Terug naar overzicht
Terug naar overzicht

Staand werken is goed voor je productiviteit!

Staand werken is goed voor je productiviteit!

Zoals ik een tijdje geleden schreef is het de hoogste tijd om in beweging te komen. Naast staand vergaderen, kun je ook tijdens je werk bewegen. Gemakkelijker, want nu hoef je alleen maar jezelf te overtuigen in plaats van de hele groep waarmee je vergadert! Staand werken aan een zit-sta bureau houdt je scherp, productief én in beweging.

Wissel elk half uur van houding

Langdurig zitten heeft effect op onze gezondheid, TNO adviseert ons om zitten zoveel mogelijk af te wisselen met staan of lopen. Wissel het liefst elk half uur een paar minuten van houding. Nu ben je misschien niet gewend om elk half uur je werk te onderbreken om in beweging te komen. Dit zou je echter wel goed voor je zijn! Bewegen is namelijk goed voor je brein, Prof. Dr. Erik Scherder vertelt erover in zijn college.

In de benen

Hoe varieer je nou van houding tijdens je werk? Als je veel zit, kun je je houding heel eenvoudig afwisselen met het gebruik van dynamisch meubilair in de vorm van een dynamische stoel of kruk. En kom in de benen! Het is heel fijn om gebruik te maken van een zit-sta bureau in combinatie met een Steppie. De Steppie is een balance bord en gebruik je als een actieve sta-hulp bij staand werken.

Beschik je niet over een dynamische zit-sta bureau, dan kun je kleine beweegmomenten invoeren. Zet een headset op en kom in de benen tijdens een telefoongesprek. Tijdens het lopen ben je meer geconcentreerd op het telefoongesprek. Meer tips lees je in de blog: Zes tips om meer te bewegen op kantoor.

Een aantal voordelen van staand werken:

+ Hogere productiviteit en betere doorbloeding
Je hart pompt bij staand werken 10 x zoveel bloed rond in je lichaam. Een effectieve bloedcirculatie houdt je scherper.

+ Reduceert rug- schouder- en nekklachten
Je lichaam is niet ontworpen om veel te zitten, hierdoor kun je klachten krijgen. Wissel je je houding af met staan, dan reduceer je de kans op rug- schouder- en nekklachten.

+ Goede gezondheid
Staand werken is dé manier om kans op obesitas te reduceren, aldus de Britse bewegingsexpert Dr. John Buckley van de Chester University. Daarnaast verbeter je je bloedcirculatie wat essentieel is voor een goede gezondheid.

+ Verbrand calorieën
Je verbrandt maar liefst 144 calorieën tijdens drie uren staand werken.

+ Reduceer ziekteverzuim!

TIP! Stel de juiste hoogte in van je zit-sta bureau

Ga rechtop staan, neem afstand van je bureau en breng je arm in een hoek van 90 graden. Loop nu weer terug naar je plaats, zonder je schouders op te trekken. Breng het bureau op de juiste hoogte, zodat het bureaublad je armen ondersteunt.

Meer advies nodig?
Heine de Bruin
Heine de Bruin

Klanten tevredenstellen, daar kan Heine van genieten. Na zijn studie Small Business and Entrepreneurship is Heine van een deeltijdbaan naar een voltijdbaan bij Health2Work gegaan. Heine is leergierig en kreeg de ruimte om zich te ontwikkelen binnen het bedrijf. Inmiddels is hij algemeen directeur. Health2Work biedt veel ergonomische oplossingen en dat is volgens Heine de kracht van het bedrijf. “Als ik klanten adviseer over ergonomische hulpmiddelen bij fysieke klachten, dan kunnen we altijd een geschikt product leveren. Er is bij ons geen ‘nee’ te koop.”

Ga naar alle blog berichten van Heine

Relevante blog posts

Staand werken met Steppie
Staand werken met Steppie

Je hebt het vast weleens gehoord: zitten is het nieuwe roken. Mensen zijn niet gebouwd om veel te zitten. Toch is onze maatschappij er helemaal op ingericht; je begint je d...

Staand werken, hoe hou je het vol?
Staand werken, hoe hou je het vol?

Bij Health2Work zijn allerlei ergonomische hulpmiddelen om voldoende van werkhouding te wisselen. Iedereen heeft zijn favoriete hulpmiddelen en heeft een eigen manier gevon...

Gezond staand werken
Gezond staand werken

Langdurig stilzitten belemmert de doorbloeding en stagneert de stofwisseling. Daarom is het goed ons te richten op het veranderen van het zitgedrag. We raden aan meer te be...