Terug naar overzicht
Terug naar overzicht

Ergonomische bureaustoel voorkomt klachten

Ergonomische bureaustoel voorkomt klachten

Een ergonomische bureaustoel helpt klachten voorkomen en verminderen. Hoe fijn zou het zijn dat je geen last meer hebt van je rug of nek na een dag beeldschermwerk? Lees in deze blog waarom het investeren in een ergonomische bureaustoel voor je (thuis)werkplek je meer oplevert dan dat het je kost.

Ergonomische bureaustoel 30 dagen testen


Toename klachten bij thuiswerkers

Fysiotherapeuten zien een forse toename van klachten die het gevolg zijn van thuiswerken(trouw.nl). Het gaat om problemen met arm, nek, schouders en rug. Veel thuiswerkers hebben hun werkplek niet op orde. Ze werken uren achterelkaar achter een laptop, zonder ergonomische hulpmiddelen. In veel gevallen is er geen bureaustoel en zitten werknemers op een stoel die onvoldoende ondersteuning biedt. Veel mensen denken: ‘ah die paar weken overleef ik wel.’ Inmiddels zijn die weken, maanden geworden en is de verwachting dat thuiswerken steeds meer geaccepteerd gaat worden in het bedrijfsleven.

Thuiswerkbeleid

Hoe kunnen we er voor zorgen dat iedereen zo productief mogelijk thuiswerkt? Veel organisaties zijn op dit moment bezig met het schrijven van beleid over thuiswerken. Hier gaat logischerwijs tijd in zitten. In sommige gevallen worden individuele medewerkers vergeten. Denk aan medewerkers die op punt staan om uit te vallen of verminderd inzetbaar zijn omdat hun fysieke klachten toenemen. Het één, preventief thuiswerkbeleid, kan los gezien worden van het ander, curatief problemen oplossen voor die ene medewerker die op het punt staat om uit te vallen.

Waarom kiezen voor een ergonomische bureaustoel?

Een ergonomische bureaustoel helpt je gezondheidsklachten voorkomen en reduceren. Een goede bureaustoel is ontworpen om je lichaamsbewegingen te volgen juiste steun te bieden. Hierdoor ervaar je optimale ondersteuning en worden klachten zoals rug- en nekpijn verminderd en/of voorkomen. De voorwaarde is wel dat de stoel en het bureau, goed zijn afgesteld zijn op jouw lichaam. Ook op een ergonomische bureaustoel kun je verkeerd zitten en alsnog klachten krijgen. Met een zitinstructie weet je zeker dat je goed zit!

Zitinstructie

Bij levering van een ergonomische bureaustoel krijg je van ons een gratis zitinstructie zodat je precies weet hoe je je stoel goed instelt, en waarom je je stoel op die manier moet instellen. Deze kennis werkt vaak als stimulans om de goede zithouding aan te houden, vooral als na een tijdje duidelijk wordt dat de klachten daadwerkelijk afnemen.

RH Logic bureaustoel positief effect op gezondheidsklachten

Eén van onze meest geadviseerde ergonomische bureaustoelen is de RH Logic. Het is een bureaustoel die zichzelf bewijst. Onderzoek toont aan dat een RH Logic 400 bureaustoel de werkprestaties tijdens computerwerkzaamheden aanzienlijk verbetert en gezondheidsklachten afnemen. Dit is de uitkomst van het uitgebreide onderzoek dat in Zweden werd uitgevoerd door de Chalmers University of Technology & Ergonomhuset in Gothenburg, in samenwerking met de Universiteit van Stockholm.

Aan het onderzoek namen 48 fulltime beeldschermwerkers deel van twee grote bedrijven in Gothenburg. Gedurende de testperiode van vijf weken ruilden zij hun eigen (niet RH-) stoel in voor een RH Logic 400. Ter vergelijking van de resultaten functioneerde een groep van 36 werknemers als controlegroep met hun eigen (niet RH-) bureaustoel tijdens dezelfde werkzaamheden.

