Terug naar overzicht
Terug naar overzicht

Staand werken met Steppie

Staand werken met Steppie

Je hebt het vast weleens gehoord: zitten is het nieuwe roken. Mensen zijn niet gebouwd om veel te zitten. Toch is onze maatschappij er helemaal op ingericht; je begint je dag zittend aan het ontbijt, je zit achter de computer, bij een overleg, onderweg in de auto of de trein en thuis op de bank of aan tafel. Tijd om daar verandering in te brengen door zittend en staand werken af te wisselen. Kom in beweging met Steppie!

Met name ons werk is een belangrijke bron van lang zitten, we noemen dit ook wel sedentair gedrag. Het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid1 spreekt zelfs van een nieuw arbeidsrisico. Sedentair gedrag verhoogt de kans op:

 • vervroegd overlijden
 • diabetes type 2
 • hart- en vaatziekten
 • depressies
 • sommige vormen van kanker
 • klachten aan het bewegingsapparaat

In balans met Steppie

Een werkdag bestaat voor mij voornamelijk uit computerwerk. Ik was dan ook gewend om hele dagen te zitten. Sinds ik bij Health2Work werk is daar verandering in gekomen; ik wissel bewust van houding gedurende de werkdag. Zelf ben ik fan geworden van de Steppie. Steppie is een balansbord die het mogelijk maakt om staand te werken zonder vermoeid te raken. Met Steppie blijf je licht in beweging. Het balansbord zorgt ervoor dat je in balans blijft en je lichaam de juiste houding aanneemt. Zonder Steppie merk ik dat ik al snel de neiging heb om op één been te gaan staan en op het bureau ga hangen.

Voordelen van staand werken met Steppie:

 • Je raakt minder snel vermoeid
 • Je traint je evenwichtsorgaan
 • Je traint je voet-, knie- en heupgewrichten
 • Je bevordert de bloedsomloop en concentratie
 • Je voorkomt fysieke klachten

Verbrand meer calorieën en wordt productiever door staand te werken

Bijkomend voordeel van staand werken: je verbrandt meer calorieën! Als je staat, pompt je hart ongeveer 10 keer zoveel bloed rond in je lichaam dan wanneer je zit. Afhankelijk van je gewicht, verbrand je per uur zo’n 50 calorieën extra. Uit eerder onderzoek2 is gebleken dat een zit sta werkplek, leidt tot het verbranden van meer calorieën, overgewicht tegengaat en een positieve invloed heeft op het functioneren van het brein. Je bent productiever als je zittend en staand werk afwisselt.

Leuke weetjes5

 • Staand vergaderen is 34% effectiever dan zittend vergaderen, met behoud van kwaliteit en besluitvorming.
 • Werk twee uur per dag staand en combineer dit met af en toe lopen, traplopen of fietsen en je verbruikt per jaar evenveel energie als bij het lopen van 5,4 marathons, drie Elfstedentochten schaatsen of tweemaal de Noordzee overzwemmen.

Afwisseling van houding

Betekent dit dat ik de hele dag sta? Nee, het is juist de afwisseling die belangrijk is. Ook te veel staan is niet gezond3. Werknemers die de hele dag staand werk verrichten blijken een hoger risico te lopen op hart- en vaatziekten. Als mensen lang staan, stijgt vooral de bloeddruk in de aderen. Dit veroorzaakt chemisch onbalans in het lichaam, ook wel oxidatieve stress genoemd. Geen paniek: werknemers kunnen deze chemische onbalans voorkomen door zittend en staand werken af te wisselen, zegt Peter Smith, de schrijver van het rapport van onderzoekssite The Conversation4. En voor hen die deze mogelijkheid niet hebben, luidt regelmatig strekken en rekken het motto. Stretchen vermindert de stress op de spieren.

Iedere vorm van beweging gedurende de dag levert een belangrijke bijdrage aan je gezondheid, concentratie en productiviteit. Creëer een gezonde werkomgeving en zorg ervoor dat je zitten kunt afwisselen met beweging. Hiervoor kun je verschillende dynamische producten inzetten.

Als ik een tekst voor mezelf moet uitwerken zit ik graag. Maar wanneer ik teksten redigeer of beeldmateriaal bekijk of bewerk, vind ik het prettig om dit staand te doen. Dit zorgt voor mezelf voor een fijne afwisseling. Het is belangrijk om hierin een balans te vinden. Steppie is perfect als stahulp bij staand werken en ook ideaal bij een vergadering of staand overleg. De moeite waard om eens te proberen!

Ik wil de Steppie 30 dagen gratis proberen

Relevante blog posts

Staand werken, hoe hou je het vol?
Staand werken, hoe hou je het vol?

Bij Health2Work zijn allerlei ergonomische hulpmiddelen om voldoende van werkhouding te wisselen. Iedereen heeft zijn favoriete hulpmiddelen en heeft een eigen manier gevon...

Staand werken is goed voor je productiviteit!
Staand werken is goed voor je productiviteit!

Zoals ik een tijdje geleden schreef is het de hoogste tijd om in beweging te komen. Naast staand vergaderen, kun je ook tijdens je werk bewegen. Gemakkelijker, want nu hoef...

Zit-stahulp voor langdurig staand werken
Zit-stahulp voor langdurig staand werken

Het afwisselen van zittend en staand werken bevordert je concentratie, creativiteit en productiviteit. Een actieve zit-stahulp helpt je bij een dynamische werkhouding, waar...