Terug naar overzicht
Terug naar overzicht

Voorkom rugklachten door vermindering van tilbelasting

Voorkom rugklachten door vermindering van tilbelasting

Rugklachten zijn één van de belangrijkste redenen voor ziekteverzuim. Veel werknemers vinden bovendien dat het werk de oorzaak is van deze klachten. Om rugklachten te voorkomen of te verminderen is een multidisciplinaire richtlijn ontwikkeld ter ondersteuning van ergonomen en arbeidsprofessionals ‘Vermindering van tilbelasting om rugklachten te voorkomen’. De richtlijn is gebaseerd op wetenschappelijke kennis, visie van deskundigen en ervaringen uit de praktijk.

Bij het tillen van meer dan 25 kg dienen volgens de richtlijn altijd maatregelen genomen te worden om klachten te voorkomen. Bij het tillen van 3 tot 25 kg wordt geadviseerd om het risico op klachten te beoordelen aan de hand van de MAC-methode of de NIOSH-formule (zie volledige tekst richtlijn). Met deze methode en formule wordt door metingen en observatie bepaald of een tilsituatie risicovol is en kan leiden tot klachten.

Wanneer sprake is van risico op rugklachten stelt de ergonoom of bedrijfsarts maatregelen voor om de tilbelasting te verminderen. Voor tillen zijn verschillende hulpmiddelen verkrijgbaar. De ergonoom of bedrijfsarts beoordeelt samen met de leidinggevenden en de werknemer welk hulpmiddel het meest effectief zal werken ter preventie of vermindering van rugklachten. Na enige tijd dient te worden geëvalueerd of het inzetten van het hulpmiddel daadwerkelijk heeft geleid tot vermindering van de tilbelasting en rugklachten.

Download hier het volledige onderzoek!

Meer informatie aanvragen
Heine de Bruin
Heine de Bruin

Klanten tevredenstellen, daar kan Heine van genieten. Na zijn studie Small Business and Entrepreneurship is Heine van een deeltijdbaan naar een voltijdbaan bij Health2Work gegaan. Heine is leergierig en kreeg de ruimte om zich te ontwikkelen binnen het bedrijf. Inmiddels is hij algemeen directeur. Health2Work biedt veel ergonomische oplossingen en dat is volgens Heine de kracht van het bedrijf. “Als ik klanten adviseer over ergonomische hulpmiddelen bij fysieke klachten, dan kunnen we altijd een geschikt product leveren. Er is bij ons geen ‘nee’ te koop.”

Ga naar alle blog berichten van Heine

Relevante blog posts

Praktijkervaring met exoskeletten
Praktijkervaring met exoskeletten

Exoskeletten bieden een oplossing voor overbelasting door fysiek zware werkzaamheden, denk aan werken boven je macht, repeterende of statische bewegingen en tillen, duwen e...

Duurzame inzetbaarheid en Exoskeletten
Duurzame inzetbaarheid en Exoskeletten

Veel werknemers kampen met fysieke klachten, waardoor zij hun werkzaamheden niet goed kunnen doen of soms zelfs helemaal niet meer kunnen uitvoeren. Een gezonde werkhouding...