Terug naar overzicht
Terug naar overzicht

Hoe ziet de ideale flexwerkplek eruit?

Hoe ziet de ideale flexwerkplek eruit?

Een flexwerkplek is een flexibele werkplek die door verschillende medewerkers wordt gebruikt. Veel bedrijven hebben wel een plaats binnen het bedrijf waarop iedere medewerker kan inloggen en kan beschikken over de benodigde informatie. We zijn flexibel wat betreft de plaats, tijd en manier waarop we werken. Wat maakt een werkplek nou geschikt als flexwerkplek?

Flexwerken

Een flexwerkplek biedt je als werknemer de mogelijkheid om zelf een werklocatie te kiezen die past bij de aard van je werkzaamheden, bijvoorbeeld een concentratieruimte voor het schrijven van een rapport of een open ruimte voor taken waarbij je makkelijk kunt overleggen met collega’s. Om gezond te kunnen werken op deze flexibele werkplekken gelden andere eisen en wensen dan bij vaste werkplekken. Zo moet een werkplek per persoon kunnen worden ingesteld. Het is slim om hiermee rekening te houden bij het inrichten van de flexwerkplekken en de omgeving daarvan.

De basis: In- en verstelbaar bureau en bureaustoel

Tegenwoordig kunnen we overal werken. Doordat we overal kunnen werken, letten we niet altijd op onze ergonomische werkhouding. Wanneer een werkplek door verschillende personen wordt gebruikt is het belangrijk dat een bureau en bureaustoel makkelijk in te stellen zijn. Een juiste werkhouding is belangrijk om rug- en nekklachten te voorkomen.

In de praktijk merken we dat medewerkers hun bureau en stoel vaak niet instellen, terwijl een goede instelling juist bijdraagt aan de productiviteit en werkplezier van de werknemer. De meest ideale stoel voor een flexwerkplek is een bureaustoel waar je goed op zit, zonder veel te moeten instellen. Ik raad de HAG H05 5300 aan. Deze ergonomische bureaustoel is de perfecte zitoplossing om beweging en variatie te realiseren en daarnaast makkelijk in gebruik. Met enkel een hendel en een draaiknop is de stoel eenvoudig aan te passen aan de gebruiker. In onderstaande video vertel ik je meer hierover.

Toetsenbord en muis

Naast een goed ingesteld bureau en stoel is het ook belangrijk de juiste ergonomische hulpmiddelen in te zetten. Bij laptopgebruik langer dan 2 uur per dag moet een los toetsenbord gebruikt worden volgens de arbonorm. Een toetsenbord dat hiervoor geschikt is, is het Ultraboard 950. Het toetsenbord kan met usb-kabel en draadloos, met bluetooth gebruikt worden. Bijkomend voordeel is dat het toetsenbord zeer compact is en makkelijk in een laptoptas past. Een ideale muis voor een flexwerkplek is de Unimouse. Deze ergonomische muis is volledig naar eigen wens in te stellen, dit maakt de muis geschikt voor elke handmaat.

Beeldscherm

Ook belangrijk is een goed functionerend beeldscherm die je gemakkelijk in hoogte kan verstellen en naar je toe kan halen of verderaf kunt plaatsen. Aandachtspunt hierbij is dat een laptop makkelijk op de beeldschermen kan worden aangesloten.

Werken op ooghoogte zonder nek- en rugklachten

Werk je met een laptop dan is het belangrijk een oplossing toe te voegen waardoor je hiermee langdurig kunt werken. Lang werken op een laptop levert vaak pijn in je nek of rug op. Dit is ook één van de redenen dat je maximaal twee uren per dag gebruik mag maken van een ‘losse laptop’ volgens de Nederlandse Arbowetgeving. Met een laptopstandaard breng je de laptop op de juiste ergonomische hoogte en zorg je voor een verantwoorde werkhouding. Hierin kun je nog onderscheid maken tussen een laptophouder voor een vaste werkplek en eentje die net zo makkelijk is mee te nemen als de laptop zelf. In de video laat ik je de Roost Stand zien. De laptopstandaard is in hoogte verstelbaar waardoor er op ooghoogte gewerkt kan worden. Daarbij is de Roost Stand inklapbaar en dus makkelijk mee te nemen en daarom zeer geschikt voor mobiel werken.

Zakelijk gebruik tablet

In de zakelijke wereld zien we steeds meer mensen die gebruik maken van een tablet. Wanneer de tablet alleen voor kortdurend lezen en weinig typen wordt gebruikt, volstaat een tablethouder. Om toch langer en verantwoord met een tablet te werken, zijn minimaal een tabletverhoger en een los toetsenbord vereist. Dan kan toch op een gezonde wijze gewerkt worden, zonder daarvoor een laptop mee te hoeven nemen. Voor dagelijkse werkzaamheden langer dan 2 uur wordt het gebruik van een tablet afgeraden. Een laptop is dan meer geschikt.

Dockingstation

Ook ideaal voor een flexibele kantooromgeving is de M/Connect. Het station kan gemakkelijk geïntegreerd worden in het voetstuk van de M/series monitorarmen van Humanscale. Je creëert er in een handomdraai je eigen werkstation mee, met de mogelijkheid je apparaat op te laden, te koppelen aan een (extra) monitor of te verbinden met internet via een ethernetpoort. M/Connect is een elegant vormgegeven, efficiënt en gemakkelijk toegankelijk dock die afrekent met de kabelspaghetti op je werkplek.

De ideale flexwerkplek

De ideale flexwerkplek biedt je de mogelijkheid om je werkplek aan te kunnen passen op je lichaamsformaten en biedt de juiste ergonomische ondersteuning bij de werkzaamheden die je uitvoert. Door medewerkers te betrekken bij het ontwerpen van een flexibele werkplek, zorg je voor draagvlak en zorg je ervoor dat de inrichting aansluit op de huidige en toekomstige manier van werken.

Meer weten over de juiste instellingen van je werkplek en/of wil je advies over het inrichten van een flexwerkplek?

Neem contact met ons op
Heine de Bruin
Heine de Bruin

Klanten tevredenstellen, daar kan Heine van genieten. Na zijn studie Small Business and Entrepreneurship is Heine van een deeltijdbaan naar een voltijdbaan bij Health2Work gegaan. Heine is leergierig en kreeg de ruimte om zich te ontwikkelen binnen het bedrijf. Inmiddels is hij algemeen directeur. Health2Work biedt veel ergonomische oplossingen en dat is volgens Heine de kracht van het bedrijf. “Als ik klanten adviseer over ergonomische hulpmiddelen bij fysieke klachten, dan kunnen we altijd een geschikt product leveren. Er is bij ons geen ‘nee’ te koop.”

Ga naar alle blog berichten van Heine

Relevante blog posts

Flexibel werken
Flexibel werken

In Engeland heeft reeds 64% van de organisaties het flexibel werken ingevoerd. Duitsland volgt op de voet met 57% en Nederland staat op de derde plek met 48%. België loopt ...

Waarom is laptopgebruik niet (altijd) gezond?
Waarom is laptopgebruik niet (altijd) gezond?

Een laptop is tegenwoordig niet meer weg te denken uit onze maatschappij en vooral in kantoorpanden wordt er veel gebruik van gemaakt. Een groot voordeel van de laptop is d...

De effectiviteit van een laptopsteun
De effectiviteit van een laptopsteun

Mensen werken steeds meer en langer achter een laptop. De Vrij Universiteit van Amsterdam deed onderzoek naar het gebruik van een laptopsteun. In een onderzoek van de Vrije...