Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze Privacy verklaring voor meer informatie.
Terug naar overzicht
Terug naar overzicht

Waar moet je opletten bij het aanschaffen van een ergonomische bureaustoel?

Waar moet je opletten bij het aanschaffen van een ergonomische bureaustoel?

Waar moet je opletten bij het aanschaffen van een ergonomische bureaustoel?

Om een ergonomische bureaustoel te vinden die perfect bij jou past, is het belangrijk om te weten welke verschillende opties er zijn. In deze blog lees je meer over waar je op moet letten bij het aanschaffen van een ergonomische bureaustoel.

Wanneer is een bureaustoel goed?

Een goede bureaustoel moet voldoen aan verschillende eisen. De stoel moet op de juiste manier aansluiten op jouw lichaam hierbij moet je denken aan: een rechtop zittende houding, voeten plat op de grond en ondersteuning van de armen. Als de stoel juist is ingesteld biedt dit verschillende voordelen. Ten eerste juiste zithouding, daarnaast verbetert het de bloedcirculatie en vermindert het de kans op vermoeidheid en pijnklachten. Geen enkel lichaam is hetzelfde, daarom is het belangrijk dat een stoel verschillende verstelopties heeft en de stoel zich aan jou aanpast.

De verschillende opties

Een bureaustoel bevat verschillende opties:

  • Zithoogte
  • Zitdiepte
  • Armsteunen
  • Rugleuning
  • Kantelfunctie

Door de verschillende opties is er altijd een stoel is die bij jou past.

We gaan de opties stap voor stap bij langs.

Zithoogte

Het is belangrijk dat je zithoogte verstelbaar is, zodat je jouw voeten plat op de grond kunt neerzetten. Het is essentieel om je knieën in een hoek van 90 graden te zetten. Door de verstelbare zithoogte verminder je de druk op je benen en verbetert de bloedsomloop.

Zitdiepte

Om je rug in de juiste houding te krijgen moet de zitdiepte goed zijn. Door het verstellen van de zitdiepte krijg je de juiste ondersteuning voor je benen en een rechte rug. Voor de juiste zitdiepte is het belangrijk om ongeveer een paar vinger ruimte tussen de voorkant van de zitting en de binnenkant van je knie.

Armsteunen

Armsteunen zorgen voor ondersteuning van de onderarmen. De armsteunen geven meer rust aan de schouders en nek. Als je geen gebruik maakt van armsteunen maak je snel gebruik van je bureau dit is niet de juiste houding. Je reikt namelijk ver naar voren, wat kan zorgen voor lichamelijke klachten zoals: schouder-, nek- en rugklachten.

Rugleuning

Rugklachten kun je voorkomen of verminder door de juiste rugleuning. Een Ergonomische bureaustoelen moet een natuurlijke vorm hebben om je ruggenstraat te ondersteunen. Een rugleuning kan verschillende functies hebben zoals in hoogte en in hoek verstellen. De hoogte van de rugleuning moet ervoor zorgen dat je volledig rug ondersteunt. De hoek van de stoel moet minimaal 90 graden tussen de zitting en rug zitten. Voor een actieve houding raden we aan om de hoek groter te maken, tot maximaal 110 graden.

Kantelmechaniek

Door de bureaustoel te ontgrendelen, zet je het kantelmechaniek in werkingen en beweegt de bureaustoel met je lichaam mee. De kantelmechaniek zorgt er onbewust voor om vanuit de heupen en voeten in beweging te komen. Door meer beweging tijdens het zitten voorkomt het eenzijdige druk op de tussenwervelschijven.

Meer informatie?

Als je bureaustoel juist instelt verbetert dit jouw werkhouding en vermindert klachten zoals rug-, nek- of schouderklachten. Health2Work heeft een uitgebreid aanbod ergonomische bureaustoelen, die perfect bij jou aansluit. Bekijk ons aanbod.

Heb jij vragen over ergonomische bureaustoelen en waar je op moet letten? Neem Contact op met een van onze adviseurs, wij helpen jou graag.

Linda Ten Katen
Linda Ten Katen

Linda is adviseur arbeid en gezondheid en heeft niet alleen affiniteit met ergonomie, maar ook met de zorg. Ze vindt dat de werkomgeving in de zorg een positieve impuls nodig heeft waardoor met minder mensen meer werk kan worden verricht. Linda licht toe: “Met slimme oplossingen voor tillen, transfers, werken op hoogte en de inrichting van zorgorganisaties kan er veel efficiënter én effectiever gewerkt worden.” Ze verzorgt ook veel workshops namens Health2Work.

Ga naar alle blog berichten van Linda

Relevante blog posts

Ergonomische bureaustoel
Ergonomische bureaustoel

Een ergonomische bureaustoel is speciaal ontworpen naar het menselijke lichaam....

Top 10 ergonomische bureaustoelen
Top 10 ergonomische bureaustoelen

Een goede bureaustoel is belangrijk om gezond te blijven tijdens lange dagen achter het bureau. Een ergonomische bureaustoel kan helpen bij het voorkomen en verminder...

Ergonomische bureaustoel voorkomt klachten
Ergonomische bureaustoel voorkomt klachten

Een ergonomische bureaustoel helpt klachten voorkomen en verminderen. Hoe fijn zou het zijn dat je geen last meer hebt van je rug of nek na een dag beeldschermwerk? Lees in...