Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze Privacy verklaring voor meer informatie. Meer weten? | Verbergen

Terug naar overzicht
Terug naar overzicht

Hoe stel ik mijn bureaustoel goed in?

07 mei 2021
Laatste wijzigingsdatum: woensdag 12 mei 2021
Hoe stel ik mijn bureaustoel goed in?

We krijgen dagelijks de vraag hoe je een ergonomische bureaustoel op de juiste manier instelt. Met alleen het aanschaffen van een goede bureaustoel ben je er namelijk nog niet. Wanneer je de bureaustoel niet juist instelt biedt de stoel onvoldoende ondersteuning. Je kunt daardoor rug-, nek- of schouderklachten krijgen. Om deze klachten te voorkomen, vertel ik je precies waar je op moet letten tijdens het instellen van je bureaustoel.

Direct een zitinstructie aanvragen


Wat is een goede bureaustoel?

Een goede bureaustoel is een stoel die je lichaam op de juiste manier ondersteunt en beweging en variatie biedt. Ondersteuning van een goed rechtop zittende houding in iedere positie is cruciaal om de druk op je tussenwervelschijven te minimaliseren. Een stoel met voldoende instelmogelijkheden zorgt ervoor dat je de stoel goed kunt instellen op jouw lichaam. Je creëert hiermee een juiste zithouding. De RH Logic 400 is een goed voorbeeld van een bureaustoel die je eenvoudig kunt aanpassen op je lichaam. Bovendien wordt deze stoel veel ingezet bij het verminderen van rug- en nekklachten. Meer hierover lees je in de blog 'ergonomische bureaustoel voorkomt klachten. Stap voor stap leg ik je uit hoe jij je bureaustoel goed kunt instellen.

Een bureaustoel op de juiste manier instellen

Je bureaustoel heeft verschillende aanpassingsmogelijkheden, denk aan:

  • de zithoogte
  • zitdiepte
  • hoogte van de rugleuning
  • de armleggers

Als je de volgende stappen volgt, heb je uiteindelijk een bureaustoel die perfect is ingesteld op jouw lichaam. Ik neem je mee door de checklijst. Mocht je vragen hebben, dan hoor ik graag van je!

1. Zithoogte

Plaats beide voeten goed op de grond. Het is belangrijk dat je bovenbeen een klein beetje afloopt zodat je heup hoger is dan je knie. Dit zorgt voor een goede doorbloeding van je benen. Als de doorbloeding stagneert, kun je een doof of tintelend gevoel in je voeten krijgen. Draag je vandaag platte schoenen en morgen schoenen met een dikkere zool of met een hak, dan is het belangrijk de zithoogte van de stoel aan te passen.

2. Zitdiepte

Het zitkussen moet het zitvlak en de bovenbenen ondersteunen. Met de zitdiepte instelling kun je het zitkussen naar voren of naar achteren schuiven.

Stelregel is dat de ruimte tussen de voorkant van het zitkussen en je knieholte minimaal twee vingers tot maximaal een vuist is. Als deze ruimte groter is dan een vuist, kun je het gevoel krijgen dat je van de zitting af glijdt. Als de afstand tussen zitkussen en knieholte minder dan twee vingers is, schuurt de zitting in je knieholte wat irritatie oplevert.

3. Rugleuning

Je hebt twee instellingen voor de rugleuning:

  1. Hoek van de rugleuning. Stel je rugleuning comfortabel in, dit houdt in dat er een hoek van minimaal 90 graden is tussen de zitting en de rug. Ik raad aan om deze hoek nog iets groter te maken, tot maximaal 110 graden. Je zorgt dan voor een actieve houding. Als je de hoek tussen zitting en rug kleiner maakt, zit je te rechtop. Zo’n rechte houding is vermoeiend en het zit niet fijn!
  2. Hoogte van de rugleuning. Van sommige stoelen kun je de hoogte van de rugleuning instellen. Kan dit bij jouw stoel? Zorg er dan voor dat de leuning je volledige rug ondersteunt.
    Heeft jouw stoel een lumbaalsteun in de rugleuning? Plaats deze dan in de holling van je onderrug. Zo krijg je de juiste steun.

4. Armleggers

De functie van de armlegger wordt nogal eens onderschat. Het is goed om te weten wat de functie van de armlegger is: een armlegger ondersteunt je onderarm. Wat ik vaak zie, is dat er geen gebruik gemaakt wordt van de armlegger en dat het bureau die ondersteunende functie overneemt. Je reikt dan te ver naar voren en krijgt al gauw last van je nekspieren. Daarnaast is het van belang dat je de armleggers dicht bij je lichaam plaatst, zodat je binnen je comfortzone werkt. Dit voorkomt onnodige spanning op je schouders.

De hoogte van de armlegger bepaal je door met je wijsvinger je sleutelbeen aan te raken. Je houdt vervolgens je arm ontspannen langs je lichaam. Het puntje van je elleboog is de hoogte waarop je je armlegger instelt. De hoogte van het bureau pas je vervolgens aan de hoogte van je armleggers aan, niet andersom.

5. Kantelmechaniek

Onze RH stoelen beschikken over een uniek kantelmechanisme. De filosofie van deze stoel is gebaseerd op actief en bewegend zitten. Het bewegingsmechanisme van RH noemen we het 2PP™ bewegingsmechanisme. De 2PP verwijst naar de natuurlijke scharnierpunten in ons lichaam: de heup en knie. De scharnierpunten van de RH stoel sluiten perfect aan op de scharnierpunten van ons lichaam. Als je de rughoek op een comfortabele manier hebt ingesteld, stimuleert het kantelmechaniek je onbewust om vanuit de heupen en voeten in beweging te komen. Dit is een natuurlijke en comfortabele manier van bewegen en zorgt voor een betere bloedcirculatie.

Video instructie

Liever een uitleg met behulp van video? In bijgaande video legt Floris je stap voor stap uit hoe je een bureaustoel goed kunt instellen. De stoel waarop hij zit, betreft de Logic 400.

Succes met het instellen van de bureaustoel!

Ik hoop dat ik je heb geholpen met het instellen van je bureaustoel en dat je nu goed ondersteund kunt werken. Mocht je nog vragen hebben, laat het me weten!

Toch nog een vraag? Klik hier om een zitinstructie aan te vragen.
Jeroen Marcelis
Jeroen Marcelis

Jeroen is verantwoordelijk voor de afdeling verkoop binnendienst. Als teamleider draagt hij zorg voor het dagelijks functioneren van de binnendienst en werkt nauw samen met andere afdelingen. ‘’Ik vind het leuk om collega’s te ondersteunen, te motiveren en aan te sturen. Elke persoon is verschillend en ik zie het als een uitdaging om iedereen te stimuleren om het beste uit zichzelf te halen.“

Ga naar alle blog berichten van Jeroen