Terug naar overzicht
Terug naar overzicht

Gezond werken begint met beweging op het werk!

Gezond werken begint met beweging op het werk!

Langdurig zitten is slecht voor de gezondheid. De weekendbijlage van Het Nieuwsblad bevestigde dit maar weer eens: ‘Zitten is het nieuwe roken’ of ‘Zitten is dodelijk’. Het lijken hysterische, goedgekozen krantenkoppen, maar de wetenschap bewijst steeds meer dat ze waar zijn. En dat terwijl maar liefst 57% van de werknemers het grootste deel van de dag achter de computer zit, zo schrijft Kaatje De Coninck. Tijd om daar verandering in te brengen en beweging toe te voegen op je werkplek.

Risico’s langdurig zitten1

 • 90% meer kans om te sterven aan hart- en vaatziekten
 • 2 keer meer kans op diabetes type 2
 • 49% meer kans op vroegtijdig overlijden tour court
 • 25% meer kans op depressie

Waarom bewegend werken?

 • Werknemers zitten minder
  De Vlaming zit gemiddeld zo’n 8 uur per dag. Voor wie zittend werk verricht is dit meer dan 9 uur per dag. Dynamisch meubilair daagt uit tot beweging en vermindert het zitgedrag.
 • Minder risico op diabetes type 2 en andere gezondheidsklachten
  Uit verschillende onderzoeken komt naar voren dat veel zitten het risico verhoogt op diabetes type 2, hart- en vaatziekten en vroegtijdig overlijden. Ook lijkt het er op dat het de kans op overgewicht, depressie, kanker en rugklachten vergroot. Door zitten te verminderen en elk half uur af te wisselen met staan, lopen of andere beweging verklein je het risico op deze klachten.
 • Veel zitten compenseer je niet door sporten
  Het effect van veel zitten op je gezondheid kan je niet compenseren door een paar keer per week ‘s avonds te sporten. Daarvoor zou je dagelijks 60 tot 75 minuten moeten sporten, wat voor veel mensen niet haalbaar is. Het is dus ook belangrijk om overdag het zitten te onderbreken met beweging (v.d. Ploeg 2012, Ekelund 2016).
 • Je verbruikt meer energie
  Eén op de twee Belgen heeft overgewicht, dit komt door ongezond eten en te weinig beweging.2 Door bijvoorbeeld te fietsen achter je bureau verbruik je meer energie wat helpt om overgewicht te voorkomen.
 • Minder psychische klachten
  Uit onderzoek blijkt dat er een verband is tussen veel zitten en het risico op depressie (Teychenne et al, 2010). Het voorkomen van veel zitten en meer bewegen verkleint dit risico.
 • Minder verzuim
  Uit onderzoek (Hendriksen 2015) blijkt een verband te zijn tussen veel zitten en ziekteverzuim, bij mensen met een zittend beroep. Minder zitten door meer te bewegen helpt om verzuim te verminderen.

Kom in beweging op een bureaufiets

Het Vlaams Instituut Gezond Leven raadt ons aan langdurig zitten te voorkomen en per week 150 minuten matig intensief te bewegen, zoals wandelen of fietsen. Een bureaufiets of ook wel Deskbike is een ideaal middel om een hele dag statisch zitten te onderbreken. Bij langdurig zitten zijn je beenspieren niet tot nauwelijks actief. Hierdoor vermindert de doorbloeding van je spieren. Dit heeft mogelijk fysieke en psychische klachten tot gevolg. Door te fietsen op het werk verklein je de kans op gezondheidsklachten.

Probeer de bureaufiets nu 30 dagen gratis
Geert Vindevogel
Geert Vindevogel

Geert is onze ergonomisch adviseur. Ook complete inrichtingsprojecten zijn hem niet vreemd waarbij hij met deskundig advies, kennis en service tegemoet komt aan elke vraag van de klant of organisatie. Elke vraag en/of probleem vormt voor hem een uitdaging waar hij graag zijn schouders onder zet en meedenkt naar een oplossing.

Ga naar alle blog berichten van Geert

Relevante blog posts

Bewegend zitten
Bewegend zitten

‘Stimuleer mensen meer te bewegen en minder stil te zitten’, dat is het advies van de Gezondheidsraad aan onze minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Volgens...

Zitten is ongezond!
Zitten is ongezond!

Langdurig zitten is ongezond en kan zelfs dodelijk zijn. Het is belangrijk om het zitten gedurende de werkdag regelmatig te onderbreken door staan of bewegen. Mensen die me...