Terug naar overzicht
Terug naar overzicht

Hoe stel ik mijn bureaustoel goed in?

Hoe stel ik mijn bureaustoel goed in?

We krijgen dagelijks de vraag hoe je een ergonomische bureaustoel op de juiste manier instelt. Met alleen het aanschaffen van een goede bureaustoel ben je er namelijk nog niet. Wanneer je de bureaustoel niet juist instelt biedt de stoel onvoldoende ondersteuning. Je kunt daardoor rug-, nek- of schouderklachten krijgen. Om deze klachten te voorkomen, delen wij graag waar je op moet letten tijdens het instellen van je bureaustoel.

Direct een zitinstructie aanvragen

Wat is een goede bureaustoel?

Een goede bureaustoel is een stoel die je lichaam op de juiste manier ondersteunt en beweging en variatie biedt. Ondersteuning van een goed rechtop zittende houding in iedere positie is cruciaal om de druk op je tussenwervelschijven te minimaliseren. Een stoel met voldoende instelmogelijkheden zorgt ervoor dat je de stoel goed kunt instellen op jouw lichaam. Je creëert hiermee een juiste zithouding. De RH Logic 400 is een goed voorbeeld van een bureaustoel die je eenvoudig kunt aanpassen op je lichaam. Bovendien wordt deze stoel veel ingezet bij het verminderen van rug- en nekklachten. Maar hoe stel je je bureaustoel in om ergonomisch te kunnen werken?

Een bureaustoel op de juiste manier instellen

Je bureaustoel heeft verschillende aanpassingsmogelijkheden, denk aan:

  • De zithoogte
  • Zitdiepte
  • Hoogte van de rugleuning
  • De armleggers

Als je de volgende stappen volgt, heb je uiteindelijk een bureaustoel die perfect is ingesteld op jouw lichaam. Wij nemen je mee door de checklist.

1. Zithoogte

Plaats beide voeten goed op de grond. Het is belangrijk dat je bovenbeen een klein beetje afloopt zodat je heup hoger is dan je knie. Dit zorgt voor een goede doorbloeding van je benen. Als de doorbloeding stagneert, kun je een doof of tintelend gevoel in je voeten krijgen. Draag je vandaag platte schoenen en morgen schoenen met een dikkere zool of met een hak, dan is het belangrijk de zithoogte van de stoel aan te passen.

2. Zitdiepte

Het zitkussen moet het zitvlak en de bovenbenen ondersteunen. Met de zitdiepte instelling kun je het zitkussen naar voren of naar achteren schuiven.

Vastregel is dat de ruimte tussen de voorkant van het zitkussen en je knieholte minimaal twee vingers tot maximaal een vuist is. Als deze ruimte groter is dan een vuist, kun je het gevoel krijgen dat je van de zitting af glijdt. Als de afstand tussen zitkussen en knieholte minder dan twee vingers is, schuurt de zitting in je knieholte wat irritatie oplevert.

3. Rugleuning

Je hebt twee instellingen voor de rugleuning:

  1. Hoek van de rugleuning. Stel je rugleuning comfortabel in, dit houdt in dat er een hoek van minimaal 90 graden is tussen de zitting en de rug. Ik raad aan om deze hoek nog iets groter te maken, tot maximaal 110 graden. Je zorgt dan voor een actieve houding. Als je de hoek tussen zitting en rug kleiner maakt, zit je te rechtop. Zo’n rechte houding is vermoeiend en het zit niet fijn!
  2. Hoogte van de rugleuning. Van sommige stoelen kun je de hoogte van de rugleuning instellen. Kan dit bij jouw stoel? Zorg er dan voor dat de leuning je volledige rug ondersteunt.
    Heeft jouw stoel een lumbaalsteun in de rugleuning? Plaats deze dan in de holling van je onderrug. Zo krijg je de juiste steun.

4. Armleggers

De functie van de armlegger wordt nogal eens onderschat. Het is goed om te weten wat de functie van de armlegger is: een armlegger ondersteunt je onderarm. Wat je vaak ziet, is dat er geen gebruik gemaakt wordt van de armlegger en dat het bureau die ondersteunende functie overneemt. Je reikt dan te ver naar voren en krijgt al gauw last van je nekspieren. Daarnaast is het van belang dat je de armleggers dicht bij je lichaam plaatst, zodat je binnen je comfortzone werkt. Dit voorkomt onnodige spanning op je schouders.

De hoogte van de armlegger bepaal je door met je wijsvinger je sleutelbeen aan te raken. Je houdt vervolgens je arm ontspannen langs je lichaam. Het puntje van je elleboog is de hoogte waarop je je armlegger instelt. De hoogte van het bureau pas je vervolgens aan de hoogte van je armleggers aan, niet andersom.

5. Kantelmechaniek

Onze RH stoelen beschikken over een uniek kantelmechanisme. De filosofie van deze stoel is gebaseerd op actief en bewegend zitten. Het bewegingsmechanisme van RH noemen we het 2PP™ bewegingsmechanisme. De 2PP verwijst naar de natuurlijke scharnierpunten in ons lichaam: de heup en knie. De scharnierpunten van de RH stoel sluiten perfect aan op de scharnierpunten van ons lichaam. Als je de rughoek op een comfortabele manier hebt ingesteld, stimuleert het kantelmechaniek je onbewust om vanuit de heupen en voeten in beweging te komen. Dit is een natuurlijke en comfortabele manier van bewegen en zorgt voor een betere bloedcirculatie.

Video instructie

Liever een uitleg met behulp van video? In bijgaande video legt Floris je stap voor stap uit hoe je een bureaustoel goed kunt instellen. De stoel waarop hij zit, betreft de Logic 400.

Toch nog een vraag? Klik hier om een zitinstructie aan te vragen.
Hadi Smedema
Hadi Smedema

Hadi is ergonomisch adviseur in de regio Friesland en de kop van Noord-Holland. Zijn missie is om iedereen zo’n plezierig, vitaal en productief mogelijke werkdag te bezorgen. “Niet alleen werknemers in kantooromgevingen verdienen een gezonde werkplek, ook in bijvoorbeeld industriële werkomgevingen, op scholen, in zorgwerkomgevingen of onderweg verdien je het om goed te kunnen werken!”

Ga naar alle blog berichten van Hadi

Relevante blog posts

Ergonomische bureaustoel voorkomt klachten
Ergonomische bureaustoel voorkomt klachten

Een ergonomische bureaustoel helpt klachten voorkomen en verminderen. Hoe fijn zou het zijn dat je geen last meer hebt van je rug of nek na een dag beeldschermwerk? Lees in...

Ergonomische bureaustoel
Ergonomische bureaustoel

Een ergonomische bureaustoel is speciaal ontworpen naar het menselijke lichaam....