Terug naar overzicht
Terug naar overzicht

Beeldschermwerkplekken

Beeldschermwerkplekken

Werken met een beeldscherm kan leiden tot gezondheidsklachten, zoals hoofdpijn, nekpijn en armklachten. Het is daarom belangrijk om te weten hoe je op de juiste manier werkt aan een beeldschermwerkplek. Er wordt nog veel onderzoek gedaan naar de oorzaken van aandoeningen die ontstaan op de werkplek. Tot nu toe weten we dat veel gezondheidsklachten ontstaan door dezelfde beweging die te vaak wordt herhaald.

Werkplekanalyse 'Ergonomiepaspoort'

Gezondheidsklachten voorkomen/verminderen

Dit komt voor op de beeldschermwerkplek, maar ook bij schilders, inpakkers, stukadoors, muzikanten en kappers. De kans op gezondheidsklachten is groter als de werkdruk hoog is en de werkhouding en werkwijze niet correct zijn. Klachten kunnen variëren van pijn, tintelingen, stijfheid, krachtverlies en koudheid.

Bij het aanpakken van de gezondheidsklachten zijn de vijf W's van belang:

  • Werktaken
  • Werktijden
  • Werkdruk
  • Werkplek
  • Werkwijze

Hierbij is het belangrijk het beeldschermwerk zeer regelmatig met andere taken af te wisselen. Wanneer het niet mogelijk is om taken af te wisselen, dan is het aan te raden om micropauzes in te lassen. Als er sprake is van een te hoge werkdruk is het van belang om met de leidinggevende naar een oplossing te zoeken. Richt je werkplek zo in dat je houding zo ontspannen mogelijk is. Let hierbij op de instelling van je bureaustoel en de hoogte van je bureau, de kijkhoogte en kijkafstand tot het beeldscherm en zorg dat de muis en het toetsenbord dicht bij het lichaam geplaatst zijn. Zorg dat je werkwijze ergonomisch en ontspannen is.

Het is belangrijk om beginnende lichamelijke klachten serieus te nemen. De eerste klachten kunnen vaak snel verholpen worden.

Meer informatie
Floris Lindeman
Floris Lindeman

Floris is commercieel directeur bij Health2Work. Hij stuurt alle ergonomisch adviseurs in het land aan. “Na meer dan 15 jaar heb ik nog steeds alle dagen veel zin om aan de slag te gaan, het voelt niet als werken. Ik ben oplossingsgericht. Nee is geen antwoord. Vanuit onze vestiging in Blaricum bedien ik vooral de grotere klanten in Midden- en West-Nederland.”

Ga naar alle blog berichten van Floris

Relevante blog posts

Gebruik jij je twee beeldschermen optimaal?
Gebruik jij je twee beeldschermen optimaal?

Ieder mens heeft een dominant oog. Het dominante oog is het oog waarmee je net iets scherper ziet, dan met het andere oog. Vanzelfsprekend kijk je normaal gesproken met twe...

De ideale werkplek
De ideale werkplek

Door je werkplek zo optimaal mogelijk in te richten, gaat de productiviteit omhoog en kan het ziekteverzuim dalen. Het is dus zeker de moeite waard om met enkele aanpassing...

De voordelen van werken met meerdere beeldschermen
De voordelen van werken met meerdere beeldschermen

Uit onderzoek blijkt dat het gebruik van meerdere beeldschermen verscheidene voordelen kent ten opzichte van het gebruik van een enkel beeldscherm. Uit deze studie blijkt d...