Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze Privacy verklaring voor meer informatie.
Terug naar overzicht
Terug naar overzicht

De nieuwe manier van zitten met het Axia® 2.0 Smart Seating System

11 september 2015
Laatste wijzigingsdatum: donderdag 16 jul. 2020
De nieuwe manier van zitten met het Axia® 2.0 Smart Seating System

Deze slimme stoel communiceert voortaan zelf met z’n eigenaar. BMA Ergonomics, producent van hoogwaardige bureaustoelen, introduceert de AXIA® Smart Chair.

Bekijk de BMA Axia Smart Chair

Let op! De Smart Chair technologie van BMA is per 1 januari 2019 niet meer leverbaar. De Axia Smart Active technologie met bijbehorende zitduur-app van BMA blijft wel verkrijgbaar. Lees hier meer over deze technologie.

BMA Axia Smart Chair is een door BMA Ergonomics ontwikkelde bureaustoel die door de toepassing van elektronica het zitgedrag van de gebruiker toetst en op een subtiele manier visuele en tactiele feedback geeft over het zitgedrag. Dit effect wordt bereikt door sensoren die onzichtbaar en niet voelbaar in het zit- en rugkussen zijn ingebouwd. Deze sensoren meten en registeren het zitgedrag. Zit een gebruiker verkeerd, dan maakt de stoel hem daarvan bewust met een subtiel trilsignaal. Hierdoor word jij je bewust van je zitgedrag. We hopen dat je hierdoor je bureaustoel beter en bewuster gaat gebruiken. Naast de tactiele feedback kan de gebruiker op een label, dat aan de zitting is gemonteerd, aflezen hoe het zitgedrag van het afgelopen uur was.

Beschrijving Product

Het systeem kan met behulp van 7 sensoren houdingen detecteren. Middels een algoritme kunnen hiermee een 7-tal houdingen onderscheiden worden. De zithoudingen zijn:

 1. Goed zitten
 2. Puntje van de stoel
 3. Onderuitgezakt
 4. Te veel naar links
 5. Te veel naar rechts
 6. Slecht rug contact onder (onderrug)
 7. Slecht rug contact boven (bovenrug)

Hierin wordt ook de variantie tussen houdingen positief meegenomen. Het systeem is geschikt voor iedereen, doordat er een automatische kalibratie ontwikkeld is.

Axia® Smart Insight

De informatie van de Axia Smart Chair wordt opgeslagen in de stoel. De informatie is uit te lezen met een speciaal ontwikkeld softwareprogramma, namelijk Axia Smart Insight. Met de software kunnen gerichte adviezen over het zitgedrag worden gegeven. Tevens is het mogelijk bezettingsgraden te meten. Ook biedt de software de mogelijkheid om de status en historie van de stoel te achterhalen, waaronder een serviceblog, mocht er een reparatie zijn uitgevoerd aan een Axia Smart Chair.

Axia® Smart Cloud

Met de nieuwe Axia® Smart Cloud introduceert BMA Ergonomics nu een revolutie in de wereld van kantoormeubelen. Deze slimme internetapplicatie verzamelt razendsnel de gegevens van alle Axia® Smart Chairs. Facility managers en Arbo-medewerkers krijgen via een overzichtelijk dashboard direct inzicht in het gebruik van alle stoelen. Zo zorgen ze voor een optimaal gebruik van de stoelen, hebben ze exact inzicht in de bezetting van (flexibele) werkplekken en werken ze actief aan een optimale zithouding van gebruikers.

Voor (interne) arbodiensten en facilitair managers komt er een aantal specifieke voordelen bij. De gegevens van alle stoelen binnen een organisatie en binnen het netwerk kunnen namelijk eenvoudig worden gegroepeerd (bijvoorbeeld bedrijf, vestiging, afdeling, etage, type werkplek) en over verschillende tijdsvakken worden bekeken en geanalyseerd. Deze gegevens kunnen via een periodieke rapportage digitaal verzonden worden naar de gebruikers. Zo kan iedere gebruiker, eventueel met een toelichting van een Arbo-medewerker, een gedetailleerde analyse van het zitgedrag ontvangen en zijn de resultaten van een verbetering helder en inzichtelijk.

Het BMA Axia Smart Cloud totaalpakket

Een BMA Axia Smart Cloud totaalpakket bestaat uit de volgende 4 elementen:

 • Een verbinding naar het internet via een of meerdere hubs en een gateway
 • De hubs en de gateway zorgen voor het verzamelen van de gegevens. De gegevens worden via de gateway en internet aan een database toegevoegd
 • Een database die de gegevens verwerkt
 • Een terugkoppeling van de verzamelde gegevens via een online dashboard

Veiligheid

De data die de stoel opslaat blijft eigendom van de klant. Deze data wordt gegarandeerd niet voor andere doeleinden gebruikt. Om de veiligheid te garanderen is de stoeldata versleuteld, het netwerk afgeschermd, de database beveiligd, het datacenter beveiligd en heeft men alleen toegang tot de data met een persoonlijk account. Interferentie met een lokaal wifinetwerk is onmogelijk omdat via een andere frequentie gecommuniceerd wordt. De servers waarop de data wordt opgeslagen staan in Amsterdam, met een back-up op servers in Rotterdam. Een 24/7 toegang tot deze data is gegarandeerd.

Benieuwd?

Ben je benieuwd naar het BMA Actia Smart Seating System? Neem contact met ons op via 088 240 00 60.

Meer informatie
Djurre De Boer
Djurre De Boer

Naast zijn studie komt Djurre in zijn vrije uren de marketingafdeling versterken van Health2Work. "Voldoende bewegen is belangrijk. Dus kom in beweging!"

Ga naar alle blog berichten van Djurre

Relevante blog posts

Smart Technologie
Axia Smart Active