Terug naar overzicht
Terug naar overzicht

Top 5 ergonomische hulpmiddelen om schouderklachten te voorkomen

Top 5 ergonomische hulpmiddelen om schouderklachten te voorkomen

Schouderklachten op kantoor zijn een van de meest voorkomende klachten onder kantoormedewerkers in Nederland. Goed nieuws, er zijn gelukkig verschillende ergonomische hulpmiddelen die jou helpen om deze klachten te verminderen en zelfs te voorkomen. In deze blog bespreken wij onze top 5 ergonomische hulpmiddelen, lees snel verder.

Ergonomische hulpmiddelen zorgen voor ondersteuning

Ergonomische hulpmiddelen zijn ontworpen om het lichaam op een natuurlijke en comfortabele manier te ondersteunen tijdens het werk. Door het juist inzetten van deze hulpmiddelen kun je pijn en spanning in je spieren en gewrichten voorkomen. Dit zorgt voor een betere werkhouding en een kleinere kans op schouderklachten.

Onze top 5 ergonomische hulpmiddelen om schouderklachten te voorkomen.

Er zijn verschillende hulpmiddelen die jou kunnen ondersteunen om schouderklachten te verminderen en te voorkomen.

1. Ergonomische bureaustoelen

Een goede ergonomische bureaustoel biedt ondersteuning aan je rug en schouders. Het is belangrijk om een bureaustoel uit te zoeken die aansluit bij jouw lichaamsbouw. Ben je groot van postuur dan heb je een hogere stoel met meer zitdiepte nodig dan wanneer je een klein tenger postuur hebt. Ergonomische bureaustoelen zijn verstelbaar, zodat je de juiste zitdiepte en de juiste zithoogte kunt instellen. Daarnaast is het belangrijk om te kijken naar en de lendensteunen armsteunen. Dit vermindert de druk op je schouders en voorkomt onnodige spanning.

Wat levert een ergonomische bureaustoel op?

 • Verbeterde zithouding
 • Vermindering van spier- en gewrichtspijn
 • Hogere productiviteit door comfortabeler zitten

2. Verstelbaar zit-sta-bureau

Het is belangrijk dat je bureau juist is ingesteld op jouw lichaamslengte. Niet instelbare bureaus zijn vaak ingesteld op de veelvoorkomende lichaamsbouw. Maar elk lichaam is uniek, daarom raden wij een verstelbaar zit-sta bureau aan. Door het gebruik van dit bureau is het eenvoudiger om te wisselen tussen zittend en staand werk. Dit bevordert de doorbloeding en vermindert de belasting op je schouders. Het regelmatig veranderen van je werkhouding is essentieel om schouderklachten te voorkomen.

Voordelen van verstelbare bureaus

 • Betere doorbloeding
 • Vermindering van spierspanning
 • Meer energie en focus

3. Ergonomische muizen en toetsenborden

Een ergonomische muis en toetsenbord zijn speciaal ontworpen om je handen en polsen ongedwongen in een natuurlijke positie te houden. Dit vermindert de spanning in je armen en schouders, wat helpt om pijn en klachten te voorkomen.

Voordelen van ergonomische muizen en toetsenborden

 • Natuurlijke polspositie
 • Minder spanning en vermoeidheid
 • Verbeterde precisie en comfort

4. Monitorsteunen

Wanneer je beeldscherm te hoog of te laag staat ingesteld zorg je voor onnodige spanning in je nek en schouder. Een monitorsteun zorgt ervoor dat je scherm op ooghoogte staat, waardoor je je nek en schouders minder belast. Een monitorsteun helpt om een goede werkhouding te behouden en voorkomt nek- en schouderklachten.

Wat levert een monitorsteun op?

 • Betere kijkhoogte
 • Minder nek- en schouderbelasting
 • Verhoogd comfort en productiviteit

5. Documenthouders

Wanneer je documenten op je bureau neerlegt word je gedwongen om je nek te buigen om naar de documenten te kijken. Een documenthouder plaatst je papier op een ergonomische hoogte tussen je toetsenbord en monitor. Je hoeft hierdoor je mek minder te buigen wat zorgt voor een betere werkhouding en voorkomt schouderklachten.

Voordelen van documenthouders

 • Betere werkhouding
 • Minder nek- en schouderbewegingen
 • Efficiënter werken

Conclusie: er zijn verschillende hulpmiddelen om klachten aan je schouder te verminderen en te voorkomen

Schouderklachten kunnen je werkplezier en productiviteit enorm beïnvloeden. Er zijn verschillende ergonomische hulpmiddelen in diverse prijsklassen die klachten aan je schouders verminderen en te voorkomen. Neem vandaag nog contact met ons om op te bespreken welke hulpmiddelen het beste bij jou passen.

Floris Lindeman
Floris Lindeman

Floris is commercieel directeur bij Health2Work. Hij stuurt alle ergonomisch adviseurs in het land aan. “Na meer dan 15 jaar heb ik nog steeds alle dagen veel zin om aan de slag te gaan, het voelt niet als werken. Ik ben oplossingsgericht. Nee is geen antwoord. Vanuit onze vestiging in Blaricum bedien ik vooral de grotere klanten in Midden- en West-Nederland.”

Ga naar alle blog berichten van Floris

Relevante blog posts

5 tips om bovenarm- en schouderklachten te voorkomen
5 tips om bovenarm- en schouderklachten te voorkomen

Ben jij benieuwd hoe je bovenarm- en schouderklachten kan voorkomen. Je ontdekt het in ons nieuwste blog....

Vijf tips om fysieke klachten op de werkplek te voorkomen!
Vijf tips om fysieke klachten op de werkplek te voorkomen!

Helft kantoorwerkers ervaart fysieke klachten op de werkplek. Een derde van het werk gerelateerde ziekteverzuim wordt veroorzaakt door werkstress. In deze blog lees je 5 ti...