Terug naar overzicht
Terug naar overzicht

Staand werken, hoe hou je het vol?

Staand werken, hoe hou je het vol?

Staand werken, zitten, fietsen, lopen. Er zijn genoeg mogelijkheden om gedurende je werkdag van houding te wisselen. Maar hoe kun je dit het beste doen en hoe hou je het vol? Ik vroeg het aan een collega die fulltime aan het werk is. Silke werkt 40 uren als projectleider en houdt zich onder andere bezig met de automatiseringsprocessen binnen Health2Work. Haar werkzaamheden zijn vrij afwisselend. Hoe zorgt zij voor voldoende beweging gedurende haar werkdag?

Afwisselend werken met een zit-sta bureau

Mijn dag begin ik zittend zodat ik even rustig op kan starten. Op mijn pc staat de Work&Move software en na 30 minuten krijg ik de melding dat het tijd is om actief te worden en staand te gaan werken. Ik slinger mijn bureau omhoog en stel mijn computer gerust: “ik sta”.

Na 6 minuten mag ik dan weer gaan zitten. De software houdt mij de hele dag alert op mijn werkhouding.

Rond een uur of 11 slinger ik mijn bureau weer omhoog, nu om een uurtje te gaan fietsen. Net voor mijn pauze werk ik nog even zittend. In de pauze doe ik mee aan een potje tafeltennis, darten of ga ik naar buiten voor een wandeling. ‘s Middags begin ik staand te werken, wat ik na een half uurtje afwissel met zitten op mijn bureaustoel of een zit-sta kruk.

Wanneer ik merk dat mijn concentratie minder wordt, loop ik een rondje door het pand. Meestal combineer ik dit met vragen voor mijn collega’s van andere afdelingen. Overleggen of vergaderen doe ik het liefst staand.

Voordelen van staand en afwisselend werken

  • Het verhoogt je concentratie: je hersenen krijgen meer zuurstof.
  • Het verbetert je productiviteit en creativiteit: zo blijkt bijvoorbeeld dat staand vergaderen 34% effectiever is dan zittend vergaderen, met behoud van kwaliteit en besluitvorming. (Bron: AD Vise: Zitten kan gezonder)
  • Je verbrand meer calorieën: er wordt 10 keer zoveel bloed door je lichaam gepompt wanneer je staat.
  • Je krijgt meer energie: je lichaam heeft meer bewegingsvrijheid waardoor je minder snel een dip krijgt.
  • Je stofwisseling werkt beter wanneer je zitten en staan afwisselt. Het risico op diabetes en hartkwalen wordt hierdoor minder groot. (University of Missouri-Colombia)

Tips voor afwisselend staand werken

Silke geeft hieronder een aantal tips voor het afwisselend werken en waar je het beste rekening mee kunt houden.

  • Bouw het rustig op

Toen ik begon met staand werken en fietsen had ik erg veel moeite met het multitasken. Regelmatig stonden mijn voeten stil op de trappers. Door het staand werken langzaam op te bouwen ging dit steeds beter.

  • Koppel je werkzaamheden aan je activiteit

Ik heb gemerkt dat ik lang niet al mijn werk staand of fietsend kan doen. Ik deel daarom mijn werkzaamheden op in blokken en koppel hieraan mijn activiteit. Wanneer ik precisie of grafisch werk moet doen, zit ik het liefst. Teksten schrijven of lezen kan fietsend of staand, net zoals het beantwoorden van mijn mail. Vergaderen doe ik staand of lopend. Uitzoekwerk doe ik dan weer het liefst zittend.

  • Maak gebruik van ondersteunende software

Kun je wel een extra steuntje gebruiken? Dan raad ik je aan software te gebruiken. Zoals hierboven al genoemd, werkt voor mij Work&Move heel goed. Work&Move maakt jou je als beeldschermwerker bewust van en traint je in het efficiënt uitvoeren van taken met de computer. Daarnaast daagt deze software je uit meer te bewegen op je werkplek. Je krijgt bijvoorbeeld een melding dat het tijd is om te gaan staan.

Contact

Heb je aan de hand van deze blog nog vragen aan Silke of algemene vragen over de afwisseling tussen staand- en zittend werken? Neem dan contact met ons op of probeer onze ergonomische hulpmiddelen 30 dagen gratis uit in je eigen werkomgeving.

Ik kom graag met Health2Work in contact
Floris Lindeman
Floris Lindeman

Floris is commercieel directeur bij Health2Work. Hij stuurt alle ergonomisch adviseurs in het land aan. “Na meer dan 15 jaar heb ik nog steeds alle dagen veel zin om aan de slag te gaan, het voelt niet als werken. Ik ben oplossingsgericht. Nee is geen antwoord. Vanuit onze vestiging in Blaricum bedien ik vooral de grotere klanten in Midden- en West-Nederland.”

Ga naar alle blog berichten van Floris

Relevante blog posts

Staand vergaderen is effectiever
Staand vergaderen is effectiever

1 op de 3 Belgen beweegt nog steeds te weinig (GVA). Ook Nederland is kampioen stilzitten.Volgens Stefaan Demarest van Sciensano is op het werk de grootste winst te boeken....

Staand werken met Steppie
Staand werken met Steppie

Je hebt het vast weleens gehoord: zitten is het nieuwe roken. Mensen zijn niet gebouwd om veel te zitten. Toch is onze maatschappij er helemaal op ingericht; je begint je d...

Fietsen op je werkplek met de bureaufiets
Fietsen op je werkplek met de bureaufiets

Wij zitten dagelijks met zijn allen té veel en té lang en dat beseffen we ons steeds meer! Langdurig zitten is namelijk ongezond. Sterker nog, het kan je levensduur zelfs v...