Terug naar overzicht
Terug naar overzicht

Thuiswerken doe je zo - Frederika

Thuiswerken doe je zo - Frederika

Thuiswerken is op dit moment zeer actueel. Dit heeft te maken met het coronavirus en het advies van het RIVM om thuis te werken indien mogelijk. Ervaringsdeskundige Frederika neemt je mee hoe zij een thuiswerkdag productief doorkomt.

Valkuil van het thuiswerken

Mijn naam is Frederika en ik ben werkzaam als ergonomisch adviseur bij Health2Work. Normaal gesproken werk ik één dag thuis en kun je mij drie dagen per week vinden achter de balie bij het kantoor in Surhuisterveen. Sinds het Covid-19 virus werk ik, net als vele andere mensen, vanuit huis.

Ik heb veel ervaring met thuiswerken en weet daarom goed waar de valkuilen liggen. Al vijf jaar lang werk ik een dag thuis en heb hiervoor een ergonomische werkplek bij mij thuis ingericht. Dit werkt heel fijn en zorgt voor heel veel werkplezier. Toch merkte ik al snel dat het werken doorloopt in het privéleven. Als het overdag even niet helemaal lukt om de concentratie te pakken, ging ik 's avonds nog even door. Dat ging ten koste van mijn eigen vrije tijd en ik merkte dat mijn werkritme erg veranderde met wat ik normaal gesproken had.

Meer tips over hoe je een vast ritme behoudt tijdens Covid-19 vind je hier

Vast ritme ook bij thuiswerken

Om het thuiswerken in goede banen te laten verlopen is een vast ritme van belang. Omdat je van één dag thuiswerken nu naar vijf gaat moet er wat veranderen om productief te blijven. Daarom begin ik de dag nu zoals ik dat anders ook zou doen. Dat betekent voor mij dat ik 's ochtends begin met mij klaar te maken voor de werkdag. Uit bed en dan direct een lekkere douche, aankleden en opmaken. Vervolgens ga ik naar beneden om te ontbijten. Na het ontbijt pak ik om 8:00 uur de fiets en ga zogenaamd op de fiets naar het werk. Op die manier fiets ik een rondje van ongeveer 10 km en kom ik heerlijk fit thuis. Heerlijk om zo de dag fris te beginnen. Daarna ga ik met een verse bak koffie direct aan de slag.

Blijf bewegen op je thuiswerkplek

Na zo’n actieve start wil ik de rest van de dag liever niet stilzitten en daarom zorg ik voor genoeg beweegmomenten. De koffie haal ik uit de keuken zodat ik regelmatig even opsta en bij mijn bureau wegloop. Om 10.00 uur neem ik even de tijd om wat fruit te eten tijdens een kleine pauze. Ook bij het thuiswerken verander ik regelmatig van werkhouding en wissel het zitten af met staan op een Steppie. Of ik kies voor een halve zit-sta houding, waarbij ik graag zit op mijn dynamische kruk de Swopper. Door het vaak wisselen van mijn werkhouding zorg ik ervoor dat ik de hele dag gefocust aan het werk kan.

Mijn ultieme tip voor thuiswerken? Begin de dag juist buiten, met een frisse neus: Doe net alsof je op de fiets naar en van je werk gaat. Dit zorgt voor een frisse start én voor een fijne afsluiting van je werkdag.

Meer tips over gezond thuiswerken vind je hier
Floris Lindeman
Floris Lindeman

Floris is commercieel directeur bij Health2Work. Hij stuurt alle ergonomisch adviseurs in het land aan. “Na meer dan 15 jaar heb ik nog steeds alle dagen veel zin om aan de slag te gaan, het voelt niet als werken. Ik ben oplossingsgericht. Nee is geen antwoord. Vanuit onze vestiging in Blaricum bedien ik vooral de grotere klanten in Midden- en West-Nederland.”

Ga naar alle blog berichten van Floris

Relevante blog posts

Creatief thuiswerken: hoe een kussen of kinderstoel je rug kan redden!
Creatief thuiswerken: hoe een kussen of kinderstoel je rug kan redden!

Nu steeds meer mensen thuiswerken, neemt ook het aantal lichamelijke klachten toe. Denk bijvoorbeeld aan nek- en schouderklachten. In deze blog geven we een aantal tips om ...

Hoe kun je gezond thuiswerken?
Hoe kun je gezond thuiswerken?

Thuiswerken is op dit moment zeer actueel. Dit heeft te maken met het coronavirus en het advies van het FOD om thuis te werken indien mogelijk. Veel werkgevers hebben een t...

Tips voor de perfecte thuiswerkplek
Tips voor de perfecte thuiswerkplek

“Ik werk vrijdag altijd van thuis uit.” Dit hoor je werknemers steeds vaker zeggen. Ondanks de toenemende populariteit van telewerken laat de thuiswerkplek vaak te wensen o...