Terug naar overzicht
Terug naar overzicht

Efficiënt wassen en douchen

Efficiënt wassen en douchen

Douchen en wassen is een dagelijkse handeling. Voor de zorgvrager, maar ook voor de zorgverlener een proces dat veel energie kost. Het douchen en wassen zelf is meestal niet het meest intensief. Er wordt veel tijd gespendeerd aan de handelingen rondom het douchen, denk aan transfers en verplaatsingen. Door goed te kijken naar het totale proces kunnen we sneller en efficiënter werken. Maar nog veel belangrijker is dat we winst behalen op het gebied van fysieke belasting.

Verrijdbare douchestoel

Het maken van transfers kost energie en tijd. Door verrijdbare douchestoelen in te zetten voor de transfers en verplaatsingen bespaar je energie. De verstellingen van de douchestoel maken het de zorgverlener mogelijk in een gezonde houding te werken.

Er zijn veel verschillende douchestoelen. Het is belangrijk een stoel te kiezen die past bij de doelgroep:

  • Is de cliënt zelfstandig in staat zich te wassen en verplaatsen dan is een douchestoel op pootjes of aan de muur een goede oplossing;
  • Voert de zorgverlener transfers uit of is er begeleiding nodig bij het lopen dan is een verrijdbare douchestoel dé oplossing.
  • Als er hulp nodig is bij het verplaatsen, transfers en het wassen dan is een hoogteverstelling nodig. Een douchestoel met hoogteverstelling zorgt voor een gezonde werkhouding van de zorgverlener.

De douchestoelen hebben verschillende mogelijkheden qua ondersteuning en onderschat het belang van zitcomfort niet. Er ontstaat een hoge druk bij het zitten door de vormgeving van de stoel met toiletopening. Door de opening halveer je het contactoppervlak en zet je veel spanning op de huid. Daarom zijn er douchestoelen met decubitus preventieve zittingen en mogelijkheden tot positioneren ontwikkeld.

Tijdwinst en vermindering van fysieke belasting

In het Bornholm ziekenhuis in Denemarken is onderzoek gedaan naar de effecten van hoog-laag douchestoelen. De tijd die gespendeerd wordt aan het tillen, transfers en routinewerk rondom het douchen en wassen is door het gebruik van een hoog-laag douchestoel met 68% gereduceerd. Dat is zeer positief!

Wanneer er gekeken wordt naar cliënten die met een lift geholpen worden, is er door inzet van een adequate hoog-laag verstelbare en verrijdbare douchestoel een besparing in tijd van zelfs 72%. Bij cliënten die niet geholpen worden met een lift is er een tijdsbesparing rondom wassen en douchen van 65%. Het belangrijkste effect naast de tijdswinst is een afname van het aantal werk gerelateerde klachten. Voor de start van het onderzoek waren er 10 medewerkers met klachten. Na 1 jaar werden er nog maar 5 blessures gemeld en in het tweede jaar waren alle medewerkers klachten- en blessurevrij.

Laat je adviseren

Bron: Bornholm Instituut Denemarken

Linda Ten Katen
Linda Ten Katen

Linda is adviseur arbeid en gezondheid en heeft niet alleen affiniteit met ergonomie, maar ook met de zorg. Ze vindt dat de werkomgeving in de zorg een positieve impuls nodig heeft waardoor met minder mensen meer werk kan worden verricht. Linda licht toe: “Met slimme oplossingen voor tillen, transfers, werken op hoogte en de inrichting van zorgorganisaties kan er veel efficiënter én effectiever gewerkt worden.” Ze verzorgt ook veel workshops namens Health2Work.

Ga naar alle blog berichten van Linda

Relevante blog posts

Hygiëne en fysieke belasting in de zorg
Hygiëne en fysieke belasting in de zorg

Op dit moment is de druk op de zorg ongekend hoog en daarmee ook de fysieke belasting. Hulpmiddelen zijn noodzaak om het werk vol te houden. Daarnaast zijn de risico’s op k...

Zorginnovaties maken het verschil!
Zorginnovaties maken het verschil!

De werkdruk in de zorg neemt toe. Ouderen wonen langer thuis. De thuiszorg biedt meer mogelijkheden voor intensieve zorg dan ooit tevoren. Ouderen die uiteindelijk in een v...

Goed zorggereedschap maakt de zorg zelfstandiger en efficiënter!
Goed zorggereedschap maakt de zorg zelfstandiger en efficiënter!

Op 6 januari 2017 is het zorgteam van Health2work gestart met het maken van de gezonde werkplekcheck. We nemen je mee voor een kijkje achter de schermen. ...