Terug naar overzicht
Terug naar overzicht

Goede voornemens?!

Goede voornemens?!

2017, nieuwe ronde; nieuwe kansen. Horen daar goede voornemens bij? En hoe zorg je ervoor dat je dit jaar je voornemens of doelen gaat halen?

Een ronde langs mijn collega’s leert dat er twee groepen zijn; een groep die mooie doelen voor het nieuwe jaar heeft gesteld: ‘Gezonder leven, meer in beweging komen, lekker sporten en vooral gezond blijven’. Daarnaast is er een groep collega’s die niet aan goede voornemens doet. Zij maken gedurende het jaar goede voornemens en zien dat dit veel beter werkt. Bij welke groep voel jij je thuis?

Gezond leven

Om de gezonde voornemens te behalen is het belangrijk om je niet alleen thuis bezig te houden met je voornemens, maar dit ook op het werk te doen. Je brengt immers veel tijd door op je werk. Als je druk bent op je werk is het niet altijd even makkelijk om gezond te leven. Na je werk kan het gezond koken er gemakkelijk bij inschieten en zit je alweer aan een magnetronmaaltijd of een patatje. Herken jij dit? Lees dan gauw verder voor tips om gezond te leven op kantoor.


1. Blijf in beweging

Volgens de Nederlandse Norm Gezond Bewegen (NNGB) moeten volwassenen minimaal vijf dagen per week tenminste 30 minuten per dag matig tot intensief bewegen. Deze beweging kun je ook al krijgen op kantoor, door bijvoorbeeld de trap te nemen of een bureaufiets te gebruiken. Bekijk zes tips om meer te bewegen op kantoor.

2. Snoep gezond, eet een appel

Snoepen is een ongezonde gewoonte. Ben je geconcentreerd aan het werk en ondertussen aan het snoepen? Dan proef je vaak niet eens wat je eet. Daarom is het een slim om de snoeppot te vervangen door een fruitmand. Als je de fruitmand een eindje verder dan je bureau plaatst, kom je in beweging zodra je trek hebt. En dan eet je heel bewust een stuk fruit.

3. Lunchen in de kantine

Probeer het eten achter je computer te vermijden. Neem even de tijd om je eten tijdens de lunchpauze te nuttigen. Kom in ieder geval achter je computer vandaan, zodat je bewust bezig bent met je eten.

4. Verwen jezelf met een lekkere snack

Denk ook aan de gezonde lunch. Het is aantrekkelijk om elke dag een broodje kroket te eten, maar is het verstandig? Verwen jezelf bijvoorbeeld eens in de twee weken met een lekker broodje of een snack, zo blijft het een traktatie. De overige dagen zorg voor je een gezonde lunch, zoals volkorenbrood of een lekkere salade.

5. Doe rek- en strekoefeningen

Naast de eerdere tips om in beweging te blijven is het ook goed om rek- en strekoefeningen te doen. Een programma als WORK & MOVE PitStop houdt je scherp. Tijdens het werk krijg je een melding dat het tijd is om in beweging te komen, je armen los te gooien of je nekspieren te ontspannen. De software helpt je om bewust te worden van het belang van afwisselen van houdingen.

Met deze tips kom je een heel eind om je gezonde voornemens te behalen. Op naar een gelukkig, liefdevol, sportief en vooral een gezond 2017!

Laat je adviseren
Floris Lindeman
Floris Lindeman

Floris is commercieel directeur bij Health2Work. Hij stuurt alle ergonomisch adviseurs in het land aan. “Na meer dan 15 jaar heb ik nog steeds alle dagen veel zin om aan de slag te gaan, het voelt niet als werken. Ik ben oplossingsgericht. Nee is geen antwoord. Vanuit onze vestiging in Blaricum bedien ik vooral de grotere klanten in Midden- en West-Nederland.”

Ga naar alle blog berichten van Floris

Relevante blog posts

Zes tips om meer te bewegen op kantoor!
Zes tips om meer te bewegen op kantoor!

Voldoende bewegen is belangrijk. Volgens de Nederlandse Norm Gezond Bewegen (NNGB) moeten volwassenen minimaal vijf dagen per week tenminste 30 minuten per dag matig tot in...