Terug naar overzicht
Terug naar overzicht

Exoskelet leidt tot minder belasting bij stukadoors

Exoskelet leidt tot minder belasting bij stukadoors

De Skelex 360 (niet-aangedreven exoskelet voor het bovenlichaam) verlicht werkzaamheden, waarbij armen intensief gebruikt worden. Het Skelex 360 exoskelet is geschikt voor werkzaamheden zoals: (de)montage, onderhoud, las- en slijpwerk, schuur- en polijstwerk, schilder- en stucwerk en werk in de groenvoorziening. Onlangs heeft TNO in samenwerking met Knauf een test uitgevoerd bij stukadoors om te kijken naar de effecten van een exoskelet. Hoe deze test eruit zag en wat de uitkomst daarvan is, lees je hieronder.

TNO test: lagere belasting met exoskelet

De tests vonden plaats in een gecontroleerde omgeving waar stukadoors tijdens het stucen nauwkeurig werden gevolgd. Het exoskelet dat getest is, is een Skelex. Metingen wezen uit dat bij stukadoors met een exoskelet de spieractiviteit van de armen tot 30%-40% minder was. De stukadoors ervoeren zelf ook een lagere belasting wanneer het exoskelet gedragen werd.

Fysiek zwaar beroep

Het vak van stukadoor is een fysiek zwaar beroep waar overbelasting van spieren een reëel risico vormt. De stukadoor werkt zowel aan de muur, van onder tot boven, als aan het plafond, met verschillende houdingen en bewegingen. Het geteste exoskelet ondersteunt de arm, met een veermechanisme, bij werk met geheven armen. Het ondersteunende effect ervan werd eerder aangetoond in laboratorium studies, maar nog niet eerder in praktijksituaties. Door stukadoors realistische werkzaamheden te laten uitvoeren onderzocht TNO de effectiviteit van het gebruik van dit technologische hulpmiddel.

Minder spieractiviteit bij gebruik exoskelet

De metingen wezen uit dat de spieren die bijdragen aan het heffen van de arm het meeste baat hebben bij de ondersteuning door het exoskelet. Voornamelijk de schouder- en bovenarmspieren Trapezius, Deltoideus Medialis en Deltoideus Anterior vertoonden verminderde spieractiviteit. De hoogste spieractiviteit werd zonder exoskelet gemeten tijdens het messen (egaliseren van een ondergrond) van het plafond. Bij het messen met ondersteuning van een exoskelet nam de spieractiviteit bij de onderzochte schouder- en armspieren af, met respectievelijk 30%, 38% en 30%. Ook tijdens de overige activiteiten werden reducties in spieractiviteit aangetoond. Voor geen van de spieren en activiteiten had het exoskelet een negatief effect op spieractiviteit.

Skelex 360 Exoskelet bij Health2Work

Benieuwd wat een exoskelet voor de medewerkers in jouw organisatie kan betekenen? Wij komen graag bij je langs om de Skelex 360 Exoskelet te demonstreren en jou te laten ervaren hoe bijzonder en effectief het exoskelet is. Neem contact met ons op en onze experts staan voor je klaar!


Bron: TNO
Foto's door Eric de Vries
Floris Lindeman
Floris Lindeman

Floris is commercieel directeur bij Health2Work. Hij stuurt alle ergonomisch adviseurs in het land aan. “Na meer dan 15 jaar heb ik nog steeds alle dagen veel zin om aan de slag te gaan, het voelt niet als werken. Ik ben oplossingsgericht. Nee is geen antwoord. Vanuit onze vestiging in Blaricum bedien ik vooral de grotere klanten in Midden- en West-Nederland.”

Ga naar alle blog berichten van Floris

Relevante blog posts

Skelex steeds vaker zichtbaar in de bouw
Skelex steeds vaker zichtbaar in de bouw

De Skelex is steeds vaker zichtbaar in de bouw. Beroepen als; stukadoor, lasser, schilder, scheepsbouwer en metaalbewerker hebben veel baat bij deze exoskeletten, doordat z...

Praktijkervaring met exoskeletten
Praktijkervaring met exoskeletten

Exoskeletten bieden een oplossing voor overbelasting door fysiek zware werkzaamheden, denk aan werken boven je macht, repeterende of statische bewegingen en tillen, duwen e...

Duurzame inzetbaarheid en Exoskeletten
Duurzame inzetbaarheid en Exoskeletten

Veel werknemers kampen met fysieke klachten, waardoor zij hun werkzaamheden niet goed kunnen doen of soms zelfs helemaal niet meer kunnen uitvoeren. Een gezonde werkhouding...