26 juni 2014

Zittend werk brengt ernstige gezondheidsrisico’s met zich mee. Dynamische werkplekken kunnen deze risico’s mogelijk verminderen. Om die reden is in een studie onderzocht wat een dynamische werkplek kan betekenen voor medewerkers die grotendeels zittend werken. Werknemers konden op de werkplek gebruik maken van een loopband, een fietsergometer en een werkplek waarop men zittend een elliptische trapbeweging maakt. 

Een dynamische werkplek is een werkplek waaraan (computer)werkzaamheden gecombineerd kunnen worden met lichaamsbeweging. Een relatief nieuw fenomeen, waar in Nederland nog weinig onderzoek naar gedaan is. Maar vanwege de groeiende aandacht voor de gezondheid en duurzame inzetbaarheid van medewerkers is de kans groot dat steeds meer kantoren de komende jaren gebruik gaan maken van dynamische werkplekken.

Alle deelnemers stonden op voorhand open voor een dynamische werkplek. Na kortdurend gebruik is echter niet iedereen positief. Voor een blijvende positieve beleving zijn enkele factoren van groot belang:

  • Instel- en gebruiksgemak
  • Gemak waarmee men kan bewegen
  • Ergonomisch ontwerp van de werkplek
  • Beschikbaarheid van de werkplek
  • Toegankelijkheid van de ruimte waarin de dynamische werkplek staat
  • Sociale acceptatie op de werkvloer

Onderzoekers adviseren organisaties op basis van hun studie de dynamische werkplek eerst op proef te testen. Ook is het verstandig om meerdere soorten dynamische werkplekken te vergelijken, omdat werknemers verschillende voorkeuren hebben. Na langdurig gebruik is het raadzaam om deze proefperiode te evalueren. Health2Work kan deze volledige proefplaatsing en evaluatie voor de organisatie verzorgen.

Een goed voorbeeld van een dynamische werkplek is de Oxidesk. De Oxidesk is in samenwerking met TNO ontwikkeld. Deze laat je tegelijkertijd bewegen en werken. De werkplek is eenvoudig in te stellen en voor vrijwel iedereen direct te gebruiken.

Door Jeroen Schipper

Jeroen Schipper was van 2011 t/m 2016 verantwoordelijk voor de IT binnen Health2Work. In 2016 heeft Jeroen een nieuwe uitdaging gevonden en is sindsdien niet meer werkzaam bij Health2Work.

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze Privacy verklaring voor meer informatie.

Cookies accepteren