbowet staan verschillende minimumeisen waaraan werkgevers zich moeten houden, ook wanneer gebruik word gemaakt van Het Nieuwe Werken. Zo zijn werkgevers verantwoordelijk voor schade ontstaan als gevolg van werkzaamheden. Ook moet de werkgever arbeidsrisico’s beperken en zorgen voor een ergonomische thuiswerkplek.

In de Arboregeling staan enkele belangrijke eisen met betrekking tot de inrichting van de mobiele- en thuiswerkplek. Vaak kan aan deze eisen worden voldaan met behulp van verschillende ergonomische producten. Zo moet het beeldscherm op grond van de Arboregeling bijvoorbeeld vrij te plaatsen en gemakkelijk te verstellen en kantelen zijn. Daarbij moet het toetsenbord hellend geplaatst kunnen worden. Een laptop voldoet niet aan deze eisen. Dit probleem kan opgelost worden door gebruik van een laptophouder en een extern toetsenbord en muis.

Bij flexibele werkplekken is het handig en belangrijk dat de werkplek eenvoudig ingesteld kan worden en dat werknemers voorgelicht zijn over de manier waarop zij dit kunnen doen. Uit onderzoek blijkt dat op dit punt nog veel verbetering nodig is. Het Nieuwe Werken heeft veel voordelen, maar er zijn zeker ook nadelen. Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat mensen die een thuiswerkplek hebben, méér werken dan mensen die elke dag naar kantoor gaan. Om gezondheidsproblemen en een verhoogde werkdruk te voorkomen, is het belangrijk om goede afspraken te maken en de verschillende werkplekken ergonomisch in te richten. Het is belangrijk dat bedrijven zich goed laten voorlichten over invoering van Het Nieuwe Werken.

Heine de Bruin
Heine de Bruin

Klanten tevredenstellen, daar kan Heine van genieten. Na zijn studie Small Business and Entrepreneurship is Heine van een deeltijdbaan naar een voltijdbaan bij Health2Work gegaan. Heine is leergierig en kreeg de ruimte om zich te ontwikkelen binnen het bedrijf. Inmiddels is hij algemeen directeur. Health2Work biedt veel ergonomische oplossingen en dat is volgens Heine de kracht van het bedrijf. “Als ik klanten adviseer over ergonomische hulpmiddelen bij fysieke klachten, dan kunnen we altijd een geschikt product leveren. Er is bij ons geen ‘nee’ te koop.”

Ga naar alle blog berichten van Heine

Relevante blog posts

Voordelen van Het Nieuwe Werken
Voordelen van Het Nieuwe Werken

Het Nieuwe Werken kent vele voordelen. Bijvoorbeeld op het gebied van duurzaamheid en medewerkerstevredenheid. Hieronder staan meerdere voordelen beschreven en verklaard....

Hoe kun je gezond thuiswerken?
Hoe kun je gezond thuiswerken?

Thuiswerken is op dit moment zeer actueel. Dit heeft te maken met het coronavirus en het advies van het FOD om thuis te werken indien mogelijk. Veel werkgevers hebben een t...

Hoe ziet de ideale flexwerkplek eruit?
Hoe ziet de ideale flexwerkplek eruit?

Een flexwerkplek is een flexibele werkplek die door verschillende medewerkers wordt gebruikt. Veel bedrijven hebben wel een plaats binnen het bedrijf waarop iedere medewerk...