Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze Privacy verklaring voor meer informatie.
Terug naar overzicht
Terug naar overzicht

Heb jij de juiste zithouding?

Heb jij de juiste zithouding?

Een goede stoel geeft geen garantie voor de juiste zithouding. Daarom worden stoelen bij levering altijd door één van onze medewerkers persoonlijk ingesteld. Waar je op moet letten bij het instellen van een bureaustoel lees je in deze blog. Zit jij nog goed of ben je net als Lisa, Kristen en haar collega’s toe aan een persoonlijke opfriscursus?

Zitinstructie op locatie

Wij komen graag langs om op locatie een zitinstructie te verzorgen. De ervaring leert dat in de loop der jaren de instelling van de stoelen wijzigt, waardoor je niet meer optimaal en met de juiste ondersteuning in de stoel zit. Er wordt tegenwoordig steeds meer thuisgewerkt en daarom is het bij de zitinstructie belangrijk dat je als gebruiker van de stoel zelf leert hoe je stoel optimaal staat ingesteld.

Opfriscursus voor marketingbureau in Groningen

Onlangs kwamen medewerkers van een online marketingbureau in Groningen bij ons langs voor een opfriscursus voor het afstellen van de bureaustoelen. Het marketingteam is in het afgelopen 1,5 jaar gegroeid van 5 tot 9 personen. Lisa: "Destijds hebben wij bij ontvangst van onze ergonomische hulpmiddelen instructies gekregen voor het afstellen van onder andere onze bureaustoelen. Voor onze nieuwe collega's vonden wij het prettig dat zij deze instructies ook zouden krijgen, en wij konden direct onze kennis opfrissen!"

Persoonlijke instructie bureaustoel

Het team kreeg uitleg en instructies, waarna ze zelf aan de slag konden met het instellen van de RH Logic bureaustoel. Kristen: "Ik merkte vrij snel dat er veel meer functionaliteiten op de stoel aanwezig zijn dan dat ik wist. In de basis is mijn stoel goed afgesteld maar door de extra tips en trucs is mijn ergonomische houding absoluut verbeterd. Zo draag ik bijvoorbeeld ook wel eens hakken, maar paste ik voorheen nooit mijn werkplek hierop aan."

1. Zithoogte bepalen

"Bij het afstellen van de bureaustoel hebben wij van onder naar boven gewerkt. Zo hebben we als eerste de zithoogte bepaald. Hierbij kregen wij de tip mee dat het belangrijk is dat je bovenbeen een klein beetje afloopt zodat je heup hoger is dan je knie," aldus Kristen.

2. Zitdiepte

Hierbij is het vooral belangrijk dat er minimaal 2 vingers tot maximaal een vuist tussen de zitting en je knieholte zit. Wanneer deze ruimte kleiner is, is de kans op irritaties groter omdat je dan sneller met je knieholte tegen de stoel aan schuurt. Wanneer deze ruimte juist te groot is, heb je het gevoel dat je van de stoel af kunt glijden.

3. Hoek van de rugleuning

Lisa: "Wij hebben de rugleuning van de stoel vaak in hoek van ongeveer 90 graden staan. Een tip was om de stoel iets naar achter te zetten in ongeveer een hoek van 110 graden. Dit geeft een actievere houding."

4. Hoogte van de leuning

"Niet elke stoel heeft dit maar bij ons zijn alle stoelen voorzien van de hendel om de hoogte van de leuning af te stellen. De leuning moet precies in je rugholte vallen (lumbaalsteun) voor de perfecte steun. Een goede tip is dat we onze zit-sta bureaus aan op onze bureaustoelen moeten aanpassen en niet andersom! Zo blijft de bureaustoel goed afgesteld," vervolgd Kirsten.

De hoogte van de armlegger bepaal je door met je wijsvinger je sleutelbeen aan te raken. Je houdt vervolgens je arm ontspannen langs je lichaam. Daarnaast kun je de armlegger ook nog in breedte verstellen. De armleggers horen onder je schouder te zitten.

5. Kantelmechaniek

"Al met al hebben wij onze stoelen nu op de juiste manier ingesteld. De instructies van Health2Work waren erg duidelijk en we hebben tijdens de instructies geregeld vragen gesteld. Zo hebben geregeld andere schoenen aan en daar dient de hoogte van de stoel natuurlijk nog wel op aangepast te worden. De tips en trucs hebben ons daarnaast bewuster gemaakt van de waarde van het goed afstellen van de bureaustoelen."

"Onze RH Logic bureaustoelen bevatten allemaal het kantelmechaniek. Ik heb hier nog te weinig gebruik van gemaakt. Dit is een natuurlijke en comfortabele manier van bewegen en zorgt voor een betere bloedcirculatie. Ik ben dan ook benieuwd hoe ik dit ga ervaren." aldus Kristen.

Zit jij nog goed?

Wil jij weten of je goed zit en of je een gezonde werkhouding hebt? Onze ergonomisch adviseurs komen graag bij je langs en stellen je huidige werkplek, waar nodig, opnieuw in. Tijdens de zitinstructie wordt het functioneren van de stoelen gecontroleerd en zul je als gebruiker (opnieuw) bewust gemaakt worden van de juiste zit- en werkhouding. Ons zitinstructie team leert je de stoel zelf in te stellen, zodat jij dit de volgende keer zelf kunt.

Maar let op, blijf niet té lang zitten. Zorg voor beweging tussendoor en wissel af in houding. Meer hierover lees je in mijn blog In balans op je werkplek.

Vraag een zitinstructie aan
Hadi Smedema
Hadi Smedema

Hadi is ergonomisch adviseur in de regio Friesland en de kop van Noord-Holland. Zijn missie is om iedereen zo’n plezierig, vitaal en productief mogelijke werkdag te bezorgen. “Niet alleen werknemers in kantooromgevingen verdienen een gezonde werkplek, ook in bijvoorbeeld industriële werkomgevingen, op scholen, in zorgwerkomgevingen of onderweg verdien je het om goed te kunnen werken!”

Ga naar alle blog berichten van Hadi

Relevante blog posts

Ergonomische bureaustoel voorkomt klachten
Ergonomische bureaustoel voorkomt klachten

Een ergonomische bureaustoel helpt klachten voorkomen en verminderen. Hoe fijn zou het zijn dat je geen last meer hebt van je rug of nek na een dag beeldschermwerk? Lees in...

In balans op je werkplek
In balans op je werkplek

Februari staat bij ons in het teken van balans. Hoe richt jij je werkdag in wanneer je veel achter je bureau zit? Dat te lang zitten in eenzelfde houding niet goed is voor ...

Hoe stel ik mijn bureaustoel goed in?
Hoe stel ik mijn bureaustoel goed in?

We krijgen dagelijks de vraag hoe je een bureaustoel op de juiste manier instelt. Met alleen het aanschaffen van een goede bureaustoel ben je er namelijk nog niet. Wanneer ...