Terug naar overzicht
Terug naar overzicht

Ontdek de voordelen van centrische muizen

Ontdek de voordelen van centrische muizen

Breng jij veel tijd door achter je scherm? Dan maak je ook veel gebruik van je muis: het is daarom van belang om een juiste muis te hebben. Denk dan eens aan een centrische muis. Een centrische muis plaats je recht voor je toetsenbord. De muis is specifiek gemaakt om de afstand tussen toetsenbord en muis te minimaliseren. Dit zorgt voor een natuurlijkere houding tijdens je werkzaamheden. Ontdek de voordelen van centrische muizen in ons nieuwste blog.

Wat is een centrische muis?

Een centrische muis is een muis die je recht voor toetsenbord plaatst. Je armen, polsen en handen komen in een lijn. Doordat de muis recht voor je staat werk je in jouw comfortzone. De muis beweeg je met een rollerbalk of een touchpad. Je gebruikt de muis niet met één hand maar met twee.

Wanneer kies je voor een centrische muis?

Heb jij last van arm-, pols- of schouderklachten? Dan kan een centrische muis jou helpen om klachten te verminderen en zelfs te verhelpen. Bij een standaard muis ontstaat er veel constante spanning op je onderarmen. Dit kan uitstralen naar pijn in de armen en/of schouders. De centrische muis is ervoor gemaakt om binnen je comfortzone te werken, dit zorgt ervoor dat er minder spanning op je spieren staat. Doordat je twee handen gebruikt tijdens je werkzaamheden kan je de belasting verdelen en voorkom je dat je je hand verkrampt.

Wil je sneller te werk gaan tijdens je dagelijkse werkzaamheden dan kan dit ook met een centrische muis. Je kan namelijk knoppen zelf programmeren en gebruik maken van een sneltoets. Zo kan je een vaak gebruikte actie snel en makkelijk toewijzen.

De voordelen van centrische muizen:

  • Je werkt binnen je comfortzone waardoor spierspanning verminderd wordt
  • Vermindering van arm- en schouderklachten door een beperkte reikafstand van de muis
  • Afwisselen tussen de linker- en rechterhand
  • Een centrische muis geeft meer controle waardoor je nauwkeuriger aan het werk kan

Roller muis en trackpad muis

Er zijn twee verschillende centrische muizen: een roller muis en een trackpad muis. Bij een rollermuis maak je gebruik van een rollerbar. Op de rollerbar zijn er verschillende knoppen waardoor je de cursor kan verplaatsen. De vinger geeft aan waar de cursor zich heen beweegt door de balk te draaien en naar links en rechts te bewegen. Bij een trackpad maak je gebruik van je vingers, met je vingers kun je de cursor bewegen.

Welke muis past bij jou?

Ben jij benieuwd welke muis bij jou past? Of wil je meer informatie over de centrische muis? Neem contact op met een van onze adviseurs. Die helpen jou graag verder!

Floris Lindeman
Floris Lindeman

Floris is commercieel directeur bij Health2Work. Hij stuurt alle ergonomisch adviseurs in het land aan. “Na meer dan 15 jaar heb ik nog steeds alle dagen veel zin om aan de slag te gaan, het voelt niet als werken. Ik ben oplossingsgericht. Nee is geen antwoord. Vanuit onze vestiging in Blaricum bedien ik vooral de grotere klanten in Midden- en West-Nederland.”

Ga naar alle blog berichten van Floris

Relevante blog posts

Top 8 centrische muizen
Top 8 centrische muizen

Heb jij tijdens je werkdag standaard last van nek- en schouderklachten? Dan is een centrische muis dé oplossing voor jou. Een centrische muis plaats je recht voor je toetse...

Onderzoek naar de ergonomische muis
Onderzoek naar de ergonomische muis

‘Het evalueren van vier verschillende muis designs op houding en spieractiviteit tijdens het gebruik’. Het computergebruik is de afgelopen jaren zowel thuis als op het werk...