Terug naar overzicht
Terug naar overzicht

Duurzame inzetbaarheid en Exoskeletten

Duurzame inzetbaarheid en Exoskeletten

Veel werknemers kampen met fysieke klachten, waardoor zij hun werkzaamheden niet goed kunnen doen of soms zelfs helemaal niet meer kunnen uitvoeren. Een gezonde werkhouding én het gebruik van hulpmiddelen maken het werk lichter. Een innovatief hulpmiddel dat hierbij ondersteunt, is een exoskelet.

In 2016 zijn maar liefst 44 miljoen werknemers in de Europese Unie getroffen door werkplek spier-en skeletaandoeningen (SSA), wat neerkomt op een totale jaarlijkse kostenpost van meer dan 240 miljard euro (TNO). De ontwikkeling van exoskeletten zorgt er voor dat mensen extra ondersteund worden in het gebruik van hun lichaam.

Wat is een exoskelet?

Een exoskelet is een draagbaar skelet dat je zelf kunt aansturen. Het skelet biedt ondersteuning door fysieke kracht te genereren die nodig is om taken uit te voeren en vermindert hiermee je lichamelijke belasting. Het is een middel dat ergonomische ondersteuning biedt aan mensen die fysiek zwaar werk doen. Deze innovatie kan een belangrijke rol spelen in het reduceren van klachten en dus het duurzaam inzetbaar houden van medewerkers die lichamelijk zwaar werk verrichten.

Er zijn verschillende soorten exoskeletten:

  • Exoskeletten die lopen of staan ondersteunen
  • Exoskeletten die de armen ondersteunen bij hand-arm taken
  • Exoskeletten die de romp ondersteunen (full body exkoskeletten)

Waarom een exoskelet?

In de sector industrie is veel lichamelijk zwaar werk. Je werkt vaak langdurig in een belastende houding. Niet alle taken in de industriële productieprocessen en magazijnen zijn te automatiseren. In de automotive of voedselverwerkende industrie komt het regelmatig voor dat medewerkers veel staand moeten werken of in ongunstige lichaamshoudingen. Deze werkzaamheden vergroten het risico op letsel en dat kan resulteren in een lagere productiviteit, langdurige uitval of zelfs arbeidsongeschiktheid.

Health2Work Exoskeletten

Onlangs hebben we twee zeer innovatieve exoskeletten mogen toevoegen aan ons assortiment, namelijk de Chairless Chair en de Skelex.

Skelex

Dit niet-aangedreven exoskelet voor het bovenlichaam verlicht werkzaamheden waarbij armen intensief gebruikt worden. De Skelex technologie biedt de gebruiker een gewichtloos gevoel in de armen, waardoor spieractiviteit en vermoeidheid verminderen. Het ondersteunt de biologische beweging van gewrichten en draagt het gewicht over aan het onderlichaam. Het gebruikt energie uit de spieren in het lichaam die normaal niet belast worden tijdens het werk. Deze energie wordt gebruikt om de spieren in armen en andere zwaarbelaste delen van je lichaam te versterken. De Skelex ondersteunt bij taken vanaf heuphoogte tot boven de schouders.

Onderzoek van de TU Delft laat positieve resultaten zien:

  • 79% minder vermoeidheid
  • 36% minder spieractiviteit tijdens schuren
  • 21% minder spieractiviteit tijdens langdurig optillen van een boormachine

* Onderzoek uitgevoerd in lab TU Delft bij overheadwerkzaamheden (n=30)

Chairless Chair

Met de Chairless Chair wissel je tijdens het werk eenvoudig af tussen actief zitten, staan en lopen. Dit zorgt voor verlaging van de fysieke belasting van de rug en benen en komt de productiviteit ten goede. Door het inzetten van de Chairless Chair kan het werk op de bestaande werkplek ergonomischer en comfortabeler zonder dat hiervoor een werkplek aangepast hoeft te worden. Binnen een minuut trek je de Chairless Chair aan en werk je in een gezonde houding.

Voordelen

  • Verhoogde productiviteit
  • Minder belasting van benen en rug
  • Flexibel en eenvoudig in gebruik
  • Vervangt verstorende sta- en zithulpmiddelen

Eerste indruk Chairless chair

Deze maand gingen we langs bij lasmotec en vroegen om een eerste indruk.

Gratis demonstratie op locatie

Wil je meer weten over deze exoskeletten en zelf ervaren wat een exoskelet kan betekenen voor jouw organisatie? Vraag een gratis demo aan!

Floris Lindeman
Floris Lindeman

Floris is commercieel directeur bij Health2Work. Hij stuurt alle ergonomisch adviseurs in het land aan. “Na meer dan 15 jaar heb ik nog steeds alle dagen veel zin om aan de slag te gaan, het voelt niet als werken. Ik ben oplossingsgericht. Nee is geen antwoord. Vanuit onze vestiging in Blaricum bedien ik vooral de grotere klanten in Midden- en West-Nederland.”

Ga naar alle blog berichten van Floris

Relevante blog posts

Praktijkervaring met exoskeletten
Praktijkervaring met exoskeletten

Exoskeletten bieden een oplossing voor overbelasting door fysiek zware werkzaamheden, denk aan werken boven je macht, repeterende of statische bewegingen en tillen, duwen e...

Ironhand geeft kracht in handen terug
Ironhand geeft kracht in handen terug

Handen zijn kwetsbare en onmisbare onderdelen van je lichaam. Krachtverlies in de hand beperkt je enorm in je werkzaamheden en heeft grote invloed op je dagelijkse handelin...

30 dagen gratis een product uitproberen
30 dagen gratis een product uitproberen

Onze producten gratis uitproberen in je eigen werkomgeving: dat is toch de beste manier om erachter te komen of de producten echt iets voor jo...