Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze Privacy verklaring voor meer informatie.
Terug naar overzicht
Terug naar overzicht

Ironhand geeft kracht in handen terug

16 oktober 2019
Laatste wijzigingsdatum: donderdag 18 jun. 2020
Ironhand geeft kracht in handen terug

Handen zijn kwetsbare en onmisbare onderdelen van het lichaam. Geen of verminderde kracht in je handen is zeer vervelend. Krachtverlies in de hand beperkt je enorm in je werkzaamheden en heeft grote invloed op je dagelijkse handelingen. Vooral als je veel manuele arbeid verricht op bijvoorbeeld je werk. Denk aan een metselaar, timmerman of lasser. De Ironhand zorgt ervoor dat je je werk weer kunt doen! Lees in deze blog hoe.

Eerste exoskelet ter wereld voor handproblematiek

De Ironhand is het eerste exoskelet ter wereld dat zich richt op hand- en polsproblematiek in de industriële werkomgeving . 48% van alle werk gerelateerde klachten zijn klachten aan de spieren van de hand. De ontwikkeling van de Ironhand kan dus een uitkomst bieden aan bijna de helft van alle werk gerelateerde klachten. De handschoen, die is ontwikkeld voor de industrie, biedt een curatieve oplossing voor mensen met een verminderde handfunctie door bijvoorbeeld zenuwschade, een beroerte, een tennisarm of structurele pijn. Maar de Ironhand kan ook preventief ingezet worden bij repetitieve en statische bewegingen.

Preventieve inzet Ironhand

De Ironhand biedt ondersteuning bij iedere handeling waarbij een veilige en stevige grip belangrijk is, zoals bij het optillen, vasthouden of dragen van voorwerpen en bij handmatige montagewerkzaamheden. Ook kan de Ironhand ingezet worden in werksituaties waarin gereedschap langere tijd statisch gehouden moet worden, zoals bij werkzaamheden als slijpen, boren of polijsten, of als apparaten geduwd of getrokken moeten worden. Het exoskelet Ironhand beperkt het risico op klachten aan de hand aanzienlijk en zorgt voor een duurzame inzet van medewerkers op de arbeidsmarkt.

Hoe werkt de Ironhand?

Je draagt de Ironhand aan één of beide handen. De handschoen is verbonden aan een compacte rugzak met hierin een motor en batterijen. De handschoen wordt geactiveerd met een afstandsbediening waarmee tevens de kracht van de Ironhand aangepast kan worden. Sensoren in de vingertoppen meten wanneer de gebruiker kracht zet om iets op te pakken. Vervolgens trekt een motortje de kabels aan, om de grijpkracht van de vingers te vergroten. Zodra je je hand verslapt, houdt de ondersteuning op. De Ironhand wordt volledig afgesteld op de gebruiker. Hierdoor beperk je het risico op verwondingen door te hoge spierspanning aanzienlijk. De handschoen is comfortabel, verstelbaar en flexibel zodat je onbeperkte bewegingsmogelijkheden hebt. Een groot voordeel van de Ironhand is dat deze zelflerend is: hoe vaker je dezelfde handeling uitvoert, hoe soepeler deze handeling zal gaan met de Ironhand.

Ironhand exoskelet in de praktijk

De Ironhand is door medewerkers in verschillende vakgebieden getest. Denk aan bouwmedewerkers, metaalbewerkers en wegenbouwers. Testpersonen merken al na een paar keer testen wat zo’n handschoen kan betekenen voor je dagelijks leven. De resultaten zijn zeer positief, zowel wat betreft prestaties als veelzijdigheid omdat de handschoen kan worden gebruikt bij verschillende handelingen.

• Grijp-intensieve taken

• Werken met gereedschap

• Repeterende handelingen, denk aan lopende band werk

• Werkzaamheden boven je macht

• Tillen, duwen en trekken

Alfa-college probeert de Ironhand

Ad Vermonden is praktijkdocent Bouwtechniek aan het Alfa-College en geeft les aan onder andere studentmetselaars en straatmakers. Tijdens de lessen worden er veel repeterende werkzaamheden uitgevoerd. Zo wordt er bijvoorbeeld constante spierkracht gevraagd bij het oppakken van stenen of het vasthouden van een voegbord. Collega Sjak gaf op locatie een demonstratie van de Ironhand. Hiermee willen we de studenten laten zien welke ontwikkelingen er gaande zijn in de sector.

Exoskeletten voor een duurzame inzetbaarheid

De Ironhand is niet het enige exoskelet dat zorgt voor duurzame inzetbaarheid van medewerkers. Zo hebben we de Skelex die ondersteuning biedt aan de bovenarmen en daardoor uitermate geschikt is bij repetitieve en bovenhandse werkzaamheden. De Chairless Chair verlaagt de belasting op je rug en benen en zorgt ervoor dat je eenvoudig zitten en staan kunt afwisselen. Ideaal voor locaties waar geen ruimte is voor een werkstoel, maar wel ondersteuning gewenst is. Nieuwsgierig geworden? Bekijk onze exoskeletten.

Demonstratie op locatie?

Wil je meer weten over de Ironhand en zelf ervaren wat deze handschoen kan betekenen voor jouw organisatie? Of ben je benieuwd naar onze andere exoskeletten? Vraag een gratis demo aan!

Heine de Bruin
Heine de Bruin

Klanten tevredenstellen, daar kan Heine van genieten. Na zijn studie Small Business and Entrepreneurship is Heine van een deeltijdbaan naar een voltijdbaan bij Health2Work gegaan. Heine is leergierig en kreeg de ruimte om zich te ontwikkelen binnen het bedrijf. Inmiddels is hij algemeen directeur. Health2Work biedt veel ergonomische oplossingen en dat is volgens Heine de kracht van het bedrijf. “Als ik klanten adviseer over ergonomische hulpmiddelen bij fysieke klachten, dan kunnen we altijd een geschikt product leveren. Er is bij ons geen ‘nee’ te koop.”

Ga naar alle blog berichten van Heine

Relevante blog posts

Praktijkervaring met exoskeletten
Praktijkervaring met exoskeletten

Exoskeletten bieden een oplossing voor overbelasting door fysiek zware werkzaamheden, denk aan werken boven je macht, repeterende of statische bewegingen en tillen, duwen e...