10 juli 2015

Rugklachten zijn één van de belangrijkste redenen voor ziekteverzuim. Veel werknemers vinden bovendien dat het werk de oorzaak is van deze klachten. Om rugklachten te voorkomen of te verminderen is een multidisciplinaire richtlijn ontwikkeld ter ondersteuning van ergonomen en arbeidsprofessionals ‘Vermindering van tilbelasting om rugklachten te voorkomen’. De richtlijn is gebaseerd op wetenschappelijke kennis, visie van deskundigen en ervaringen uit de praktijk.

Download het volledige onderzoek Meer informatie

 

Bij het tillen van meer dan 25 kg dienen volgens de richtlijn altijd maatregelen genomen te worden om klachten te voorkomen. Bij het tillen van 3 tot 25 kg wordt geadviseerd om het risico op klachten te beoordelen aan de hand van de MAC-methode of de NIOSH-formule (zie volledige tekst richtlijn). Met deze methode en formule wordt door metingen en observatie bepaald of een tilsituatie risicovol is en kan leiden tot klachten.

Wanneer sprake is van risico op rugklachten stelt de ergonoom of bedrijfsarts maatregelen voor om de tilbelasting te verminderen. Voor tillen zijn verschillende hulpmiddelen verkrijgbaar. De ergonoom of bedrijfsarts beoordeelt samen met de leidinggevenden en de werknemer welk hulpmiddel het meest effectief zal werken ter preventie of vermindering van rugklachten. Na enige tijd dient te worden geëvalueerd of het inzetten van het hulpmiddel daadwerkelijk heeft geleid tot vermindering van de tilbelasting en rugklachten.

Door Jeroen Schipper

Jeroen Schipper was van 2011 t/m 2016 verantwoordelijk voor de IT binnen Health2Work. In 2016 heeft Jeroen een nieuwe uitdaging gevonden en is sindsdien niet meer werkzaam bij Health2Work.

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze Privacy verklaring voor meer informatie.

Cookies accepteren