Terug naar overzicht
Terug naar overzicht

In balans op je werkplek

In balans op je werkplek

Februari staat bij ons in het teken van balans. Hoe richt jij je werkdag in wanneer je veel achter je bureau zit? Dat te lang zitten in eenzelfde houding niet goed is voor je gezondheid weet inmiddels bijna iedereen. Maar hoe breng je daar verandering in? Hoe voorkom je een statische werkhouding en beperk je de gezondheidsrisico's van medewerkers? Ik geef in deze blog uitleg over zitoplossingen die zorgen voor een perfecte balans tussen zittend- en staand werken.

Dynamisch zitten

Creëer voor jezelf een actieve werkomgeving, waarbij je kunt afwisselen van werkhouding. Denk aan een zit sta bureau, waaraan je kunt zittend en staand werken. Maar als je bureau niet in zit-sta hoogte verstelbaar is, kun je ook bewegend zitten. Zoek in dit geval naar een oplossing waarbij zitten en bewegen wordt gecombineerd. Je bent dan in beweging tijdens het zitten. Een gezonde zitoplossing stimuleert beweging.

In balans: de juiste houding

Veel werkstoelen laten slechts een beperkte open heuphoek toe. Hierdoor is het erg vermoeiend de natuurlijke ontspanning in je rug en nek te behouden. Rechtop zitten kost dan simpelweg te veel spierkracht. Het gevolg is dat je vanzelf inzakt en voorovergebogen gaat werken.

Een open heuphoek van 135 graden is optimaal. Onderzoek van NASA (1987) heeft uitgewezen dat dit de meest natuurlijke houding is bij gewichtloosheid. In deze zogenoemde ‘neutrale houding’ worden je spieren en wervelkolom het minst belast. Zitten met een open heuphoek is daarmee gezonder en beter vol te houden. Daarnaast zorgt een open heuphoek ervoor dat de spijsvertering op gang gehouden blijft. Verder zorgt de rechte houding er voor dat je een rechte rug behoudt en dat de luchtwegen vrij blijven. Onze dynamische zitoplossingen stimuleren een open heuphoek.

‘Zittend staan’ met de Office balance zadelkruk

De perfecte zitoplossing tussen zitten en staan achter een zit/sta werkplek is de Office Balance zadelkruk. Deze kruk bevordert een natuurlijke houding. De zadelzitting kantelt het bekken waardoor je wervelkolom de meest natuurlijke houding aanneemt.

De zadelkrukken zijn leverbaar in twee verschillende zitvormen. De Jumper voor een bredere zit en de Amazone voor een smallere zit. Naast de office variant voor kantoren hebben wij ook de naadloze zadelkrukken welke speciaal zijn ontworpen voor plaatsen waar hygiëne belangrijk is, denk aan voedingsindustrie en ziekenhuizen.

Extra steuntje in de rug? De zadelkruk is ook verkrijgbaar met een lendensteun. De meebewegende lendensteun biedt lichte ondersteuning voor je onderrug. Dit zorgt voor een momentje van ontspanning tijdens je dagelijkse werkzaamheden.

In beweging met het Balance mechaniek

Het instelbare Balance mechaniek zorgt ervoor dat de zadelzitting meebeweegt met je lichaam waardoor je als het ware balanceert op de zadelzitting. Deze actieve manier van zitten bevordert de doorbloeding en traint en versterkt de rugspieren. De draaibare ring bepaald de mate van beweging.

Het Balance mechaniek van de Office Balance zadelkrukken zorgt ervoor dat je je bewegingsvrijheid behoudt, zonder dat je iedere keer van het zadel hoeft te komen. Daarnaast zorgt de zadelvorm voor een gelijke drukverdeling over het zitvlak. Bovendien train je de kleine rug- en buikspieren door het Balance mechaniek.

Proberen in je eigen werkomgeving?

Ben je na het lezen van deze blog benieuwd naar onze dynamische oplossingen of specifiek naar de Office Jumper of Amazone Balance? Onze producten zijn 30 dagen vrijblijvend te testen in jouw eigen werkomgeving. Voor vragen en/of opmerkingen kun je altijd contact met ons opnemen en zullen we je verder helpen.

30 dagen proefplaatsing aanvragen
Heine de Bruin
Heine de Bruin

Klanten tevredenstellen, daar kan Heine van genieten. Na zijn studie Small Business and Entrepreneurship is Heine van een deeltijdbaan naar een voltijdbaan bij Health2Work gegaan. Heine is leergierig en kreeg de ruimte om zich te ontwikkelen binnen het bedrijf. Inmiddels is hij algemeen directeur. Health2Work biedt veel ergonomische oplossingen en dat is volgens Heine de kracht van het bedrijf. “Als ik klanten adviseer over ergonomische hulpmiddelen bij fysieke klachten, dan kunnen we altijd een geschikt product leveren. Er is bij ons geen ‘nee’ te koop.”

Ga naar alle blog berichten van Heine

Relevante blog posts

Dynamische werkplekken
Dynamische werkplekken

Zittend werk brengt ernstige gezondheidsrisico’s met zich mee. Dynamische werkplekken kunnen deze risico’s mogelijk verminderen. Om die reden is in een studie onderzocht wa...

Wees je bewust van een goede houding
Wees je bewust van een goede houding

Elke dag rijd ik naar onze vestiging in Surhuisterveen, ik neem plaats aan mijn bureau en ga aan de slag. Het plaatsnemen aan mijn bureau doe ik tegenwoordig erg bewust. De...

Overbelasting wervelkolom bij smartphone- en laptopgebruik
Overbelasting wervelkolom bij smartphone- en laptopgebruik

Als je op je smartphone kijkt, wordt je wervelkolom voortdurend belast. Als je je nek in een hoek van 30 graden buigt, bijvoorbeeld bij het gebruik van je smartphone, neemt...