Terug naar overzicht
Terug naar overzicht

Het instellen van je ergonomische bureaustoel

Het instellen van je ergonomische bureaustoel

Wanneer je een werkplek hebt met ergonomische bureaustoel wil je ervoor zorgen dat je optimaal comfort en ondersteuning ervaart tijdens het werken. Het op de juiste manier instellen van je bureaustoel is belangrijk om ergonomisch te werken. In deze blog leggen we je stap voor stap uit hoe je jouw ergonomische bureaustoel kunt instellen en zo een gezonde en comfortabele werkhouding creëert.

Voordelen van een goed ingestelde ergonomische bureaustoel

Het gebruik van een goed ingestelde ergonomische bureaustoel biedt verschillende voordelen. Ten eerste draagt het bij aan het behouden van een goede zithouding, waardoor je rug, nek en schouders minder worden belast en je optimaal comfort ervaart. Daarnaast verbetert het de bloedcirculatie en vermindert het de kans op vermoeidheid en pijnklachten. Een ergonomische bureaustoel bevordert niet alleen je comfort en ontspanning, maar draagt het ook bij aan een verhoogde productiviteit en concentratie. Je kunt namelijk moeiteloos werken zonder afgeleid te worden door lichamelijke ongemakken.

Een zitinstructie

Het instellen van je bureaustoel is een nauwkeurig proces. Wij kunnen ons voorstellen dat dit als lastig kan worden ervaren. Wij adviseren je om dan niet zelf aan de slag te gaan met het instellen van je bureaustoel, maar een zitinstructie te volgen bij de ergonomisch adviseurs van Health2Work. Tijdens deze instructie leggen ze jou nauwkeurig uit hoe je jouw stoel het beste kan instellen en waar je op moet letten qua zithouding. Daarnaast stellen ze de stoel ter plekke voor je in.

Hoe stel je de bureaustoel in?

Lees hieronder hoe je in een paar stappen waar je rekening mee moet houden bij het instellen van je ergonomische bureaustoel:

1. Begin met het instellen van de zithoogte. Zorg ervoor dat je voeten plat op de grond rusten en je knieën een hoek van 90 graden vormen.
2. Pas de zitdiepte aan, zodat er ongeveer een paar vingers ruimte is tussen de voorkant van de zitting en de binnenkant van je knie.
3. Stel de rugleuning zo in dat deze mooi aansluit op de natuurlijke kromming van je rug, met speciale aandacht voor de lumbaalsteun onderaan de rugleuning.
4. Pas de armleuningen aan op de hoogte van je ellebogen terwijl je ontspannen op de stoel zit. Zet vervolgens je bureaublad op gelijke hoogte van de armleuningen.

Is jouw bureau hoger dan je stoel? Stel je stoel dan hoger in dan en plaats een voetensteun onder je voeten. Een voetensteun ondersteunt een ergonomische werkhouding. Is je bureau of bureaustoel te hoog afgesteld, dan biedt een voetsteun uitkomst. Het voorkomt dat benen afhangen en afknellen en draagt hierdoor bij aan een betere werkhouding. Een voetenbankje helpt je rechtop zitten en voorkomt nek-, schouder- en rugklachten.

De beste zithouding voor een bureaustoel

Een goede zithouding is essentieel voor je algehele gezondheid en welzijn tijdens het werken. Het is de sleutel tot het bevorderen van je fysieke comfort en het verminderen van lichamelijke stress. Ook is dit de sleutel tot het voorkomen van veelvoorkomende klachten zoals nekpijn, rugpijn en vermoeidheid.

Om de beste zithouding te bereiken is het belangrijk om met de volgende punten rekening te houden:

1. Zorg ervoor dat je rug tegen de rugleuning rust en dat je een lichte holte in je onderrug behoudt voor optimale ondersteuning.
2. Houd je schouders ontspannen en laat je armen rusten op de armleuningen, met je ellebogen in een hoek van 90 graden.
3. Plaats je voeten plat op de grond of gebruik een voetensteun als je lengte dit vereist.
4. Vermijd langdurig in dezelfde positie zitten. Sta regelmatig op, strek je uit en maak kleine wandelingen om de doorbloeding te bevorderen.

Maak je werkplek compleet met andere ergonomische aanpassingen

Naast het instellen van je ergonomische bureaustoel, zijn er nog andere dingen die je kunt doen om je werkplek te verbeteren. Denk eraan om je toetsenbord binnen reikwijdte te plaatsen, je monitor op ooghoogte te zetten en een ergonomische muis en polssteun te gebruiken. Deze kleine veranderingen zorgen voor een betere werkhouding en helpen je om fysieke problemen te voorkomen.

Neem contact op

Heb je vragen over de juiste instellingen van je bureaustoel of ben je op zoek naar de ergonomische bureaustoel die bij jou past? Onze ervaren ergonomische adviseurs staan voor je klaar om je te helpen. Of je nu advies nodig hebt over het afstellen van je stoel of op zoek bent naar een nieuwe ergonomische bureaustoel, wij staan klaar om je te ondersteunen. Neem gerust contact op met onze deskundige adviseurs en zij zullen met plezier al je vragen beantwoorden en je voorzien van het juiste advies.

Neem contact op
Gymoon Van Oostveen
Gymoon Van Oostveen

Gymoon werkt sinds 2014 als ergonomisch adviseur bij Health2Work. Klanten helpen aan een goed ingerichte werkplek, dat vindt Gymoon mooi aan z’n werk. “Als je nagaat dat je zo’n 8-9 uur doorbrengt op je werk, is een goed ingerichte werkplek erg belangrijk.” Gymoon woont samen met zijn vrouw en twee kinderen in Leeuwarden. Naast zijn werk is hij graag sportief bezig: hij houdt van wielrennen en voetballen. Ook fluit hij regelmatig een voetbalwedstrijd.

Ga naar alle blog berichten van Gymoon

Relevante blog posts

De ideale werkplek
De ideale werkplek

Door je werkplek zo optimaal mogelijk in te richten, gaat de productiviteit omhoog en kan het ziekteverzuim dalen. Het is dus zeker de moeite waard om met enkele aanpassing...

Wees je bewust van een goede houding
Wees je bewust van een goede houding

Elke dag rijd ik naar onze vestiging in Surhuisterveen, ik neem plaats aan mijn bureau en ga aan de slag. Het plaatsnemen aan mijn bureau doe ik tegenwoordig erg bewust. De...

Minder (rug)klachten dankzij een ergonomische bureaustoel
Minder (rug)klachten dankzij een ergonomische bureaustoel

Zitten: we doen het veel, lang, en niet altijd goed! Kantoormedewerkers zitten al gauw zo’n 10 uren per dag en dan hebben we het niet alleen over werkuren...