De RH Logic bureaustoel heeft een positieve invloed op de prestaties en gezondheid van medewerkers:

  • 70% ervaarde een positieve invloed op de arbeidsomstandigheden
  • 75% ervaarde een verbetering in werkprestaties
  • 50% ervaarde een vermindering van fysieke spanning van nek en schouders na vijf weken
  • 33% ervaarde een vermindering van de belasting in de onderrug

Een ergonomische bureaustoel betaalt zichzelf terug

Een ergonomische bureaustoel mag dan meer kosten dan een ‘gewone’ bureaustoel, het is de investering zeker waard! De stoel voorkomt klachten, waardoor je medische kosten en ziekteverzuim vermijdt.

Kosten zieke werknemer gemiddeld 250 tot 300 euro per dag

Wist je dat de kosten van een zieke werknemer je als werkgever gemiddeld oplopen van 250 tot wel 300 euro per dag (mkbservicedesk.nl)? Dit zijn enkel nog maar de directe kosten. Denk ook aan de indirecte kosten. Stel jij verzuimt door fysieke klachten. Jouw afwezigheid moet worden opvangen door een collega of vervangende kracht. Uit onderzoek blijkt dat dit soort ongeplande werkzaamheden leidt tot een productiviteitsverlies van 30%. Uiteindelijk is verzuim duurder dan de aanschaf van een ergonomische bureaustoel. Daarbij levert een duurzame oplossing voor de klachten van de werknemer waardering en vertrouwen op. Met het verdwijnen van de klachten verschijnen bevlogenheid en gedrevenheid van de werknemer. De aanschaf van een ergonomische stoel draagt bij aan het comfort en werkplezier van de gebruiker.

Klachten oplossen en voorkomen

Soms is een bureaustoel alléén niet voldoende om de klachten op te lossen en is er meer nodig. Het overgaan naar dynamisch werken en het gebruik van aanvullende ergonomische hulpmiddelen zoals een ergonomische muis kan een oplossing zijn. Voorál is het belangrijk om je bewust te zijn van het belang van ergonomie op de werkplek. Als je het belang niet inziet van ergonomische aanpassingen, dan wordt het lastig om een gezonde werkhouding aan te nemen en vol te houden. Zorg dus voor meer kennis en bewustwording omtrent gezond werken. Wil je meer informatie? Neem gerust contact op. Of neem deel aan één van onze workshops.

Probeer nu 30 dagen gratis!

Benieuwd of de RH Logic een oplossing is voor jouw klachten? Je kunt de ergonomische bureaustoel 30 dagen uitproberen in je eigen werkomgeving. Bevalt de stoel niet? Dan halen wij de bureaustoel kosteloos weer op.

RH Logic bureaustoel 30 dagen proberen
Heine de Bruin
Heine de Bruin

Klanten tevredenstellen, daar kan Heine van genieten. Na zijn studie Small Business and Entrepreneurship is Heine van een deeltijdbaan naar een voltijdbaan bij Health2Work gegaan. Heine is leergierig en kreeg de ruimte om zich te ontwikkelen binnen het bedrijf. Inmiddels is hij algemeen directeur. Health2Work biedt veel ergonomische oplossingen en dat is volgens Heine de kracht van het bedrijf. “Als ik klanten adviseer over ergonomische hulpmiddelen bij fysieke klachten, dan kunnen we altijd een geschikt product leveren. Er is bij ons geen ‘nee’ te koop.”

Ga naar alle blog berichten van Heine

Relevante blog posts

Hoe stel ik mijn bureaustoel goed in?
Hoe stel ik mijn bureaustoel goed in?

We krijgen dagelijks de vraag hoe je een bureaustoel op de juiste manier instelt. Met alleen het aanschaffen van een goede bureaustoel ben je er namelijk nog niet. Wanneer ...

Heb jij de juiste zithouding?
Heb jij de juiste zithouding?

Een goede stoel geeft geen garantie dat je er ook goed op zit. Daarom worden stoelen bij levering altijd door één van onze medewerkers persoonlijk ingesteld. Zit jij nog go...