Terug naar overzicht
Terug naar overzicht

5 tips om bovenarm- en schouderklachten te voorkomen

5 tips om bovenarm- en schouderklachten te voorkomen

Breng jij veel tijd door achter je beeldscherm? Dan kan het zijn dat je klachten ervaart in de bovenarmen en schouders. Deze klachten worden ook wel KANS-klachten genoemd. In deze blog lees je meer over wat KANS-klachten zijn en hoe je deze kan voorkomen.

Wat zijn KANS klachten?

KANS staat voor klachten aan arm, nek en/of schouder. De klachten kunnen leiden tot pijn, stijfheid of leiden tot gevoelloosheid. Deze klachten kunnen ontstaan door:

  • Een slechte houding;
  • Vaak herhaalde bewegingen;
  • Stress;
  • Een slecht ingerichte werkplek;
  • Te weinig lichaamsbeweging;

Een slechte houding of slechte ergonomie op je werkplek zorgt voor extra spanning op spieren en gewrichten in de nek, schouders en armen. Dit zorgt niet alleen voor vermoeidheid maar ook voor pijn. Pijn is erger dan vermoeidheid als je vaak dezelfde bewegingen maakt achter je computer, zoals de hele dag cijfers invullen loop je meer risico op KANS-klachten. Omdat je de spieren en gewrichten overbelast. Om deze fysieke klachten te voorkomen willen wij onze tips met jou delen.

Tips tegen KANS-klachten

Houd de muis op tafel
Verkeerd gebruik van de muis leidt tot veel spanning in de spieren. Dit kan zorgen voor lichamelijk klachten zoals pijn in de schouders. Het vaak optillen of verplaatsen van je muis kan irritatie geven. Een goede ergonomische muis die geschikt is voor je handvorm verlicht deze klachten.

Stel je bureau juist in
Als je bureau te laag is ingesteld dan zit je snel voorovergebogen of onderuitgezakt in de stoel. Een te hoog ingesteld bureau zorgt ervoor dat je gespannen werkt. Door het bureau juist instellen creëer je een comfortabele werkplek en voorkom je fysiek klachten. Een ergonomisch bureau kun je afstellen naar de juiste hoogte en aanpassen naar jouw lichaam.

Wissel regelmatig van werkhouding
Door steeds dezelfde houding aan te nemen verstijft je lichaam. Het is belangrijk om tijdens je werk te blijven bewegen. Je kan hierbij denken aan een zit-sta bureau waarbij je makkelijk kan afwisselen tijdens je werkzaamheden. Loop even naar een van je collega’s of doe een energizer.

Gebruik een laptopstandaard
Een laptop ondersteunt jouw natuurlijke houding niet. Het zorgt ervoor dat je onbewust voorovergebogen werkt. Een laptopstandaard kan deze klachten voorkomen. Vergeet het externe toetsenbord en muis niet. Dit is namelijk verplicht als je meer dan 2 uur achter een beeldscherm werkt. (Arbo)

Een ergonomisch toetsenbord
Een normaal toetsenbord is te breed waardoor je buiten je comfortzone werkt. Een voordeel van een ergonomisch toetsenbord is dat die smaller is. Dit vermindert spierspanning en voorkomt klachten. Een tip is om je toetsenbord vooraan je bureau neer te zetten waardoor je niet hoeft te strekken.

De kleine dingen maken het verschil!

Door je werkplek ergonomisch in te richten en je werkzaamheden af te wisselen kunnen klachten zoals pijn in de bovenarm en schouder verminderd of zelfs voorkomen worden.

Wil je graag meer tips of advies over het voorkomen en verhelpen van KANS-klachten? Wij helpen je graag! Neem contact op met een van onze adviseurs.

Hadi Smedema
Hadi Smedema

Hadi is ergonomisch adviseur in de regio Friesland en de kop van Noord-Holland. Zijn missie is om iedereen zo’n plezierig, vitaal en productief mogelijke werkdag te bezorgen. “Niet alleen werknemers in kantooromgevingen verdienen een gezonde werkplek, ook in bijvoorbeeld industriële werkomgevingen, op scholen, in zorgwerkomgevingen of onderweg verdien je het om goed te kunnen werken!”

Ga naar alle blog berichten van Hadi

Relevante blog posts

Wat is RSI / KANS?
Wat is RSI / KANS?

Een nieuwe term voor RSI (Repetitive Strain Injury) is KANS (Klachten Arm, Nek, Schouder). Het is een verzamelnaam voor allerlei ziektebeelden en pijnklachten die op enige ...

Last van RSI/KANS klachten? Lees onze tips!
Last van RSI/KANS klachten? Lees onze tips!

RSI staat voor Repetitive Strain Injury, oftewel: schade door herhaaldelijke belasting. RSI-klachten en symptomen worden e...

RSI: Oorzaken en het herkennen van
RSI: Oorzaken en het herkennen van

RSI is een verzamelnaam voor klachten die voornamelijk ontstaan op de werkvloer. De symptomen en klachten komen veelal voor in het nek- en schoudergebied, de rug, armen, el...