Terug naar overzicht
Terug naar overzicht

Ergotherapie en arbeid, een topcombinatie!

Ergotherapie en arbeid, een topcombinatie!

Sinds de nieuwe Arbowet van 1 juli 2017 is er meer aandacht voor preventie binnen organisaties. Ook het feit dat we langer doorwerken tot onze pensiongerechtigde leeftijd speelt hierin een rol. Waar we eerder vooral betrokken waren bij curatieve situaties, worden we nu vaker preventief ingezet. En juist in preventief opzicht kun je als ergotherapeut veel betekenen voor organisaties en haar werknemers.

Werkplekadvies door ergotherapeut

Steeds vaker zie ik dat ergotherapeuten worden ingezet bij werkplekadviezen. Een positieve verandering, omdat de ergotherapeut specifieke kennis heeft over arbeid. Deze kennis kan goed worden gebruikt voor een werkplekadvies.

De aandachtsgebieden van een werkplekadvies zijn divers, van beeldschermwerk tot zorgomgeving of industrie. We merken dat therapeuten een efficiënte manier voor de werkplekcheck missen. Daarom hebben we binnen Health2Work een aantal programma’s ontwikkeld. Deze programma’s maken het de ergotherapeut makkelijker om in het domein arbeid te werken.

Workshop verdieping ergonomie voor ergotherapeuten

Deze workshop is een praktische training gericht op beeldschermergonomie. Tijdens de workshop zoomen we in op anatomie, gezonde werkhoudingen, gedragsverandering en praktische oplossingen. De workshop is ideaal voor therapeuten die op het gebied van beeldschermergonomie meer kennis nodig hebben of willen sparren met collega’s.

Een bijkomend voordeel is dat de workshop geaccrediteerd is, je ontvangt 7 accreditatiepunten.

Advise2all, onze online tool voor werkplekadvies

Wij gebruiken al jaren de online tool Advise2all als basis voor onze eigen ergonomiepaspoort (werkplekadvies inclusief rapportage). Dit systeem is aan te raden voor therapeuten die ook werkplekadviezen gaan uitvoeren. Op dit moment zijn er al een groot aantal arbodiensten die dankbaar gebruik maken van dit rapportagesysteem. Advise2all is een basis voor een gestructureerde observatie en verslaglegging. Je bespaart enorm veel tijd en kunt direct bij de klant een rapportage achter laten. Ook voor ergotherapeuten is dit systeem beschikbaar.

Nieuw! Ergonomiepaspoort zorg

Met gepaste trots kan ik melden dat we inmiddels ook een ergonomiepaspoort hebben voor zorgorganisaties. Samen met fysiotherapeuten, ergonomen en ergotherapeuten hebben wij dit paspoort ontwikkeld. Het Ergonomiepaspoort zorg kan ingezet worden bij medewerkers met klachten aan het bewegingsapparaat. Aan de hand van een gestructureerde vragenlijst kun je al gauw naar voren halen waar de problematiek ligt, waarna we een passende oplossing adviseren. Ook dit rapportagesysteem kan door therapeuten of arbo-adviseurs gebruikt worden. Uiteraard kun je ook ons vragen dit paspoort af te nemen.

Abonnementen Advise2all

Op het moment dat je regelmatig een werkplekadvies doet is het ook mogelijk een abonnement af te nemen op onze adviestool. Advise2all biedt je een structuur bij het geven van werkplekadvies. Er bestaat al een abonnementsvorm vanaf 10 werkplekadviezen. Dit bespaart je minimaal 1 uur werk per advies.

Gratis productadvies op locatie

Ben je betrokken bij een (complexe) casuïstiek en heb je behoefte aan advies? Wij denken graag met je mee! Ook voor deskundig productadvies of maatwerkoplossingen kun je bij ons terecht. Bij maatwerkoplossingen kun je denken aan individueel gevormde rugleuningen en zittingen.

Benieuwd naar al deze oplossingen en welke het beste bij jouw situatie past?

Ik wil weten welke tool het beste bij mijn situatie past
Linda Ten Katen
Linda Ten Katen

Linda is adviseur arbeid en gezondheid en heeft niet alleen affiniteit met ergonomie, maar ook met de zorg. Ze vindt dat de werkomgeving in de zorg een positieve impuls nodig heeft waardoor met minder mensen meer werk kan worden verricht. Linda licht toe: “Met slimme oplossingen voor tillen, transfers, werken op hoogte en de inrichting van zorgorganisaties kan er veel efficiënter én effectiever gewerkt worden.” Ze verzorgt ook veel workshops namens Health2Work.

Ga naar alle blog berichten van Linda

Relevante blog posts

Beeldschermwerkplekken
Beeldschermwerkplekken

Werken met een beeldscherm kan leiden tot gezondheidsklachten, zoals hoofdpijn, nekpijn en armklachten. Het is daarom belangrijk om te weten hoe je op de juiste manier werk...

Hoe krijg je grip op ziekteverzuim?
Hoe krijg je grip op ziekteverzuim?

Grip krijgen op ziekteverzuim en fysieke arbeidsbelasting is binnen de zorg een belangrijk agendapunt. Zorgorganisaties ervaren ziekteverzuim als een groot probleem. Het ar...

Wat is ergonomie?
Wat is ergonomie?

Ergonomie houdt zich hoofdzakelijk bezig met de interactie tussen de mens en (elementen uit) zijn omgeving. Het streven is die interactie tussen mens en machine te optimali...