16 juli 2014

Door intensief en langdurig gebruik van de muis kunnen gezondheidsklachten aan nek, schouder, pols en onderarm ontstaan.

Door gebruik te maken van een ergonomische muis, waarbij de hand in een neutrale positie wordt gehouden, kunnen deze klachten enigszins worden voorkomen. Het beste is de muis zo weinig mogelijk te gebruiken. Laat je hand niet onnodig op de muis liggen als je deze niet gebruikt.

 

Als je hand op een standaard computermuis ligt, verhoogt dit de spierspanning in de onderarm. Door de arm in een neutrale positie te houden (handschudgreep), wordt de spierspanning lager. Daarbij is het belangrijk om niet te grijpen en knijpen in de muis. Als je namelijk grijpt en knijpt, worden de diepliggende nekspieren aangespannen. Dit kan klachten veroorzaken. Een goede muis heeft een vorm waar de hand meer ontspannen op kan liggen en waarbij men niet de neiging heeft om in de muis te knijpen en op te tillen.

Standaard symmetrische muis

Om overmatig reiken naar de muis te voorkomen, adviseren wij het gebruik van een compact toetsenbord in combinatie met een ergonomische muis. Hierdoor ligt de muis dichterbij het lichaam (binnen de comfortzone) en wordt de reikafstand naar de muis korter. Als je het numerieke gedeelte van het toetsenbord niet kunt missen, raden we een centrische muis aan. Deze kan perfect gecombineerd worden met een volwaardig toetsenbord. Voordeel van centrische muizen

Wat is RSI-KANS?

Repetitive Strain Injury (RSI) wordt tegenwoordig KANS genoemd (Klachten Arm Nek Schouder). Het zijn verzamelnamen voor klachten, symptomen en syndromen die voorkomen in bovenrug, nek- en schoudergebied, armen, ellebogen, polsen, handen en vingers. De klachten worden doorgaans veroorzaakt door repeterende bewegingen, een langdurige statische houding of een combinatie van beide. Verder kunnen persoonsgebonden en werkgebonden factoren een belangrijke rol spelen bij het ontstaan, verergeren of het in stand houden van RSI of KANS.

Muizenschema

Hieronder staat een schema van diverse ergonomische muizen. Bekijk de type klacht en selecteer eenvoudig de geschikte muis. Hieronder een overzicht van veel gebruikte ergonomische muizen. Er zijn natuurlijk veel meer muizen dan in onderstaand schema staan. Bekijk ook ons uitgebreide muizenschema.

Nek
klachten
Schouder
klachten
Elleboog
klachten
Pols- en onderarm
klachten
Vinger
klachten
Duim
klachten

Rollermouse Red

 Unimouse Goed Goed Goed Goed Goed Goed

Evoluent 4

 Evoluent type 4 Goed Goed Goed Goed Goed Goed

HandshoeMouse

 Hippus Handshoemouse Goed Goed Goed Goed Goed Goed

Penguin muis

 Penguin Goed Goed Niet geschikt Goed Niet geschikt Goed

DXT Mouse

 DXT Precision mouse Goed Goed Goed Goed Niet geschikt Goed

Rollermouse Pro Black

 Rollermouse Pro Black Goed Goed Goed Goed Goed Goed

Rollermouse Red

 Rollermouse Red Goed Goed Goed Goed Goed Goed

Rollermouse Free

 Rollermouse Free
Goed Goed Goed Goed Goed Goed

Intuos Art Pen & Touch Small

 Wacom pentablet
Niet geschikt Niet geschikt Goed Goed Niet geschikt Niet geschikt

 

Bekijk alle ergonomische muizen Vraag om advies

Door Jeroen Schipper

Jeroen Schipper was van 2011 t/m 2016 verantwoordelijk voor de IT binnen Health2Work. In 2016 heeft Jeroen een nieuwe uitdaging gevonden en is sindsdien niet meer werkzaam bij Health2Work.

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze Privacy verklaring voor meer informatie.

Cookies accepteren